СЕЛАКОВИЋ ИЗ ТЕХЕРАНА: Имамо подршку Ирана око КиМ, пољопривреда је велика шанса

Танјуг

18. 04. 2021. у 14:56

ИЗМЕЂУ Србије и Ирана постоје веома озбиљни политички односи, које треба пренети и на поље економске сарадње, у различитим областима, а нарочито у сфери пољопривреде, и то је нешто што наша држава треба да искористи на најбољи начин, поручио је данас министар Никола Селаковић, након низа сусрета са званичницима Ирана.

СЕЛАКОВИЋ ИЗ ТЕХЕРАНА: Имамо подршку Ирана око КиМ, пољопривреда је велика шанса

ФОТО: Министарство спољних послова

Селаковић је у изјави новинарима подсетио да је Иран држава која у међунардоним организацијама и форумима пружа принципијелну, сталну и јасну подршку питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и подржава жељу Србије да се мирним и дипломатским средствима тражи решење за питање Косова и Метохије.

-Та постојана подршка је нешто што нама итекако много значи- нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије дводневну посету Ирану завршио је данас састанком са министром пољопривреде, а разговарао је и са председником Ирана Хасаном Роханијем, председником иранског парламента.

На састанцима су, каже, изражене честитке на озбиљним економским реформама, председнику Александру Вучићу и Србији, као и када су у питању мере које је наша држава предузела у борби против ковида 19, како на плану заштите становништва, кроз лечење, вакцинацију, почетак производње вакцине, тако и мере за очување економије.

Селаковић је истакао и да је изражена велика спремност за продубљивање и унапређење сарадње, а да је Иран озбиљно заинтересован да продуби сарадњу у области пољопривреде са Србијом.

-Та сарадња је њима интересантна, нарочито када је у питању набавка семена, садног материјала, трансфер технологија и искустава између научних истраживачких института и других установа- рекао је Селаковић.

У том смислу, позвали су и министра пољопривреде Србије Бранислава Недимовића да у што скоријем року посети Иран, са делегацијом из области пољопривредне производње, прехрамбене и прерађивачке индустрије, који би били заинтересовани да са својим производима буду присутни на великом иранском тржишту, које броји више од 82 милиона становника.

-Иран је велики увозник хране, прехрамбених, пољопривредних производа, а било је чак речи и о могућностима за пласман нашег воћа, на првом месту јабука, у ову земљу- рекао је Селаковић.

Селаковић је у суботу разговарао и са шефом дипломатије Ирана Мохамедом Џавадом, са којим је потписао Споразум о сарадњи министарстава спољних послова две земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)