ХРВАТИ СЕ ЖАЛЕ: Вучић спасао Србију колапса који је погодио регион, све је предвидео још 2015. године

Novosti online

21. 06. 2024. у 18:18

ШИРОМ региона данас је дошло до потпуног колапса када је нестало струје у Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, као и у појединим деловима Грчке. Хрватски медији сада кукају на сав глас и призању, за њих болну чињеницу, да је Србија на челу са председником Александром Вучићем реаговала на време, и да због тога данас није осетила последице.

ХРВАТИ СЕ ЖАЛЕ: Вучић спасао Србију колапса који је погодио регион, све је предвидео још 2015. године

Фото Драган Миловановић

Недавни велики нестанак струје који је погодио Далмацију, делове Славоније, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Албанију изазвао је саобраћајни колапс и обуставу рада многих радњи. Поједини делови Далмације, укључујући део Дубровника, и даље су без електричне енергије, док температуре достижу екстремних 40 степени Целзијуса.

Према извештајима, узрок овог колапса још није потпуно јасан, али постоји могућност да је преоптерећење система један од кључних фактора.

Енергетски стручњак из Хрватске Ивица Јакић истакао је да је повећана потрошња електричне енергије током врхунца сезоне, нарочито због клима уређаја у бројним становима и апартманима, могући разлог за овакве проблеме. Неки објекти нису имали довољно капацитета прикључка да подрже планирану потрошњу, што додатно оптерећује систем.

Фото: Принтскрин Индекс

Јакић је такође помињао да је Хрватска имала прилику да избегне овакав колапс када јој је понуђен подморски кабл који би растеретио далеководе. Међутим, тај пројекат је одбијен, док је исти подморски кабл омогућио стабилан пренос електричне енергије између Србије и Црне Горе, што је Србију заштитило од оваквих проблема.

Енергетски кабал који је повезао Италију са Србијом и Црном Гором пуштен је у рад 2019. године, али је држава Србија реаговала још 2015. године, на челу са председником Александром Вучићем, који је тада обављао функцИју премијера.

Србија и Вучић су тада имали визију, па су купили 10 одсто акција ЦГЕС. Сада се испоставило да је тај потез спасио Србију од колапса који је погодио регион.

Ево како су о томе писали медији у Црној Гори 2020. године.

Бенефите од енергетског кабла, којим су повезане Црна Гора и Италија, осјетиле су и државе региона, које преко наше земље могу понудити вишак електричне енергије Европи. Компанија Електромрежа Србије је отишла и корак даље, купујући 2015. године десет одсто акција Црногорског електропреносног система који је са италијанском фирмом Терна реализовао пројекат повезивања Црне Горе и Италије подморским енергетским каблом. Куповина акција, како кажу у Електромрежама Србије за Дневне новине, и те како се показала исплативом.

- Са ове временске дистанце, можемо рећи да се потврдило оно у шта смо вјеровали и што смо на основу свих прој екциј а и очекивали куповина акција ЦГЕС-а била је добра одлука у сваком смислу пословном, стратешком и финансијском - саопштено је тада из Елетромрежа Србије, пренели су црногорски медији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (2)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive