ОД ОТПАДА ПРАВЕ ТОРБЕ И НЕСЕСЕРЕ: Рециклажа текстилног отпада исплатив модел пословања

В.Н.

28. 08. 2021. у 12:32

ФАБРИКА конфекције Новитет из Житковца код Алексинца у власништву породице Стоиловић се од породичне кројачке радионице и занатске радње развила у компанију која успешно послује на домаћем и иностраном тржишту дуже од 40 година.

ОД ОТПАДА ПРАВЕ ТОРБЕ И НЕСЕСЕРЕ: Рециклажа текстилног отпада исплатив модел пословања

Фото Архива

Пратећи еколошке трендове очувања животне средине и иновације у производњи, ова компанија, годинама уназад, чак 90 одсто текстилног отпада користи за израду торби и несесера, пешкира, кецеља и јастучића. Један су од пионира у примени циркуларног модела производње. Истичу да је рециклажа текстилног отпада лак и исплатив процес које многа предузећа могу да примене у својој производњи. Потребна је добра идеја и дизајн.

„Пројекат поновног искоришћења отпада је нешто што радимо годинама уназад, тако да је овај модел циркуларне економије постао део устаљеног рада компаније. Суштина је да делове материјала који као отпад настају приликом кројења артикала из регуларне производње не бацамо већ враћамо у процес производње и од њих правимо адекватне производе“, објашњава  Бранка Јовановић, менаџер логистике и маркетинга.

Увек ту да помогну

Компанија "Новитет" награђена је и 2020. године наградом за Друштвено одговорно пословање Привредне коморе Србије за помоћ угроженом становништву за време трајања пандемије вируса ковид 19

За пројекат рециклаже текстилног отпада "Новитет" је добио награду за Друштвено одговорно пословање Привредне коморе Србије 2018. године, када је стручном жирију представљен модел израде торби и несесера, али и других производа попут пешкира, кецеља и јастучића од рециклираних материјала.

Добар квалитет производа им је отворио и тржиште Аустрије где тренутно извозе еколошке јастуке и прекриваче израђене од памука, вуне и пиљевине алпског бора. Активно су у потрази за новим пословним партнерима како би повећали извоз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)