ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ, НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: Пријава и одјава гостију једино путем еТуристе

В.Н.

31. 07. 2021. у 12:48

У КОМУНИКАЦИЈИ са надлежним институцијама привредници решавају дилеме, а у овом броју “Предузетника” надлежни са портала е-Туриста одговарају на најчешћа питања:

ПРИВРЕДНИЦИ ПИТАЈУ, НАДЛЕЖНИ ОДГОВАРАЈУ: Пријава и одјава гостију једино путем еТуристе

Фото Архива

Ја сам физичко лице, пружам угоститељске услуге у објекату. Који број индивидуалних лежаја је законски дозвољен за издавање?

Физичко лице може да пружа угоститељске услуге у објектима смештајних капацитета до 30 индивидуалних лежајева, за највише 30 корисника услуга.

Да ли ће eTуриста да садржи све податке о категоризацији и да ли је предвиђено да упозорава угоститеља о истеку решења?

eTуриста ће садржати све податке који се утврђују у поступку категоризације и сигнализираће угоститељу, (као и инспекцијским органима) 60 дана пре истека рока, чињеницу да рок на који је Решење о категоризацији издато, истиче.

Послујем као физичко лице пружалац услуга смештаја и интересује ме да ли ће систем моћи да врши обрачун моје обавезе плаћања боравишне таксе?

eTуриста ће вршити обрачун обавезе плаћања боравишне таксе за физичка лица пружаоце услуга смештаја. Утврђену висину годишњег износа боравишне таксе за текућу годину, физичко лице плаћа квартално, до петог у месецу за претходни квартал, уплатом у корист буџета јединице локалне самоуправе на чијој територији се угоститељски објекат налази.

Да ли ће eTуриста бити доступан туристима и да ли ће преко тог система моћи да се упознају са мојом угоститељском понудом и контактима?

eТуриста неће бити доступан другим корисницима система, односно неће бити доступан корисницима услуга смештаја.

Да ли постоји други начин пријаве и одјаве туриста?

Пријава и одјава домаћих и страних туриста могуће су једино и искључиво путем система еТуриста. Избегавање ове законске обавезе кажњава се високом новчаном казном.

Имам неколико проблема о којима желим усмено да разговарам са неким, кога могу назвати телефоном или лично посетити?

Угоститељи који пружају услуге смештаја у објектима: кућа, апартман, соба, сеоско туристичко домаћинство, хостел, преноћиште, коначиште, ботел, хан, конак, етно кућа, салаш, вила, кампиралиште, кампинг одмориште, кампинг стоп, ловачки дом, кућа и колиба могу контактирати службу надлежну за послове туризма у јединици локалне самоуправе на чијој се територији објекат налази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)