НУДИ ПОГЛЕД ОД МИЛИОН ДИНАРА: Чудесна прича Филипа Матовића - Завршио два факултета, радио три посла и дао отказ

В.Н.

29. 07. 2021. у 16:42

У ОЈКОВЦУ код Нове Вароши, на обронцима Златара, 30-годишњи Филип Матовић је с пролећа ове године, након осам година живота у престоници, покренуо свој посао и отворио кампинг одмориште „Филипов брег“.

НУДИ ПОГЛЕД ОД МИЛИОН ДИНАРА: Чудесна прича Филипа Матовића - Завршио два факултета, радио три посла и дао отказ

Фото Архива

Дипломирани економиста и менаџер, Филип данас дочекује домаће и стране госте на породичном имању. „Филипов брег“ (засеок назван по његовом наврдеди) налази се у бајковитом селу Ојковица, на обронцима Златара и Муртенице на најширем току реке Увац, обгрљен пространством околних брда.

„С обзиром на то да сам одрастао на планини Рајац, могу слободно рећи да ми је планина у крви, тако да сам с годинама све више времена проводио у природи, колико су обавезе дозвољавале“, прича Филип.

Фото Архива

Фото Архива

Мењајући разне послове за осам година живота у престоници, како је време одмицало, све више је желео да уплива у предузетничке воде. У јеку пандемије прошле године, последњих годину дана у Београду је радио три онлајн посла и схватио да више не мора да плаћа стан у Београду.

На наговор пријатеља, и уз подршку Владимира Ђумића, председника Кампинг асоцијације Србије, крајем 2020. године дао је отказ и хоби, планинарење и камповање, претворио у занимање.

„За месец дана откако сам отворио сезону камповања на брегу, највише гостију је било из Војводине и Београда, али и неколико страних држављана који су се упутили ка Црној Гори најчешће моторима. Циљ за наредну сезону ми је, када се отворе границе, да се фокусирам на госте из западне Европе, јер они највише воле, цене и практикују овај вид туризма“, каже Филип.

Фото Архива

За прву сезону гостима је на располагању 20 камп парцела где могу поставити свој или изнајмити комплетно опремљен шатор. Гости имају место за спремање хране, тоалете, туш кабине... За љубитеље активног одмора постоји могућност организовања факултативних излета у сарадњи са локалним мештанима.

Циљ му је, пре свега, да Ојковица буде препозната на туристичкој мапи Нове Вароши, али и Србије, јер има идеалну позицију за то - налази се на пола пута од Београда ка Црној Гори.

Филип има много идеја. На јесен ће засадити четинаре око камп парцеле, планира постављање висећих мрежа за одмор... У наредним годинама на врху имања планира изградњу дрвених бунгалова. Тако ће продужити сезону пословања до касне јесени јер, кад дође зима, снежни намети на том делу планине су толики да није могуће боравити током зимских дана.

Камп "Филипов брег", Фото Архива

„Капацитети домаћих кампова су релативно мали у поређењу са остатком Европе, максимално до 50 места, и то у већим камповима попут "Анива кампа" на Сребрном језеру, кампа "Оаза" у Белој Цркви, кампа "Златибор", "Засавица", "Асин" код Голупца, Еко-кампа "Фрушка гора" и "Енигма" код Врања...“ каже Владимир Ђумић.

Инострани кампинг гости су веома добри потрошачи у ванпансионској потрошњи и често се снабдевају управо у Србији домаћим производима на путу до Грчке. Троше у просеку и више од 50 евра дневно по особи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)