ЖРТВА ПОЛИТИЧКОГ ПРОГОНА: Петар Петковић о пресуди Ивану Тодосијевићу

Д. З.

28. 03. 2023. у 13:22

ПЕТАР Петковић директор Канцеларије за Косово и Метохију саопштио је да је председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу стигао позив да се у понедељак 3. априла јави у притворни центар на издржавање затворске казне због његове изјаве о Рачку, а да му претходно није уручена пресуда.

ЖРТВА ПОЛИТИЧКОГ ПРОГОНА: Петар Петковић о пресуди Ивану Тодосијевићу

ФОТО КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ

- Конкретно, Тодосијевићу је позив за издржавање казне стигао прошле недеље, а тек данас му је уручена пресуда тзв. Апелационог суда којом се потврђује да је осуђен на једногодишњу казну затвора. Нечувено је да се позив на издржавање казне било коме уручује без претходно уручене писане пресуде, што недвосмислено доказује да Приштина на челу са Аљбином Куртијем против Тодосијевића води политички и монтиран процес који има за циљ да се Србима на Косову и Метохији суди за вербални деликт и да им се забрањује слобода мишљења и говора - наводи се у саопштењу за јавност директора Петковића.

Додаје да у прилог томе сведочи и чињеница да је о пресуди Тодосијевић сазнао из приштинских медија, што додатно поткрепљује тврдњу да је жртва политичког прогона. Тодосијевићев адвокат ће,  како се наводи у саопштењу, одмах искористити могућност ванредног правног лека и поднети жалбу такозваном врховном суду у Приштини на одлуку о затворској казни и пресуди, док ће Канцеларија за Косово и Метохију о најновијем кршењу споразума и гажењу основних људских и демократских права Тодосијевићу обавестити и Мирослава Лајчака, као посредника у дијалогу и све амбасадоре Квинте.

-Посебно је индикативно да се Тодосијевић позива на издржавање затворске казне уочи нове рунде техничког дијалога у Бриселу, што показује да Приштина на све начине жели да опструише и обесмисли дијалог, а његов случај злоупотребљава се у политичке сврхе. Истичем и да је у поновљеном суђењу против Ивана Тодосијевића опет прекршен Бриселски споразум и погажена владавина права, с обзиром на чињеницу да је судско веће тзв. Апелационог суда које је 28. фебруара одлучивало о његовој жалби било састављено искључиво од судија албанске национаности. То је директно у супротности сa тачком 10. Бриселског споразума која каже да у случајевима који долазе из српских средина састав већа Апелациног суда мора бити већински српски, што се овде, али и у другим српским предметима, годинама не дешава - закључује се у саопштењу за јавност др Петра Петковића.

О владавини права на Косову и Метохији најречитије говори чињеница да се Албанац Азем Куртај који је пуцао на српску децу док су носила Бадњак уочи Божића пушта у кућни противор, а његов покушај убиства се карактерише као „изазивање опасности“, док се Тодосијевић осуђује на годину дана затвора због изговорене јавне речи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: Погођен у уво и крвав одведен са бине - ФБИ идентификовао нападача