МИНИСТАР МАЛИ НАКОН САСТАНКА: Изградња метроа у Београду почиње следеће године, пројекти од изузетног значаја за Србију

Novosti online

26. 11. 2020. у 12:30

МИНИСТАР МАЛИ НАКОН САСТАНКА: Изградња метроа у Београду почиње следеће године, пројекти од изузетног значаја за Србију

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да се потписивање Споразума између влада Србије и Француске односи на два пројекта - унапређење енергетске ефикасности у нашој земљи и почетак изградње метроа у Београду која ће, како је најавио, почети крајем следеће године.

Након потписивања Споразума са француским министром за спољну трговину и економску промоцију Франком Ристером, Мали је на прес конференцији изјавио да је вредност тог споразума 581 милион евра и да ће највећи део тог новца бити издвојен за метро.

Мали је навео да ће 127 милиона евра бити издвојено за пројекте унапређења енергетске ефикасности, а остатак, 454 милиона евра, за изградњу прве линије метроа.

Истакао је да ће линија метроа ићи од Макиша, преко центра града па до Миријева.

- Потписивањем овог Споразума ми испуњавамо и то обећање - рекао је Мали.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Мали је нагласио да су оба пројекта од изузетне важности за економски напредак Србије и додао да је изградња метроа и део плана "Србија 2025" који је представљен крајем прошле године, а који је вредан 14 милијарди евра.

Подсетио је да су део тог плана и улагање у путну и железничку инфраструктуру, изградњу водоводне и канализационе мреже, за пречишћавање отпадних вода, како би, истиче, до 2025. године просечна плата у Србији била 900 евра.

Мали је навео и да је унапређење енергетске ефикасности дистрибутивне мреже један од главних извора раста економије.

Подсетио је да међународне финансијске институције предвиђају да ће Србија имати најбољи привредни раст не само ове године, већ и следеће и 2022. године.

Министари Мали и Ристер потписали су данас Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)