ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА ДО 1,5 МИЛИЈАРДИ ТРГОВИНСКЕ РАЗМЕНЕ: Председник привредне коморе Северне Македоније, за "Предузетник"

В.Н.

02. 06. 2021. у 12:00

ДОБРИ економски и билатерални односи Србије и Северне Македоније могу се додатно унапредити јачом динамиком и темпом рада на изједначавању пословног окружења и постизању веће вредности региона као једне инвестиционе дестинације пред међународним тржиштима и институцијама, оцењује Бранко Азески, председник Привредне коморе Северне Македоније.

ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА ДО 1,5 МИЛИЈАРДИ ТРГОВИНСКЕ РАЗМЕНЕ: Председник привредне коморе Северне Македоније, за Предузетник

Фото Архива

Регионална привредна комора КИФ – ЗБ6, која покрива шест економија региона и заступа 350.000 предузећа, ради на превазилажењу свих препрека у регионалној сарадњи и стварању простора заснованог на принципу четири слободе ЕУ - слободно кртање робе, услуга, људи и капитала.

“Северној Македонији и Србији тренутно највише треба оно чему тежи Коморски инвестициони форум Западног Балкана (КИФ ЗБ6) - заједничко регионално тржиште. Ми смо мале државе да бисмо ушли у отворену конкурентску борбу са европским и светским тржиштима”, поручује Азески у изјави за "Предузетник“.

Подсећа да је Србија трећи трговински партнер Северној Македонији, одмах иза Немачке и Велике Британије.

"Постоји велики потенцијал за јачање сарадње пословних заједница посебно у области иновација, нових технологија, унапређења услуга и производа за лакши приступ трећим тржиштима“.

Бранко Азески, Фото Архива

Традиционални сектори у којима су привредне везе добре, али могу бити и интензивније, јесу пољопривредно-прехрамбена, металска и електроиндустрија, као и фармација.

Охрабрују подаци да у првим месецима 2021. трговинска размена расте. Циљ је да се удвостручи и врати на ниво из 2008. године када је вредела 1,5 милијарди долара.

„То се може заједничким пројектима и улагањима сродних компанија из обе земље, промоцијом и продубљивањем економске сарадње“, сматра Азески.

Очекује се милијарда евра размене

Jедан од општих предуслова за подстицање и продубљивање трговинске и економске сарадње у региону је развијена путна и железничка инфраструктура, попут ауто-пута кроз Грделичку клисуру и изградња ауто-пута Демир Капија - Смоквица.

"Очекивања су да у овој години робна размена две државе премаши психолошку вредност од једне милијарде евра, а реалне су могућности за веће међусобне инвестиције и успостављање виших облика привредне сарадње", каже Александар Радовановић, руководилац Центра за регионалну сарадњу ПКС.

„То се пре свега односи на укључивање српских и македонских компанија у извођење радова на инфраструктурном повезивању, изградњи далеководне мреже између Ниша и Штипа, гасне конекције Врање - Куманово, и на железнички пројекат Будимпешта - Београд - Скопље“, истиче Радовановић.

Указује да је током 2019. остварен највећи напредак када је у питању унапређење економске билатералне сарадње која служи као пример у региону како се отворена питања решавају. Формиране су заједничке контроле на граничном прелазу Прешево – Табановце, потписан је велики број билатераланих споразума...

Бојан Радун, Фото Архива

“Мини-шенген” отвара

границе

Захваљујући усаглашеним прописима и процедурама, сертификатима, радним временима граничних служби, камиони са робом пролазе без задржавања на граници.

"Македонија, држава са одличним стратешким положајем, малом и отвореном привредом, са значајном укљученошћу у међународну трговину, има велики потенцијал за развој, оцењује Бојан Радун, генерални директор компаније "Имлек".

„Успостављање заједничког регионалног тржишта, које свакако укључује и Македонију, креира темеље за побољшање пословања компанија у смислу раста потрошачке базе, смањења трошкова, поједностављивања прекограничног бизниса у свим аспектима, али и заједничког наступа на тржиштима трећих земаља“, каже Радун.

"Имлек" је на македонском тржишту присутан од 2007. године, путем аквизиције највећег прерађивача млека у Македонији, Млекаре АД Битола, касније ребрендиране у "Би милк".

Производни погон се налази у Битољу - срцу пољопривредне зоне Македоније и тренутно је у њему ангажовано  220 запослених. Поред тога, компаније које директно сарађују као провајдери услуга запошљавају још око 90 радника. "Би милк" има партнерске односе и са око 1.000 фармера у свим регионима земље, од којих свакодневно откупљује домаће сирово млеко.

"Компанија Yumis из Ниша дуже од две деценије послује на македонском тржишту и сарађује са тамошњим партнерима и трговинским ланцима. Привредна сарадња Србије и Северне Македоније расте и границе између две земље су отворене захваљујући „Мини шенгену“ и регионалним иницијативама", истиче Биљана Дончић, руководилац одељења за царинске послове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)