УСКЛАЂИВАЊЕ ПРОПИСА: Привредници, користите факторинг!

Катарина Оцокољић, секретар Удружења финансијских институција Привредне коморе Србије

26. 08. 2021. у 09:44

ПРОМЕТ факторинга износио је 930 милиона евра прошле године, од чега домаћи факторинг чини скоро 90 одсто укупног промета.

УСКЛАЂИВАЊЕ ПРОПИСА: Привредници, користите факторинг!

Фото Архива

Пословима факторинга у Србији бави се 17 привредних друштава и 10 банака, а да би се овај финансијски инструмент још ефикасније користио, посебно у сектору малих и средњих предузећа, пожељне су измене и допуне постојећег законског решења.

Закон о факторингу, донет 2013. године, успоставио је добре основе за развој ове специфичне финансијске услуге, али је у међувремену, укупни регулаторни оквир знатно измењен доношењем или изменама других прописа који утичу на  обављање делатности факторинга.

Циљ активности Секције за факторинг ПКС јесте унапређење регулаторног оквира за развој факторинга и приближавање ове услуге извозно оријентисаном МСП сектору.

Шта је факторинг?

Економским речником, то је финансијска услуга купопродаје постојећег недоспелог или будућег краткорочног новчаног потраживања, насталог по основу уговора о продаји робе или пружања услуга у земљи и иностранству. Иза ове, помало рогобатне дефиниције, крије се финансијска услуга, која се први пут помиње још у Хамурабијевом законику, али процват доживљава у другој  половини прошлог века, а од 2000. доступан је и у Србији.

Предности факторинга у односу на класичне финансијске услуге у сфери трговања су многобројне. Уговор о факторингу обезбеђује стабилно финансирање,  смањен ризик, наплату, али и поуздане информације о пословном партнеру. У пословима факторинга проверава се кредитна способност дужника, што је изузетна предност за мала и средња предузећа, без историје пословања или са билансима оптерећеним инвестиционим улагањима, без довољно могућности за класично задуживање. То практично значи, да факторинг могу користити и привредници која нису кредитно способни или немају слободна одговарајућа средства обезбеђења, али имају квалитетна недоспела потраживања. Посебан вид факторинга је обрнути факторинг у ком се финансирају обавезе клијента према добављачима.

Предмет обрнутог факторинга је недоспело краткорочно новчано дуговање, настало на основу уговора о продаји робе или пружања услуге. Фактор на основу фактура врши трансфер средстава ка добављачима, а купац своје обавезе према фактору извршава у договореном року. На овај начин клијент фактора себи обезбеђује дуже рокове плаћања, а тиме и додатне попусте код својих добављача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)