МУК У АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ У САРАЈЕВУ: Хелез позива на директно рушење Дејтонског споразума - Американци ћуте

Novosti online

13. 06. 2024. у 08:53

ЗУКАН Хелез, министар одбране у Савету министара БиХ, позвао је јуче на рушење Републике Српске, што је директно рушење Дејтонског споразума.

МУК У АМЕРИЧКОЈ АМБАСАДИ У САРАЈЕВУ: Хелез позива на директно рушење Дејтонског споразума - Американци ћуте

Foto: Profimedia

- Уместо да ми поднесемо апелацију Уједињеним народима и кажемо да се Република Српске више тако не може звати. Логичан след ствари након усвојене резолуције је то да ми тражимо, а није искључено да нећемо тражити - да се промени назив Републике Српске - изјавио је  Хелез.

Он је даље додао да жели енитете да укине и да направи кантоне, а да се назив Република Српска укине у потпуности.

- Најбоље би било и за тај ентитет и за БиХ да се промени име и промени структура. Да направимо од Републике Српске два кантона. Рецимо Источна Босна и Херцеговина и Северна Босна. Тај назив Република Српска више не би био. Ентитете треба редуцирати, променити или укинути.

Хелез је Србима запретио да ће, ако се не повинују овом плану, “извући дебљи крај” и проћи као Срби из Републике Српске Крајине, који су протерани у Олуји, поручивши да би била “предност” ако би се Срби сами иселили.

И док Хелез оваквом изјавом директно позива на рушење Дејтонског споразума, из америчке амбасаде у Сарајеву овог пута нико се није огласио.

У тој амбасади сада влада мук, иако су Србију, српски народ и наше државно руководство оптужили да руши Дејтон, хватајући се за осму реч у параграфу пет, става четири у усвојеној Декларацији на Свесрпском сабору.

Подсетимо, на те оптужбе упућене Србији бруталан одговор дао је наш председник Александар Вучић.

Како је рекао, била му је интересантна критика америчке амбасаде у Сарајеву по питању Свеспрког сабора, који је, како каже, био добро организован и одржан на радост свег српског народа.

- Међутим, рекао сам да ћу да поставим нека питања... Ви сте чули већ много пута сви у Србији и у БиХ и у целом регону једну синтагму која гласи "дух Дејтонског споразума". Ако ми као земља која је потписала Дејтонски споразум нисмо гарант спровођења, јер кажу да то не пише нигде, већ смо само потписник, иако "дух" управо тог потписа управо то значи, ја не бих да се бавим "духом" и "духовима" већ имам најконкретније питање за оне који су рекли да смо ми погазили Дејтонски споразум, за наше партнере из америчке амбасаде у БиХ. Наиме, Дејтонским мировним споразумом регулисане су надлежности централних власти и ентитета. Моје прво питање за њих је како, где и од када негде пише да имовина припада централним властима а не ентитетима? Наиме чланом 3, тачком три Устава БиХ, анекс 4 Дејтонског споразума предвиђено ја да све државне функције и овлашћења која нису изричито додељена институцијама БиХ припадаће ентитетима. А чланом 3 тачка један наведене су надлежности институција БиХ: спољна политика, спољнотрговинска политика, царинска политика, монетарна политика, финансирање установа и међународних обавеза БиХ... Као што се види, нигде се не помињу ни јавна имовина ни јавна својина. Те вас молим, драги партнери из америчке амбасаде, да ми конкретно одговорите, како сте дошли до закључка и на основи чега и ког акта да имовина припада централним властима а не ентитетима, као што јасно пише у Дејтону, а због чега сте, између осталог, учествовали у изазивању кризе на простору БиХ - казао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

СКАНДАЛ! Песме о терористичкој ОВК пуштене на стадиону  пред утакмицу Борца (ВИДЕО)