ВУЧИЋЕВ МАТ АМЕРИКАНЦИМА: Покажите ми где пише да имовина у БиХ припада централним властима, а не ентитетима (ВИДЕО)

Novosti online

11. 06. 2024. у 15:45

ПРЕДСЕДНИК Србије, Александар Вучић огласио се на друштвеној мрежи Инстаграм и послао бруталну поруку америчкој амбасади у БиХ.

ВУЧИЋЕВ МАТ АМЕРИКАНЦИМА: Покажите ми где пише да имовина у БиХ припада централним властима, а не ентитетима (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Како је рекао била му је интересантна критика амеирчке амбасаде у Сарајеву по питању Свеспрког сабора, који је како каже био добро организован и одржан на радост свег српског народа.

- Међтим, рекао сам да ћу да поставим нека питања... Ви сте чули већ много пута сви у Србији и у БиХ и у целом регону једну синтагму која гласи "дух Дејтонског споразума". Ако ми као земља која је потписала Дејтонски споразум нисмо гарант спровођења, јер кажу да то не пише нигде, већ смо само потписник, иако "дух" управо тог потписа управо то значи, ја не бих да се бавим "духом" и "духовима" већ имам најконкретније питање за оне који су рекли да смо ми погазили Дејтонски споразум за наше партнере из америчке амбасаде у БиХ. Наиме Дејтонским мировним споразумом регулисане су надлежности централних власти и ентитета. Моје прво питање за њих је како, где и од када негде пише да имовина припада централним властима а не ентитетима? Наиме Чланом 3, тачком три Устава БиХ, анекс 4. Дејтонског споразума предвиђено ја да све државне функције и овлашћења која нису изричито додељена инситуција БиХ припадаће ентитетима. А Чланом 3. тачка један наведене су надлежности институција БиХ: спољна политика, спољна-трговинска политика, царинска политика, монетарна политика, финансирање установа и међународних обавеза БиХ... Као што се види нигде се не помињу ни јавна имовина ни јавна својина. Те вас молим драги партнери из америчке амбасаде да ми конкретно одговорите, како сте дошли до закључка и на основи чега и ког акта да имовина припада централним властима а не ентитетима, као што јасно пише у Дејтону, а због чега сте између осталог учествовали у изазивању кризе на простору БиХ - казао је Вучић.

Напоменуо је и то да очекује одговор, као што је већ поменуто од страње њих по питању суксеције из 2001.

- Одмах ћу да вам кажем, немојте то да одговарате јер би било много глупо. Суксецијом се регулишу права и обавезе држава чланица насталих на простору бивше Југославије, а не како ће јавна својина или јавна имовина бити распоређена унутар једне од држава чланица настале распадом СФРЈ. Тако да, молим вас да ми на ово једно просто питање одговорите ... - рекао је између осталог Вучић.

Напоменуо је и то да је много срећан што је америчка амбасада у БиХ прихватила аргументовану и цивилизовану и без икаквих увреда расправу, те да је уверен да ће добити одговор.

Шта је још поручио погледајте у видеу који следи:

- Поштовани амерички партнери, где то пише? - стоји у опису видеа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

А ДВА ДАНА ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ... Невероватан списак! Међународни олимпијски комитет објавио ко од Руса може на Игре Париз 2024