ПОТПИСАЛИ ЗСО, ПА ТРАЖЕ ЈОШ ЈЕДАН ПОТПИС?! Курти и Османијева траже да се осуди што нема Вучићевог парафа, нуде Заједницу по свом кроју

Д. СТЕВАНОВИЋ / Г. ЧВОРОВИЋ

24. 03. 2023. у 11:11

ОБЕ стране позивају да се брзо и у доброј вери испуни договор постигнут у Охриду. Оваква порука, у форми закључка, спремљена је за Европски савет у Бриселу, који је јуче заседао због горуће светске трауме - рата у Украјини, али није пропуштена прилика да се укаже да дијалог Београда и Приштине, као и примена споразума, остају у фокусу "двадесетседморке".

ПОТПИСАЛИ ЗСО, ПА ТРАЖЕ ЈОШ ЈЕДАН ПОТПИС?! Курти и Османијева траже да се осуди што нема Вучићевог парафа, нуде Заједницу по свом кроју

Фото: Д.З.

И високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђозеп Борељ рекао је јуче да је сваки покушај да се доведе у питање договор из Охрида - узалудан:

 - Нема места за бирање. То је целина која мора да се спроводи као таква на холистички начин, а ЕУ ће помно пратити ко га спроводи, а ко не. Ја бих им саветовао да не показују прстом ни на кога, већ да раде свој посао.

Упркос томе што идентична порука о поштовању обавеза данима стиже и из Вашингтона, главног ментора лажне државе, премијер и председница привремених приштинских институција, Аљбин Курти и Вјоса Османи, после састанка у Охриду покушавају да из докумената откину делове који им одговорају. Настављају с триковима да би избегли формирање Заједнице српских општина, са овлашћењима предвиђеним Бриселским споразумом потписаним још пре десет година.

Притиснут унутрашњим превирањима, најавом протеста, постерима на којима је приказан као Пинокио, и окићен надимком "Аљбин Заједница", Курти, али и Османијева позивају међународну заједницу да "осуди Србију што је одбила да потпише европски предлог за нормализацију односа и Анекс за имплементацију".

И ПАРТНЕРИ ИЗГУБИЛИ АМБИЦИЈЕ ОКО ПРИЗНАВАЊА

ПРЕДСТАВНИЦИ приштинске опозиције критиковали су договор из Охрида, а лидер ДПК Мемљи Краснићи рекао је да је увек постојала Заједница као део споразума, и додао да се Курти понаша попут бившег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

- Ипак, постоји Заједница и увек је била и када сте рекли да је нема. Међутим, ова игра речима има рок трајања - поручио је Краснићи Куртију и истакао да је тиме што је обећавао да ЗСО неће постојати на тзв. Косову угрозио своје гласаче.
- И наши међународни партнери су изгубили амбиције за споразумом о међусобном признавању, јер су се у последње две године суочавали са арогантном особом. САД и ЕУ су се одрекли финалног споразума - казао је Краснићи.
Лидер Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику изразио је жаљење због свих људи које је Курти, како је рекао, преварио:
- Прво је говорио о својих шест услова за формирање ЗСО, затим да ће бити спроведено након међусобног признавања, а онда у Охриду разговара о самоуправљању српске заједнице. Курти је базични споразум претворио у самоуправљање за Србе и посебан статус СПЦ, о којима се више не преговара, јер су усвојени и морају бити спроведени.

Он је јуче у приштинском парламенту признао да тзв. Косово има своје законске обавезе и да, ако жели да буде међународно признато, не може да одбије споразуме већ потписане у Бриселу. Али се његова ЗСО битно разликује од оне потписане, са читавим списком конкретних овлашћења.

 - Успео сам да извучем најбоље, а то је самоуправа српске заједнице, без територијалне аутономије и извршних овлашћења. Ми смо отворени да гледамо добре примере из Европе, да поштујемо добре европске стандарде и добре праксе који нису засновани на територијалности. Одлучно смо против етнонационализма, територијалног етнонационализма. Ми ћемо почети са дугим процесом консултација и унутар Косова и са нашим партнерима и са невећинском српском заједницом и другим заједницама. Ја никада, никада, понављам, никада нећу разматрати ниједан модел територијалне аутономије.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да, док се Курти упире да побегне од обавезе формирања ЗСО, онако како је то предвиђено у потписаним споразумима из Брисела 2013. и 2015, све више се уплиће у сопствене лажи:

 - Јасно је да онај који је ЗСО називао детињаријом, тврдио да Бриселски споразум не постоји у Приштини, сада има проблем да својој јавности објасни зашто је у Охриду пристао да формира ЗСО према једино валидним документима. Да је то тако, потврђују и међународни представници и не постоји та временска машина која Куртија може да врати 10 година уназад како би изнова написао Бриселски споразум.

Он је нагласио да када Курти покушава да оспори принцип формирања ЗСО, "јасно је да га жуља чињеница да Београд неће признати тзв. Косово, као што се неће ни сагласити да Приштина постане члан УН, док год је Вучић на челу Србије".

Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, каже за "Новости" да све ове поруке из Приштине произилазе из чињенице да им је веома сужен маневарски простор, и указује да је велико питање да ли ће и колико још састанака са међународним представницима Курти моћи да "преживи":

 - И представници међународне заједнице губе стрпљење, а кад процене да на њега више не могу да рачунају, биће појачан притисак да одступи с позиције. Када је реч о формирању ЗСО, био бих веома изненађен да Курти то уради. Он ће покушавати да одлаже колико је могуће, али мислим да ће на крају пре поднети оставку.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)