НУЛА ПОРЕЗА ЗА АНГАЖМАН ФРИЛЕНСЕРА! Закон о порезу на доходак грађана

Милан Трбојевић, оснивач агенције "Књишки мољац" и блога ft1p.rs

01. 06. 2021. у 07:00

ФИРМЕ у Србији се сусрећу са доста услуга које не могу да плате преко рачуна, а уколико изврше плаћање физичком лицу које нема отворену фирму за једнократну услугу, морају да платите и порезе и доприносе.

НУЛА ПОРЕЗА ЗА АНГАЖМАН ФРИЛЕНСЕРА! Закон о порезу на доходак грађана

Фото Архива

Таква законска одредба доста поскупљује саму цену услуге, обзиром да износи које исплате, бити увећани за порезе и доприносе. Постоји решење за такве ситуације.

Да ли знате како да ангажујете фриленсера и платите „нула“ пореза? Ово важи за све фирме у Србије биле оне д.о.о. или предузетници.

Под појмом фриленсер овде подразумевамо некога ко ради, на пример, дизајн, па и некога ко вам поправи водоводне цеви. Можете ангажовати било коју особу и платити „нула“ динара пореза на износ који њој плаћате. То је омогућено применом закона о порезу на доходак грађана, члан 85 став 1 тачка 11, који дозвољава ово ослобођење. Односи се на једну особу и износ до 13.420 динара на годишњем нивоу.

Ову законску опцију можете користи ако имате неке ванредне поправке од стране мајстора, ако је потребно да ангажујете некога за промоцију на штанду током трајања сајма, и слично.

Уколико исплатите износ изнад 13.420 динара (одређен износ за 2021) плаћате порезе и доприносе као остали приходи, односно, као да сте некога ангажовали по Уговору о делу. Да бисте искористили ову опцију, довољно је да донесете Одлуку и исплатите износ са свог пословног рачуна на рачун физичког лица које је услугу извршило.

* * * * * * * *

„АГРОСИРМ“ 11. и 12. јуна

ПОЉОПРИВРЕДНИ сајам „Агросирм“ одржаће се 11. и 12. јуна ове године у Сремској Митровици. Организатори манифестације су Град Сремска Митровица, КПЗ Сремска Митровица и ПКС Регионална привредна комора Сремска Митровица.

* * * * * * * *

Позив за подстицај пољопривредницима

ПОЧЕЛО је пријављивање малих пољопривредних газдинстава и предузећа за новчане подстицаје које даје држава у сарадњи са Светском банком. Максимални износ који једно газдинство бесповратно може добити је 25.000 евра, док ће фирме моћи да рачунају и на 200.000 евра. Са укупним буџетом од 38 милиона долара, пројекат ће трајати три године.

Конкурс за први круг пријављивања је отворен до 4. јуна. Може да конкурише свако газдинство, а јавни позив намењен је воћарима, повртарима, виноградарима и одгајивачима цвећа. Биће расписана још два таква позива, један намењен за сточаре, а након тога и за ратаре.

* * * * * * * *

Међународни сајам прехрамбене индустрије „ANUGA 2021“

РАЗВОЈНА агенција Србије и Привредна комора Србије организују наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије на предстојећем међународном сајму прехрамбене индустрије “ANUGA” који ће се одржати у Келну у Немачкој, од 9. до 13. октобра 2021. ANUGA је један од највећих међународних сајмова из области прехрамбене индустрије на свету који се сваке друге године одржава у Келну. Пријављивање са врши искључиво електронским путем, креирањем корисничког налога на https://prijave.ras.gov.rs/sajmovi

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)