ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР СТАНОВНИШТВА НА ПРОЛЕЋЕ: Обрадовић - Грађани треба да буду свесни да постајемо модерна државна

Novosti online

05. 12. 2020. у 11:54

ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР СТАНОВНИШТВА НА ПРОЛЕЋЕ: Обрадовић - Грађани треба да буду свесни да постајемо модерна државна

Фото: И. Маринковић

ЦЕНТРАЛНИ регистар становништва требало би да буде активан у пуној примени на пролеће, најављује министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, што је добра вест за грађане који морају на шалтере да би добили извод из књиге рођених, на пример, и низ других докумената који су им потребни.

Примена платних разреда се, пак, одлаже на годину дана, каже Обрадовић, и у приоритете на којима ће у наредном периоду радити Министарство које она води, поред реформи система плата и е-управе, убраја и подршку општинама и градовима кроз буџетски фонд.


Централни регистар становништа обухватиће податке 13 службених евиденција, међу којима су извод из матичне књиге рођених, умрлих, потврда о држављанству, различите потврде пореске администрације и све оно због чега грађани сада иду на шалтере.

Обрадовић каже да очекује да Регистар буде активиран у марту-априлу, када ће све институције моћи из њега да "повлаче" податке.

За грађане то значи да, ако се пријављују на конкурс за посао или имају било који управни поступак, неће морати физички, од шалтера до шалтера, да прикупљају бројну документацију, већ ћ, једноставно, преко е-портала и Централног регистра становништва затражити документ који ће му држава послати у електронско сандуче.

- Грађани треба да буду свесни да постајемо модерна државна управа и локална самоуправа, а главни задатак овог министарства је да буде што квалитетнији сервис грађана и привреде - каже министарка Обрадовић за Тањуг.

Она је недавно позвала грађане да провере своје податке у бази Централног регистра становништва и за 45 дана колико је активан, до сада му је приступило 2. 500 грађана.

Од укупног броја пријављених 330 је затражило да се подаци промене, а 20 одсто нигде није било евидентирано, па су сада први пут уписани.

- Замолили смо грађане да провере своје податке, јер треба укрстити податке из 13 евиденција. Још увек је све то компликована процедура због заштите података - каже Обрадовић и указује да би било неозбиљно да се само на основу корисничког имена и лозинке омогући приступ Регистру.

Због тога још једном позива грађане да оду до јединица пореске управе и пошта, како би добили параметре на основу којих ће се прикључити, и даље наставити комуникацију са државом, преко електронског сандучета.

Она је подвукла да је безбедност информација на првом месту и да се цео процес спроводи по високим европским и светским стандардима.

Кад је реч о платним разредима, односно реформи система плата, најављиваним за јануар 2021. године, Обрадовић указује да није суштина да се крене у имплементацију, а да институције нису спремне, будући да процена финансијских ефеката још није до детаља завршена.

- Можда није политички паметно да се то каже, али ми се чини важније од тога да грађани разумеју. За примену платних разреда потребни су политичка воља и новац. Политичка воља у овом тренутку није упитна, али наш буџет сада то не дозвољава - каже Обрадовић.

Процес припреме није, истиче, заустављен у претходних годину дана, вођени су разговори са синдикатима и другим факторима и уочено је да има тачака које треба променити.

Боље је, каже, да се то сада исправи, јер држава у ситуацији епидемије ковида није у могућности да крене са применом платних разреда.

- За неколико дана улазимо у парламент, где ћемо одложити примену платних разреда за годину дана, односно за јануар 2022. године, а у ових годину дана ћемо са синдикатима и кључним актерима видети шта можемо да променимо - рекла је Обрадовић.

Када је реч о буџетском фонду за локалне самоуправе, Обрадовић каже да сваког четвртка разговара са председницима општина и градоначелницима како би спремно дочекали конкурс.

- Почетком јануара ћемо послати позив за аплицирање да општине могу да се пријаве, а сада их припремамо за тај тренутак, јер, ако желе да финансирамо неки озбиљан пројекат, морају да имају припремљену документацију - навела је она.

Према њеним речима, буџетски фонд за локалне самоуправе МДУЛС-а по Нацрту буџета за 2021. годину износи 460 милиона динара, док је реализација последњег буџета била 260 милиона динара

И ту је план, како каже, био већи, али га је ковид пореметио.

Обрадовић напомиње да се може догодити да и у наредној години корона вирус поремети планове, да не може да се приступи том новцу, јер, уколико мора да се бира између расвете и борбе против ковида, јасно је, каже, где новац мора да иде.

- Питање је и како ће се пунити буџет следеће године. То нико у свету у овом тренутку не може да каже. Није то само питање за српску економију - каже Обрадовић и објашњава да се новцем из буџетског фонда финансирају различите ствари, од завршетка вртића, школа, домова здравља, биоскопа уређења тргова, постављања расвете, а помажу се и различите манифестације, које сада нису приоритет због забране окупљања.

- Имамо локалне самоуправе попут Београда које имају већи буџет од Министарства и тешко да ми Београду можемо помоћи. И Ниш може да функционише без нас, али има мањих општина и градова којима је наша помоћ важна -+ указује министарка.

Обрадовић каже да се подстиче међуопштинска сарадња и реализација пројеката попут водоводне и канализационе мреже, наводећи да су то пројекти који могу да опслужују више општина.

- Наша финансијска помоћ не може да се пореди са фондовима Министарства привреде или Министарства грађевинарства или енергетике, али је суштина да подстакнемо и помогнемо самоуправама да решавају проблеме - истиче Обрадовић.

Поред пројеката, који се тичу инфраструктуре, Министарство је, каже Обрадовић, посвећено и унапређењу реформе локалне самоуправе, и ту се ради на јединственом управном месту.

Реч је о шалтеру у општини где грађани или привреда пријаве проблем, а на запосленима у управи је да то разврставају.

- На свему томе се ради неколико година уназад, али ћу са својим сарадницима снажно наставити рад на свим тим пројектима - поручила је Обрадовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)