ПОДРШКА ТЗВ. КОСОВУ СЕ ХЕЛЕНИМА ВРАЋА КАО БУМЕРАНГ: Рама без одобрења власти митинговао у Атини - "велика Албанија" стигла и до Грчке

М. Ст. - З.Ш.

14. 05. 2024. у 07:15

МИТИНГОВАЊЕ албанског премијера Едија Раме усред Атине, и то без дозволе тамошњих власти, сигнал је да идеја "велике Албаније" није угашена, већ се у време глобалних превирања афримише на што снажнији начин. Управо ово је показатељ Грчкој да подршка коју пружа Приштини у Савету Европе врло лако може да се врати као бумеранг имајући у виду да пипци опасног пројекта досежу и до Јужног Епира.

ПОДРШКА ТЗВ. КОСОВУ СЕ ХЕЛЕНИМА ВРАЋА КАО БУМЕРАНГ: Рама без одобрења власти митинговао у Атини - велика Албанија стигла и до Грчке

Фото: Профимедиа/Н. Параушић/Принтскрин Фејсбук

Овако аналитичари коментаришу скуп албанске имиграције који је Рама организовао у недељу у арени "Галаци", а који је изазвао нове тензије у грчко-албанским односима. Он је овај догађај окарактерисао као приватну посету током које је слао поруке "да су Албанци у Атини постали понос Албаније у овом делу Европе".

Он је истакао да је Грчка демократска земља и да то није могло да спречи лидера да дође у приватну посету и да разговара са својим сународницима. Скупу је присуствовало око 5.000 Албанаца који живе у Атини и на обезбеђењу је било ангажовано 1.500 полицајаца.

Рама тврди да "Албанија нема никаквих претензија према Грчкој и да односи две земље не треба да се удаве у кашичици воде коју доноси политичка свакодневица".

Док се у једном делу медија преносе фотографије са догађаја, који је очигледно организован са намером да се на друштвеним мрежама означи као "спектакл", са Рамом у главној улози, коментатор најпосећенијег грчког портала "Прото Тема" Димитрис Пагадакис уочава неколико коинциденција које бацају другачије светло на Рамину приватну посету Атини. За њега је то отворена провокација, коју потврђује и чињеница да је Грчка Рами нудила термин посете у првој половини јуна, после избора за Европски парламент, али је то одбијено из Тиране.

Коментаришући ова дешавања, потпредседник Владе Србије Александар Вулин поручио је да "када следећи пут влада Грчке буде размишљала о признању такозваног Косова, нека се сети како изгледа дочек Раме усред Атине":

- Оно што Рама није могао да доживи у Тирани доживео је у Атини. Признавање такозваног Косова од стране власти Грчке, па и пријем Приштине у Савет Европе би био немерљив допринос владе Грчке и Доре Бакојани стварању "велике Албаније", коју могу да зауставе само Срби и српски свет, али и Грци. Драги наши Грци, мислите о томе.

Историчар и политички аналитичар Срђан Граовац објашњава да је овај скуп само показатељ да великоалбанске националистичке идеје не заступају само екстремистички кругови у Приштини, већ и они у Тирани, који се нису испољавали тако агресивно.

- Тај ривалитет на релацији Курти-Рама довео је до тога да се такмиче ко ће заузети екстремнију позицију - наводи Граовац за "Новости". - Самим тим, Рама је на овај начин одлучио да парира Куртију и да се представи као велики албански лидер. Ово је шамар Грчкој због понашања Доре Бакојани и упозорење да су Грци заборавили великоалбанску аспирацију. То тера и Србе и Грке да се усаглашавају.

Комадају и Црну Гору

ЦИЉ пројекта "велике Албаније" јесте да уједини све етничке Албанце и територије на којима живе, или су наводно некад живели, у један ентитет. Под том територијом њене архитекте подразумевају делове Црне Горе (Плав, Гусиње), јужне Србије (Косово и Метохију, Бујановац и Прешево, део Рашког округа и Топлице), западне Македоније (укључујући и Скопље) и Јужни Епир у Грчкој.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

А ДВА ДАНА ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ... Невероватан списак! Међународни олимпијски комитет објавио ко од Руса може на Игре Париз 2024