ХТЕЛИ ОД НАС ОДШТЕТУ И ЗА ЖРТВЕ ОВК?! Београд током последње рунде избегао замку и око питања несталих

М.С.- С.С.Р.

21. 03. 2023. у 07:27

ФОРМУЛАЦИЈА "присилни нестанак", коју је премијер приштинских институција Аљбин Курти покушао да протури у Охриду, када је на ред дошла тачка о nесталима, није прошла. Самим тим пропао је покушај да се кривица за нестанак житеља јужне српске покрајине свали на Београд, а да се амнестирају криминалне и терористичке организације или појединци. Тако је Куртију из руку избијена и карта на коју је играо - да од нас захтева ратну одштету за сукобе на КиМ.

ХТЕЛИ ОД НАС ОДШТЕТУ И ЗА ЖРТВЕ ОВК?! Београд током последње рунде избегао замку и око питања несталих

Фото Фејсбук

Ипак, питање несталих, без спорног термина, постало је део плана имплементације споразума о нормализацији односа Београда и Приштине, па то даје наду да ће се коначно сазнати истина о још 1.621 oсоби(568 Срби и  ).

Председник Александар Вучић је објаснио да је током разговора у Охриду свуда био неки трик, па и око цивилизацијског питања какво је проналазак несталих:

- Све смо прихватили у декларацији која је била спремна за потписивање, али нисмо могли термиn "присилни нестанак", јер је он део посебне међународне конвенције и онда бисмо имали обавезу да плаћамо ратну одштету и да прихватимо да смо директно одговорни за сукоб. 

Ослободилачке војске Косова дешавали пре нелегалногпроглашења независности Косова и док је у покрајини у пуном суверенитету била наша држава, албански преговарачки тим је рачунао на то да нас "навуку" да прихватимо термин "присилни нестанак", како би касније

могли да доказују да је заправо Србија једина одговорна за све. Наша страна је
и поред ове перфидне намере покушала да понуди компромис термином "нестали
силом" који за собом не повлачи питање одштете и Србију као искључивог кривца,
али Курти није прихватио.

Како је у више наврата објашњавао професор права Богољуб Милосављевић "принудни нестанци се сматрају да држава за њих сноси одговорност, јер је држава дужна да се такве ствари не дешавају":

- Подсетићу да је таква формулација била у случају нестанка Ивана Стамболића, реч је о истим правним прописима. Ово би било веома опасно за Србију, тиме би практично држава

била одговорна и за злочине ОВК, јер је тада имала суверенитет, највишу власт на Косову и Метохији.

Иначе, мешовита комисија је почетком двехиљадитих утврдила да су на КиМ 3.272 нестале особе, превасходно Срби, Роми и Албанци, на Косову и Метохији, од чега је до сада расветљена судбина половине.

Из Владине Комисије за нестале истичу да знају за девет локација за које Приштина не дозвољава приступ истраживању терена. У мртвачници у Приштини се налази 350 тела, од који је бар 70 Срба и неалбанаца, али наша страна нема приступ.

Приштина је одбијала готово све захтеве Београда да се провере одређена места, међу којима је једно на Кошарама. Сутра би требало да се одржи састанак Подрупе за форензичка питања, па ће се видети да ли ће бити неког помака.

ХАПШЕЊА И ЗАСТРАШИВАЊА

УДРУЖЕЊЕ породица киднапованих и несталих и Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије често су истицали да је Србија једина у региону која нема закон о несталима. Поред тога, породице које траже најмилије наилазе на различите препреке, па и застрашивања. Тако је недавно ухапшен Гаврило Милосављевић из Истока, син Љубомирке Милосављевић, убијене 1999. Њено тело је идентификовао Унмик, а онда је нестало. Милосављевић је ухапшен када је отишао у Исток да би се распитао око повраћања своје имовине која је узурпирана, и оптужен за наводне ратне злочине над Албанцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала