СВИ АКТУЕЛНИ ПРОГРАМИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Вашем пословању треба подршка?

В.Н.

31. 07. 2021. у 16:39

ЦЕНТАР за програме подршке привреди и микро, малим и средњим привредним друштвима Привредне коморе Србије направио је листу актуелних програма подршке микро, малим, средњим привредним друштвима (ММСПД) који чине више од 99 одсто привредних субјеката у земљи:

СВИ АКТУЕЛНИ ПРОГРАМИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Вашем пословању треба подршка?

Фото Архива

• Промоције предузетништва и самозапошљавања

Програм спроводи Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде, Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (КфW) и Привредном комором Србије. Микро, мала и средња предузећа, предузетници, пољопривредне задруге (којима није прошло 2 године од оснивања) и физичка лица, могу да се пријаве. Програм се састоји од петодневних обука у ПКС, гаранција за кредите, пововољних банкарских кредита од 3.600.000 динара, бесповратних средстава (гранта) корисницима, и стручне, бесплатне саветодавне помоћи и подршке коју пружа ПКС.

• Подстицање развоја предузетништва

Спроводи Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој. Могу да се пријаве ММСП и предузетници. Доступна средства од 280.000 до 4.200.000 динара намењена су за куповину машина и опреме, доставних возила, текуће одржавање пословног и/или производног простора, оперативне трошкове...

• Подршка женама и младима

Ову подршку организује Министарство привреде у сарадњи са Фондом за развој.

Могу да се пријаве ММСП и предузетници чији је оснивач и законски заступник жена, и физичко лице старости до 30 година. Доступна средства: од 260.000 до 3.900.000 динара.

• Програм дигиталне трансформације ММСП

Развојна агенција Србије и Центар за дигиталну трансформацију реализују овај програм. Три фазе програма: Развој појединачних експертских анализа, израда Стратегије дигиталне трансформације, имплементација решења.

• Програм раног развоја

Реализује Фонд за иновациону делатност. Могу да се пријаве микро и мала привредна друштва, као и тим који се састоји од највише 5 чланова, која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту.

Циљ Програма је да подржи опстанак предузећа током критичне фазе истраживања и развоја и омогућавање развијања пословних капацитета помоћу којих ће своје иновације пласирати на тржиште. Доступна средства: до 80.000 евра појединачно по пројекту. Рок: 15. септембар.

Фото Shutterstock

• Суфинансирање иновација

Програм спроводи Фонд за иновациону делатност. Могу да се јаве ММСП која су остварила пословни приход у износу од најмање 200.000 евра у претходној или текућој пословној години или послују са добитком. Трајање пројекта по програму може бити највише 24 месеца. Приоритетне су четири области за финансирање: храна за будућност, ИТ/Вештачка интелигенција, машине и производни процеси будућности и креативне индустрије.

• Сарадње науке и привреде

Програм спроводи Фонд за иновациону делатност. Намењен конзорцијумима од најмање једног приватног микро, малог или средњег предузећа основаном у Србији са годишњим пословним приходом од најмање 200.000 евра и једне јавне научно-истраживачке организације у већинском државном власништву акредитоване у Србији.

• Инвестициони кредити

Програм спроводи Фонд за развој. Финансијска подршка предузетницима и микро, малим, средњим и великим привредним друштвима у већинском приватном власништву, који доставе финансијске извештаје за претходне две године у којима није исказан губитак. Финансира се набавка опреме, машина, постројења, као и изградња и куповина производног или пословног простора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)