РЕГИОН ТРАЖИ МЕЛЕМЕ ИЗ СОМБОРА: Од писања блога до сопствене производње природне козметике

В.Н.

28. 08. 2021. у 09:49

ЈОВАНА Влашкалић Корица није желела да цео радни век након студија фармације проведе у класичним апотекама. Одлучила се за креативнији животни пут – сама производи препарате од лековитог биља и продаје их у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Северној Македонији.

РЕГИОН ТРАЖИ МЕЛЕМЕ ИЗ СОМБОРА: Од писања блога до сопствене производње природне козметике

Фото Архива

„Занимање фармацеут у апотеци ми није било довољно креативно, а и желела сам да будем  независна. Зато сам одлучила да покренем нешто своје“, прича Јована која продавницу здравих природних лекова „Хербатерија“ води од 2012.

Сировину набавља од увозника биљних уља и бутера и директно од пољопривредних газдинстава, етарско уље лаванде из Суботице, смиље из Врања, матичњак из околине Ниша.

Будућност овог бизниса види у „зеленим“ производима и еко-паковањима. Препарате пласира у продавнице здраве хране, биошопове и велепродаје, и онлајн путем prirodnilek.com, herbateria.rs и whitelotus-naturalcosmetics.com.

Младима поручује да се осмеле и крену у сопствени бизнис јер „кад човек остари, жали само за оним што није пробао, не за оним што је пробао па одустао, тако да... треба покушати“.

Етарска уља значајан потенцијал Србије

Славица Стеванетић, из Удружење за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије, каже да се повећањем сировинске базе, развојем плантажног гајења лековитог биља, намеће потреба и за подизањем различитих погона и постројења за обраду, сушење, дестилацију етарских уља и остале даље видове финализације. То аутоматски увећава потребу за запошљавањем радника, а кроз извоз финалних производа и остваривање веће зараде:

„Процена је да се производња етарских уља, с обзиром на потенцијал, може удесетостручити, али је потребно инсталирати дестилерије у близини ресурса који су економски исплативи. Последњих година на светском тржишту расте потражња за лековитим биљним сировинама и производима, посебно у високо развијеним земљама Европе, али и у Америци и Канади“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)