ХОСЕ ЛОПЕС ТОМАС ДЕ КАРАНСА: Имам предлог - упознајте Шпанију

Хосе Лопес Томас де Каранса

28. 07. 2021. у 12:38

КАДА ме неко пита о Србији, увек кажем да је изненађујуће колико су наше земље сличне по менталитету и начину на који разумемо живот.

ХОСЕ ЛОПЕС ТОМАС ДЕ КАРАНСА: Имам предлог - упознајте Шпанију

Фото Архива

Шпанци се у Београду осећају као код куће, упркос географској раздаљини која нас дели и узајамном непознавању које још постоји у неким случајевима. Трговински односи Шпаније и Србије последњих година бележе изузетан раст. Само у последњих 6 година, трговинска размена је порасла 60%. Треба истаћи и да је Србија једина земља на Балкану са којом су трговински односи Шпаније ојачали током прошлогодишње пандемије, што говори да су наши односи засновани на доброј основи, у секторима попут ауто-индустрије, прехрамбене индустрије, моде и индустријске опреме.

Упркос томе што је Шпанија позната као  веома популарна туристичка дестинација, не треба занемарити ни то да је она такође један од лидера и у многим другим економским секторима. Шпанија је један од главних пољопривредних произвођача у свету, трећи произвођач вина, трећи извозник поврћа, четврти произвођач свињског меса и први произвођач маслиновог уља. Лидери смо у борби против климатских промена и одрживих технологија. Један смо од највећих произвођача обновљиве енергије и имамо једну од најразвијенијих мрежа саобраћајне инфраструктура у свету, јер смо друга земља по броју километара брзе железничке мреже и трећа земља  по броју километара аутопута. Поред тога, наше компаније се, захваљујући богатом искуству широм света,  позиционирају међу најбољима у овом сектору а свој допринос су дале и у неким важним пројектима у Србији.

У том погледу, континуирано јачање односа између Србије и Шпаније ће допринети јачању обе земље, захваљујући размени искустава, што не само да ће дозволити да шпанске фирме наставе да дају свој допринос модернизацији инфраструктуре и привреде Србије, већ ће српским фирмама омогућити приступ тржишту од више од 47 милиона становника као и нове могућности за пословање.

Да би се то постигло, неопходно је боље узајамно познавање, а Економско-трговинско одељење томе доприноси кроз организацију семинара, посета, пословних састанака или дељење информација, било директно или путем друштвених мрежа. Такође, на располагању смо како шпанским тако и српским фирмама приликом потраге за новим пословним приликама како бисмо им помогли да идентификују добављаче, увознике, могућа партнерства, али и на било који други начин који ће резултирати јачањем наших трговинских односа.

Нема сумње да је економска, културна, интерперсонална размена између земаља најбољи начин за напредак и достизање виших нивоа добробити и развоја. Уверен сам да ће Србија и Шпанија у наредним годинама бити ближе него икада, потврђујући своје пријатељске везе и суочавајући се заједно са изазовима 21. века.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)