ИНЦИДЕНТИ У КОЈИМА СУ СРБИ ЖРТВЕ: Симић - Напади последица антисрпске реторике и мањка реакција

Танјуг

15. 04. 2021. у 13:30

НАПАДИ на српске младиће на Косову и Метохији и објекте Српске православне цркве последица су запаљиве и антисрпске реторике која долази од високих албанских политичких представника из Приштине, каже шеф посланичке групе Српске листе Игор Симић.

ИНЦИДЕНТИ У КОЈИМА СУ СРБИ ЖРТВЕ: Симић - Напади последица антисрпске реторике и мањка реакција

Фото: Танјуг

Симић је истакао да су ти догађаји последица и тога што је у протеклом периоду било сијасет инцидената у којима су жртве били Срби, а са друге стране није било реакције надлежних органа који су задужени за безбедност свих грађана.

 - Очигледно да уз присуство свих међународних снага на простору Косова и Метохије Срби су и даље незаштићена етничка група на овим просторима - нагласио је шеф посланичке групе Српске листе.

Како је навео, више пута су испред Српске листе апеловали да међународни представници морају јасно и оштро да осуде насиље над Србима, јер једно насиље рађа друго.

 - Оно што је чињеница да су сви ти апели упућени од стране Српске листе остали неуслишени од стране представника међународне заједнице у Приштини. Чињеница је да када имате ситуацију да се пребијају неки други младићи они реагују врло промптно, не чекају да се спроведе истрага, али када су у питању обични младићи, чији родитељи нису на високим политичким функцијама, очигледно они буду незаштићени - рекао је Симић.

Он је додао да посебно брине што су од метохијских села напади почели у чисто српским срединама и оценио да се шаље порука да Срби нису добродошли и да неко, када пожели, може да пребија српску децу без икакве осуде, како политичких представника тако и правосудних органа.

 - То што албански политички представници игноришу те догађаје и не реагују на њих нас још више мотивише да у наредном периоду вршимо притисак на њих, међународне представнике, али и институције које су одговорне за безбедност свих грађана. Ту пре свега мислимо на Кфор, Еулекс и Унмик који су добили и мандат Савета безбедности УН да се старају о миру, безбедности и сигурности свих градана - поручио је Симић.

Он је додао да ћутање за неке у Приштини значи одобравање напада.

 - Ми ћемо наставити да вршимо притисак и захтеваћемо одговорност јер чињеница је да не можемо да дозволимо да гледамо да се српска деца пребијају само зато што носе српско име и презиме - рекао је Симић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)