ТАЈАНИ ПОРУЧИО У БЕОГРАДУ: Србија што пре у ЕУ - захваљујући Вучићу очуван мир на Балкану

Танјуг

21. 03. 2023. у 15:00

ИТАЛИЈАНСКИ министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да Италија жели да буде присутнија у Србији и на Балкану, за који је рекао да има стратешки значај и који мора да осети да их воле и цене суседне земље.

ТАЈАНИ ПОРУЧИО У БЕОГРАДУ: Србија што пре у ЕУ - захваљујући Вучићу очуван мир на Балкану

Фото: Танјуг

- Почели смо од велике балканске земље која је кандидат за чланство у ЕУ. То је политичко опредељење за шта је Италија радила, да поново буде присутна у Србији и свим деловима Балкана. Желимо да и у будућности сарађујемо са људима са којима смо сарађивали у прошлости - рекао је Тајани на отварању италијанско-српског пословно-научног форума.

Он се истовремено захвалио председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије за све што раде како би се вратио мир на Балкан.

- Верујем да ће Вучић и влада дати допринос развоју сарадње две земље и да ће изградити важан пут за стабилност Балкана и целе Европе - рекао је Тајани.

Он је казао да је Италија земља која је финансијски развијена и да има четири милиона малих и средњих предузећа и да је уверен да може да извози своја знања и производе.

- Морамо да интернационализујемо пословање предузећа тако што ћемо да сарађујемо са пријатељским земљама и оснивамо мешовита предузећа за добробит Србије и Италије, као и да ојачамо кандидатуру Србије - рекао је Тајани.

- Желимо Србију у ЕУ, да добије ефективно чланство. Желимо да отварамо нова радна места. Суочавамо се са изазовима попут борбе против климатских промена. Морамо да сарађујемо у фундаменталним секторима. Важно је да се пословни људи састану и заједно граде нешто за добробит наших земаља, да се посветимо науци и истраживањима без чега нема раста. Тај спој између економије и научне сарадње наших земаља је од пресудног значаја - рекао је Тајани.

Према његовим речима, циљ форума је да покаже и да се свима да сигнал да је Италија заинтересована и да су сусрети део одрживе стратегије.

Тајани је најавио отварање првог седишта италијанске агенције за осигурање извозних кредита, која подржава кредитирање предузећа која желе да учествују на тржишту у иностранству.

- Ово је део стратегије која је много шира. Наша идеја је предлог да организујемо фестивал стартап предузећа како би млади предузетници били подстакнути да то постану. Раст једне земље се остварује кроз учешће младих генерација. Радићемо и на томе рекао је он.

Како је објаснио на том фестивалу би требало да се састану млади предузетници и градити заједничку будућност, како бисмо достигли заједничке циљеве.

- Спремни смо да организујемо исти овакав скуп уз присуство више предузетника у Трсту, граду који гледа на Балкан са много више љубави - рекао је Тајани.

Он је казао и да ће данас бити потписани бројни важни споразуми, попут споразума за сектор кинематографије.

- Овај скуп је значајан и због сигнала да је Србија од пресудног значаја за стабилност региона - рекао је Тајани и најавио да ће почетком априла организовати скуп свих министара спољних послова Балкана на коме ће се разговарати о будућности тог региона.

- Желимо да покажемо колико ова влада верује у снажну сарадњу Италије и земаља Балкана и учинићемо све што је могуће како бисмо подржали кандидатуру Србије - рекао је Тајани.

Додао је да се у понедељак, на састанку министара у Бриселу разговарало о ситуацији на Балкану, али и о могућностима које Балкан нуди Европи и нашим предузећима.

Захвалио се и италијанским војницима на Косову и Метохији који су увек гарантовали неповредивост српских манастира.

- То је још један доказ нашег јединства према српском народу, јер је исправно да се очувају хришћански корени који су темељ нашег идентитета. Спремни смо за дијалог и верујем да српски народ то разуме - закључио је Тајани.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

СРПСКИ владари са Светом Гором имају нераскидиву везу коју је успоставио још Свети Сава Први Српски, када је заједно са оцем, а својим духовним сином, пређашњим моћним великим жупаном, а потоњим смерним монахом Симеоном обновио запустели манастир Хиландар и ударио темељ српској васионој духовности.

23. 07. 2024. у 20:19

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (242)

Шта доноси нова Samsung Galaxy Z серија уређаја?