УЂИ У ПРОДАВНИЦУ, ИЗАБЕРИ, КЛИКНИ И ПАЗАРИ НА РАТЕ: Стартап оксфордских ђака из Србије и Северне Македоније

В.Н.

29. 07. 2021. у 10:16

ПЕТ година од покретања стартапа Leanpay, апликације која помаже корисницима да на каси добију инстант кредит и на рате плате обављену куповину без претходног одласка у банку, ова услуга би до краја године могла да буде на располагању и грађанима Србије.

УЂИ У ПРОДАВНИЦУ, ИЗАБЕРИ, КЛИКНИ И ПАЗАРИ НА РАТЕ: Стартап оксфордских ђака из Србије и Северне Македоније

Фото Архива

Оксфордски ђаци и предузетници, Миша Живић из Србије и Душан Нешовски из Северне Македоније, основали су компанију 2016. године на две локације, у Београду и Лондону, и направили апликацију за инстант добијање кредита. Данас имају канцеларије и у Љубљани и Загребу.

„У овом тренутку услуга је доступна у Словенији, а од краја јула и у Хрватској. Постоји могућност да услуга буде доступна и у Србији крајем ове године“, каже Миша Живић, суоснивач компаније „Линпеј“, чланице Научно-технолошког парка Београд.

Идеја је настала у оквиру завршног дела МБА програма на Универзитету Оксфорд, који су тада похађали Миша и Душан.

Фото Архива

У прошлој години компанија је имала готово невероватан раст од 300 одсто јер се током короне, трговина преко интернета знатно повећала. Ове године очекују такође снажан раст – већи од 250 процената, и освајање нових тржишта. Тренутно компанија има 35 запослених а план је да се до краја године тај број повећа дупло. Од оснивања, неколико пута су подржани од међународних „бизнис анђела“ и фондова.

Како функционише апликација?

Потрошач има могућност да у продавници направи кредитну апликацију на свом телефону. За апликацију је неопходан лични документ и неколико информација о себи. Клијент бира на колико месеци жели да узме кредит, максимум је 48 месеци. Апликација у року од пар секунди направи кредитну процену, одобри или одбије клијенту финансирање те куповине.

За кредитну процену, користе се подаци из кредитног бироа. Ако је клијенту одобрен кредит, уговор о кредиту се потписује преко телефона, без потребе да се уговор штампа. Клијент одмах може да узме производ који је жели да купи. Након тога, отплаћује куповине кроз месечне рате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)