ПЛАН ЗА МИРНО РАЗДРУЖИВАЊЕ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕН: Упркос притисцима Сарајева и дела међународне заједнице, Бањалука не одустаје од споразума

С. МИШЉЕНОВИЋ

21. 06. 2024. у 07:00

ПРОЦЕС израде Споразума о мирном раздруживању Републике Српске и Федерације БиХ ушао је у завршну фазу. Према сазнањима "Новости", тај документ практично је спреман и налази се у Влади РС, а наредних девет дана, до 30. јуна који је одређен као коначан рок, биће искоришћени за додатно брушење одредаба како би отклониле све нејасноће и могућност различитог тумачења.

ПЛАН ЗА МИРНО РАЗДРУЖИВАЊЕ ЈЕ ПРИПРЕМЉЕН: Упркос притисцима Сарајева и дела међународне заједнице, Бањалука не одустаје од споразума

Фото Д. Миловановић

Споразум о разлазу у БиХ руководство у Бањалуци најавило је као одговор на све нападе на РС који синхорнизовано стижу из политичког Сарајева и дела западних сила. Директан налог да се крене са израдом документа донет је након усвајања Резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, чији је главни циљ да се на Српску, али и на читав српски народ, стави жиг - геноцидни.

Документ, како је и најављено, садржи све аспекте мирног раздруживања, односно свеобухватну анализу краха Дејтонског споразума. Челници Српске су у више наврата упозорили да су водећи бошњачки политичари, потпомогути западним фактором на челу са Канцеларијом високог представника у БиХ (ОХР), главни кривци за континуирано урушавање "Дејтона", па самим тим и БиХ.

Према плану Бањалуке, након што Влада РС усвоји документ о раздруживању он ће бити послат на више адреса у Сарајеву, а наћи ће се и на седници Народне скупштине Српске, највероватније у јулу. Споразум је израдила Комисија коју је именовала Влада РС.

Правни део споразума о раздруживању припремали су чланови Комисије на чијем челу је Милош Букејловић, министар правде и потпредседник Владе РС, Милимир Говедарица, правобранилац Републике Српске, Лазар Стјепановић, правни представник РС, Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар у Кабинету председника РС, и Далибор Панић, генерални секретар Владе РС.

ДОДИК О ЕКОНОМСКОМ УДАРУ ВАШИНГТОНА НА ЊЕГОВУ ПОРОДИЦУ

Разликујемо се од Бајденових

АМЕРИКА је и даље најмоћнија земља на свету, али губи моћ. Моја породица, за разлику од, рецимо, породице председника САД, нема проблема са законом. Моји син и ћерка нису кажњени за прекршај, али им је угрожена егзистенција. Не жалим се, али кажем како јесте.

Тако је председник РС Милорад Додик прокоментарисао последње санкције које су САД увеле за два појединца и седам компанија који, како се наводи, обезбеђују главне изворе прихода за председника Републике Српске и његову породицу. Он је истакао да Америка јесте велика сила, али да у деловању њених експонената има пуно лажи, пуно претпоставки, без икаквих ваљаних чињеница.

Према Додиковм речима, поражавајућа је чињеница да је "за екипу америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија важнији обрачун са њим, него спречавање деловања међународног нарко-картела у БиХ".

Део споразума о функционисању економије и порезима радио је Горан Маричић, директор Пореске управе РС. Драган Станковић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, радио је на делу споразума који се односи на питањима територије и границама Српске, Синиша Каран, министар унутрашњих послова РС, био је задужен да предложи функционисање безбедносног система Републике, али и да помогне у правним питањима споразума пошто је професор уставног права и био је задужен и за спровођење референдума о заштити 9. јануара, Дана Републике, који је успешно организован у РС.

- Овај Споразум је обухватио све детаље мирног раздруживања Српске и Федерације БиХ и веома је концизан - каже наш извор из Владе.

Док је Српска радила на споразуму о мирном раздруживању стигле су и претње из ОХР, односно од Кристијана Шмита, високог представника у БиХ, којег РС не признаје, да "нико не може да протура такву идеју, да се може само сести и одлучити о томе".

- Србија и Хрватска гаранти су интегритета Босне и Херцеговине и до сада нисам имао индикација да се нешто променило у ставовима те две земље. Држава БиХ се мора поштовати, никакав ентитет, никаква заједница, никакво Брчко... Само сви заједно чине државу БиХ и она има своје место у Генералној скупштини УН - навео је Шмит.

ПИК: Ентитет није држава

САВЕТ за спровођење мира у БиХ (ПИК) саопштио је да "најоштрије осуђују нападе владајуће коалиције РС на Општи оквирни споразум за мир, уставни и правни поредак БиХ", и позвао на сарадњу са Шмитом.

- Суверенитет припада БиХ као јединственој држави, чији је територијални интегритет загарантиран Општим оквирним споразумом за мир. Ентитети унутар БиХ нису државе, они постоје искључиво на основу Устава БиХ и немају никакав властити суверенитет. Стога, ПИК позива владајућу коалицију у РС да обустави све активности које подривају државу, њене органе власти и њен мултиетнички карактер.

Он износи овакав став занемарујући притом чињеницу да управо на седници ГС УН, на којој је гласано о резолуцији о Сребреници, а која је месецима спремана у тајности, БиХ није наступала заједно, већ су је представљали само бошњачки политичари.

Високи представник у БиХ, којег Бањалука не признаје, тврди и да никакво "мирно раздруживање није могуће", али правни стручњаци тврде супротно. Према речима професора уставног права и бившег судије Милана Благојевића, такав процес је правно дозвољен у државама сложеног уређења уколико се њене јединице споразумно договоре о томе.

- "Мирно раздруживање" је правно дозвољени начин уговарања којим се, углавном, у до тада сложеним државама - федерацијама - њене федералне јединице уговорним путем споразумевају о изласку једне од њих, или сваке од њих, из састава дотадашње федералне државе и наставку постојања тих издвојених федералних јединица као самосталних држава или њиховом уједињавању са неком другом државом. У недавној прошлости као пример мирног раздруживања може се навести случај Чехословачке. Она је била федерација Чешке и Словачке, која је мирним раздруживањем, споразумом између те две федералне јединице, престала да постоји, а из ње су настале Чешка и Словачка. Устав дотадашње Чехословачке ниједном одредбом није забрањивао такав облик раздруживања, чиме се може објаснити зашто никада није доведена у питање правна ваљаност раздруживања - наводи проф. Благојевић.

Међутим, ситуација у БиХ је далеко сложенија. Устав БиХ експлицитно не забрањује мирно раздруживање, али проблем настаје у практичној примени. БиХ је специфична по свом уређењу и сложеним унутрашњим политичким односима, који онемогућавају постизање консензуса око мирног раздруживања. Зато Благојевић истиче да, иако је де јуре могуће, мирно раздруживање дефакто у БиХ неће бити оствариво због неслагања Федерације БиХ.

Из ОХР често упозоравају Републику Српску да не користи термин "државна граница", већ да постоји "међуентитетска линија разграничења". Професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић каже да Српска ништа не греши и да је та формулација изричита и да граница - постоји:

- На званичном сајту Уставног суда БиХ, у Уставу БиХ, у члану 1.4 јасно пише да "ниједан ентитет неће проводити било какву контролу на граници између ентитета". Реч граница се не може заменити деминутивом који би елиминисао правну природу значаја границе између РС и ФБиХ. Она јесте административна, али је граница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)