УЛАЗАК У ЕУ 2025. - РЕАЛАН ЦИЉ: Премијерка Брнабић и комесар Вархељи о европској перспективи наше земље

Д. М.

23. 11. 2020. у 19:47

УЛАЗАК У ЕУ 2025. - РЕАЛАН ЦИЉ: Премијерка Брнабић и комесар Вархељи о европској перспективи наше земље

Премијерка на онлајн форуму / Фото Танјуг

АКО је Србија спремна да заврши све реформе до 2024. године и ЕУ мора да буде спрема да затвори преговоре када земља обави свој део посла.

То је у понедељак поручио европски комесар за проширење Оливер Вархељи, који је са премијерком Аном Брнабић говорио на отварању онлајн "Београдског економског форума". Вархељи је оценио да је за Србију и цео регион Западног Балкана "једина будућност да постану део ЕУ, део заједничког тржишта и европског система демократије".

Напоменуо је и да Србија са новом Владом има велику шансу да брзо напредује ка чланству у ЕУ и подсетио да је нови кабинет Брнабићеве исказао посвећеност спровођењу реформи, и то у приоритетним областима владавине права и медијским слободама, као и дијалогу са Приштином.

- У заједничком нам је интересу да цео регион, а међу првима Србија, постане део породице земаља чланица.

Премијерка Брнабић надовезала се да је циљ Србије да све кључне реформе на европском путу спроведе до 2024. године, како би могла да се 2025. године прикључи ЕУ, мада ће то, нагласила је, на крају, ипак, бити политичка одлука.

- Влада Србије једино што може јесте да утиче на брзину спровођења реформи, али не и на одлуку Уније када ће прихватити нове чланице. Не одустајемо од ЕУ, упркос томе што је доживела многе критике током борбе са ковидом да је била несолидарна, ипак је то најбољи пројекат мира у историји човечанства.

Нова Влада ће се, истиче премијерка, више него икада фокусирати на реформе у владавини права, економији и јавној администрацији. Приметила је да је Србија сада много спремнија да постане чланица Уније, него што су биле Румунија или Бугарска када су постале чланице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)