ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ ПРЕДИЗБОРЕ: Без подршке за предлог да се организује гласање за противкандидата власти

В. М.

10. 04. 2021. у 10:00

ПРЕДЛОГ Грађанске платформе да се, пре гласања за председника државе и Скупштину Београда, у опозицији организују предизбори, по угледу на оне одржане у Будимпешти, већ у старту је осуђен на пропаст.

ОПОЗИЦИЈА НЕЋЕ ПРЕДИЗБОРЕ: Без подршке за предлог да се организује гласање за противкандидата власти

Фото П. Милошевић

Све значајније партије у опозицији ову идеју су већ раније одбациле, а према нашим информацијама, расположење за тако нешто, због лоших међусобних односа и мањка поверења, сада је још лошије.

Грађанска платформа, организација настала од дела посланичког клуба Доста је било, после разлаза са лидером Сашом Радуловићем, предложила је да се прелиминарни избори у опозицији организују до јесени, како би се изнедрили "један или више кандидата" који би били алтернатива режиму.

Позивају се на мађарски модел

УДРУЖЕЊЕ "Скупштина слободне Србије" недавно је изнело идеју да би српска опозиција требало да примени модел својих колега из Мађарске. Тамо је, противкандидат тадашњем градоначелнику Будимпеште 2019. изабран на гласању унутар опозиције. Он је потом, уз велику излазност, успео да порази кандидата власти и освоји позицију градоначелника.

Идеју су одмах одбацили у Народној странци, где сматрају да је приоритет борба за изборне услове кроз дијалог са влашћу у којем посредују представници Европског парламента. Идеја је неприхватљива и за Двери. У групацији окупљеној око ССП Драгана Ђиласа нису експлицитно одбацили ову могућност, али не верују да је то приоритет у овом тренутку.

Предизборе је, још раније, подржао Небојша Зеленовић, лидер Заједно за Србију. Он је стао иза сличног предлога који је изнела "Скупштина слободне Србије".

Бојан Клачар, из ЦеСИД, мисли да су шансе да се организују прелиминарни избори веома мале:

- Може се рећи да оне постоје тек на теоријском нивоу. Први разлог је то што очито не постоји сагласност око те идеје у опозицији, где је, и када је први пут изнета, наишла на врло млаку реакцију странака. Други разлог је то што време до избора цури, а ни епидемијска ситуација није добра за нешто што подразумева и теренски рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)