НОВИ КОРАК КА ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ: Опасна иницијатива у Скопљу - Србија и Српска морају да "збију редове"

В. Н.

29. 03. 2023. у 16:58

ПОД диригентском палицоим министра спољних послова Северне Македоније Бујара Османија данас је у Скопљу постављен још један институционални оквир ка оставрењу опасног пројекта "велике Албаније" који би цео Балкан могао да доведе на ивицу нових нестабилности и сукоба - иницијатива Западнобалканска четворка.

НОВИ КОРАК КА ВЕЛИКОЈ АЛБАНИЈИ: Опасна иницијатива у Скопљу - Србија и Српска морају да збију редове

Фото: Твитер

Османи је заједно са албанским министром за Европу и спољне послове Олтом Џаком, замеником министра иностраних послова и дијаспоре тзв. Косова Крешником Ахметијем и саветником за спољну политику црногорског премијера Ђорђем Радуловићем, лансирао нову иницијативу „Западни Балкан – 100% усклађеност са заједничком спољном безбедносном политиком ЕУ".

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова, фокус састанка био је потпуно "усклађивање четири земље са спољном и безбедносном политиком ЕУ у светлу нове геополитичке реалности, хибридних претњи, енергетске и економске кризе, које је изазвала руска инвазија на Украјину."

- Министар Османи изразио је задовољство због успостављања неформалног форума. Свака од ових земаља показала је да су партнери НАТО и ЕУ од поверења, тиме што су се придружиле санкцијама ЕУ и САД против Русије, али и пружањем конкретне хуманитарне и друге техничке помоћи Украјини - наведено је у саопштењу после састанка.

Занимљиво је да су организатори на званичним профилима на друштвеним мрежама истицали то што су из ове иницијативе изостале Србија и Босна и Херцеговина (нарочито РС), с образложењем да су малтене непожељне јер нису увеле санције Руској Федерацији.

Тиме је антируски наратив постао алиби и за још једно институционално повезивање простора које екстремни планери у Тирани и Приштини виде као "аутохтону" односно "природну Албанију".

На том путу су владе Албаније и тзв. Косова, потпуно некажњено, направиле и конкретне кораке. Подсетимо, пре четири године потписан је споразум којим се Приштина и Тирана обавезују на уједињавање и координисање спољних политика, али и заједничке амбасаде, размену дипломатског особља.

Практично укинуте границе

Такође, две стране су се сагласиле и о стварању територијално административне целине од 30 километара унутар Албаније и исто толико унтар тзв. Косова тако да су практично укинуте границе.

Имајући све ово у виду, а нарочито контекст у коме су Србија и Република Српска означене као реметилачки фактор у региону, јер не спроводе зацртану агенду ЕУ, већ имају своју неутралну позицију, у наредном периоду требало би очекивати јачање институционалних веза између Београда и Бањалуке као својеврсни контратег ставарању "велике Албаније" која је очигледна претња не само нашем народу него и миру на читавом Западном Балкану.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (6)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД АЛЕКСИНЦА: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа