АНАЛЕНИН НОВИ АТАК НА СРБИЈУ: Гневна што Вучић није ништа потписао

С.С.Р.

22. 03. 2023. у 07:00

СРБИЈА се никада није служила никаквим триковима. То је моја порука онима који су на Комитету за спољне послове ЕУ говорили о томе. За разлику од свих њих ми се никада триковима не служимо. Оно што сам рекао у Народној скупштини, њима у Охриду и Бриселу, петорки у Београду понављам свакога дана и ни за јоту се мој став није променио. Оно што нећемо да радимо, а што сам у лице казао и Шолцу и Макрону гласи - нема говора о чланству Косова у УН и нема признавања.

АНАЛЕНИН НОВИ АТАК НА СРБИЈУ: Гневна што Вучић није ништа потписао

Фото АП

Ово је јуче истакао председник Александар Вучић, после сусрета са министром спољних послова Антонијом Тајаном у Београду, којег је такође обавестио о позицијама наше земље у наставку дипломатске борбе за Косово и Метохију.

Том изјавом, Вучић је практично потврдио сазнања "Новости" да је шефица немачке дипломатије Аналена Бербок, на састанку Комитета за спољне послове ЕУ, упозорила своје колеге "да се никако не сме наседати на трикове Београда" позивајући их да се под хитно морају спровести делови из плана Уније за разрешење косовског чвора. Она тада није рекла на шта конкретно мисли, али се између редова може прочитати да се односи на то што Вучић није желео да потпише ни европски споразум о нормализацији, као ни анекс о његовој имплементацији, јер како је рекао за њега "Косово није међународно призната држава".

- Нико за Србију не може да произведе правну последицу осим њеног председника и у појединим случајевима премијера или министра спољних послова. Што се тиче имплементације, Србија ће да ради на испуњавању свега што је рекла да ће радити, упркос томе што не мислим да ће Приштина да испуни оно што јој је једина обавеза, а то је да у складу са споразумима постигнутим у бриселском дијалогу формира ЗСО - навео је Вучић и додао да ће учинити све да сачува мир у земљи и региону, као и да жели да се истог секунда зауставе сукоби у Украјини, "док на западу сви говоре ко ће да победи, а да не смеју да изговоре реч мир".  

Шефица немачке дипломатије Аналена Бербок позната је изразито тврдим изјавама када је у питању Србија. Она је тако у неколико наврата поручила нашој земљи да уколико желимо у Европску унију морамо да признамо тзв. Косово, али и да уведемо санкције Москви".

Бивши дипломата Бранко Бранковић је истакао за "Новости" да изјава министарке Бербок само показује да нису испуњене њихове намере да прође предлог који су написали.

- Оно што је урађено у Охриду је нешто што смо ми успели, а то је да кажемо да је предлог само предлог и нешто о чему ћемо тек да разговарамо, али пре све тога мора да се испуни формирање ЗСО. Вучић је врло јасно рекао шта су црвене линије. Немачка сада, пошто се испоставило да није успела да спроведе свој план, реагује по принципу како је сада то једна мала Србија успела да им се супротстави. Европа је иначе увођењем санкција Русији направила будалу од себе, под утицајем САД. И сада на неким другим пољима, у овом тренутку је то КиМ покушавају да наметну свој утицај.

Бранковић додаје да је врло занимљиво што Бербокова шаље овакве поруке док је у посети Русији и председнику Владимиру Путину лидер Кине Си Ђинпинг.

ЛАВРОВ: ЗСО ДОБАР МОДЕЛ ЗА КАРАБАХ

МИНИСТАР спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је након разговора са јерменским колегом Араратом Мирзојаном у Москви да је народу Нагорно-Карабаха потребан скуп права каква су обезбеђена споразумом о формирању "органа локалне самоуправе косовских Срба", који је договорен Бриселским споразумом. Он је истакао да су споразумима у Минску становници источног дела Украјине који говоре руски требало да добију право на школовање на матерњем језику, као и на очување културних, верских и других веза са сународницима:

- Приближно иста права су обезбеђена и споразумом који је потписан између Београда и Приштине о формирању Заједнице српских општина.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (89)

САМО ТИ, СИНЕ, РАДИ СВОЈ ПОСАО Славимо Светог Новомученика Вукашина Јасеновачког