СРПСКА СТРАНА ПРИЧЕ НА СИ-ЕН-ЕНУ: Како је Вучић принципијелном политиком довео до тога да се у свету чује српски глас

А. Нешић

01. 06. 2023. у 10:05

ОЗБИЉНА и одговорна политика коју води Србија на челу са председником Александром Вучићем допринела је томе да се данас наша реч чује и поштује у свету. Углед и поштовање на светском нивоу стекли смо захваљујући политици коју води председник Вучић.

СРПСКА СТРАНА ПРИЧЕ НА СИ-ЕН-ЕНУ: Како је Вучић принципијелном политиком довео до тога да се у свету чује српски глас

Фото: Принтсцреен/CNN

Ово данас потврђује и чињеница да је Америка по први пут у историји санкционисала тзв. Косово због кризе изазване на северу КиМ, те окривила лажну државу за ескалирање тензија које су довеле до напада на НАТО трупе.

Фото: Принтскрин/ЦНН

Значајне напоре које председник Вучић улаже у очување мира и стабилности, водећи Србију ка том циљу откако се налази на челу шефа државе, свет је разумео и прихватио. Председник Србије тако је препознат као лидер који се бори за мир у Србији, али и за стабилност целог западног Балкана.

Тако се на америчкој телевизији Си-Ен-Ен кроз речи шефа државе чула српска страна приче - да су људи на северу Косова одлучни да се на миран начин боре за своја права, како би преживели, сачували своја имена и презимена, своју веру...

- Људи на северу су одлучни да се на миран начин боре за своја права. Они само хоће да преживе, да сачувају своја имена и презимена, своју веру. Да живе ту где су живели одувек. Моја молба је да све раде мирно, да сачувају мир и стабилност за све. Морамо да причамо са Албанцима, како бисмо постигли договоре у будућности. Али још једном позивам међународне организације да предузму акцију против оних који су тврдоглави, предузимају опасне акције на терену, и угрожавају мир и стабилност - порука је коју је председник послао синоћ свету.

Фото: Принтсцреен/ЦНН

У борби за националне интересе Вучић Србију води на курсу независне и слободарске политике која поштује потписане међународне споразуме у складу са јасно постављеним црвеним линијама које је пред свим светским државницима председник више пута истакао.

Да наша земља остаје на том путу Вучић је рекао и у интервјуу за Си-Ен-Ен, јасно истакавши да признање независности није на столу, те да се на Охриду и у Бриселу говорило о нормализацији, а не о признању.

- Ми признајемо само Повељу УН, и то је све што признајемо. Али смо увек спремни да разговарамо о компромисним решењима. И то смо увек радили. Право питање је зашто неко жели да ескалира ситуацију. Чуо сам у разним медијима како ће Србија по Путиновом налогу напасти некога. И наравно, то се није десило - казао је председник и додао:

- Говорећи о нашим обавезама, ми се понашамо 100 одсто у складу са Кумановским споразумом, и у складу са Резолуцијом 1244. Ми нисмо послали ниједног војника на КиМ, нити смо кршили споразуме. Стриктни смо по том питању, и имамо стално добре разговоре са војницима Кфора. До сада сам имао 1000 консултација са Столтенбергом, и надам се да ћемо очувати тај ниво комуникације - казао је он.

Председник није савијао кичму пред притисцима, већ се здушно борио за српски народ, те  дипломатском борбом позиционирао Србију да се њена реч чује и поштује свуда у свету!

Дипломатски курс Вучића ставио је Србију данас на чело, као локомотиву развоја на западном Балкану. Наша земља отвара фабрике, гради мостове и ауто-путеве, привлачи инвеститоре, али и повезује цео регион. Самостална и независна спољна политика Србије допринела је томе да будемо партнери и Западу и Истоку. Нашу земљу посећују бројни светски лидери, а председник Вучић је пријатељ којег отворених руку дочекују у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (96)

ЂУРИЋЕВА О СТЕФАНОВИЋУ: Никада се више такве штеточине Србији неће поновити