ДОМАЋИ СИР И РАКИЈА ЗА 180 МИЛИОНА ЉУДИ: Компаније поздрављају почетак примене споразума Србије и ЕАЕУ

В.Н.

30. 07. 2021. у 16:22

СПОРАЗУМ о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) ступио је на снагу и тиме је за Србију отворено тржиште од 180 милиона људи за око 99 одсто робе с домаћим пореклом.

ДОМАЋИ СИР И РАКИЈА ЗА 180 МИЛИОНА ЉУДИ: Компаније поздрављају почетак примене споразума Србије и ЕАЕУ

Фото Архива

Србија је потписала споразум у Москви 25. октобра 2019. године, са чланицама ЕАЕУ - Русијом, Казахстаном, Белорусијом, Јерменијом и Киргистаном. Једна од значајних новина је да, према новом споразуму, за одобравање режима слободне трговине више не постоји услов такозване директне купопродаје.

То практично значи да се према новом Споразуму роба може куповати и продавати и на основу купопродајних уговора с трећим лицима - посредницима, док је одобравање режима слободне трговине према претходним споразумима било могуће само уколико се роба увозила или извозила на основу уговора између резидената државе једне или друге стране.

Споразумом је омогућено да се у земље ЕАЕУ може извести и 2.000 тона цигарета, око 90.000 литара вињака, 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира, и неограничене количине козјег и овчјег сира и воћних ракија.

Јован Кривокапић, менаџер корпоративних послова компаније JT International АД Сента, каже да је почетак примене Споразума значајан за предузећа јер омогућава повољнији увоз сировина али и пласман наших готових производа.

Извозимо јабуке, увозимо гас

ПОДАЦИ показују да су међу водећим извозним производима из Србије у ЕАЕУ у 2020. били јабуке, гуме за путничке аутомобиле, хула-хоп чарапе, соја у зрну, лекови, а увозили смо највише природни гас, нафту и индустријска уља...

„Почетак примене овако великог споразума је јако значајан и за мала предузећа јер им отвара могућност извоза и пласмана својих производа на вишемилионско тржиште, али и за мултинационалне компаније као што је ЈТИ. Отвара могућност за увоз сировина из земаља из којих је то до сада било отежано, због бројних царинских дажбина, или за пласман готових производа“, истакао је Кривокапић.

Владимир Арсић, шеф извоза готових производа у компанији „Вино Жупа“ из Александровца, каже да та компанија очекује раст извоза и нове послове захваљујући Споразуму.

„Компанија "Вино Жупа", као један од водећих извозника на тржиште Руске Федерације и ЕАЕУ у прехрамбеном сектору, веома је заинтересована за унапређење сарадње са постојећим партнерима као и за проналажење нових трговинских партнера у земљама чланицама потписницама овог Споразума“, поручио је Арсић.

Каже да ће Споразум омогућити још већи прилив страних директних инвестиција и привући улагаче који ће отварати фабрике у Србији из којих ће затим извозити робу у ЕАЕУ.

„Споразум ће омогућити већи пласман домаћих производа на тржиште ЕАЕУ, дати подстицај новим домаћим и страним инвестицијама, посебно у пољопривредно-прехрамбеној индустрији, као и транспорту и логистици, компанијама из гумарске, металске, текстилне и грађевинске индустрије“, каже Јелена Иванковић, виши саветник у Центру за Азију, Руску Федерацију и Заједницу независних држава Привредне коморе Србије.

Очекује се повећање извоза, модернизација пословања домаћих фирми, усклађивање са стандардима. „То ће довести до повећања квалитета наше производње“, каже Иванковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)