УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА: Отворено писмо посланици Мариники Тепић

Novosti online

09. 02. 2023. у 13:53

УДРУЖЕЊЕ судија и тужилаца Србије упутило је отворено писмо посланици Мариники Тепић. Писмо преносимо у целости.

УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ТУЖИЛАЦА: Отворено писмо посланици Мариники Тепић

Фото Д. Миловановић

 - Поштована,

начин на који током расправе о правосудним законима говорите у Народној скупштини Републике Србије о јавном тужилаштву и јавним тужиоцима говори о томе да немате елементарну представу о европским стандардима у погледу забране недозвољеног утицаја на јавне тужиоце. Изостанак било какве реакције предлагача закона, такође довољно говори о томе колику ''тектонску'' промену нови закони у себи носе.

Пошто апослутно нико, ни Министар правде, ни Државно веће тужилаца, нити Повереник за самосталност тужилаштва, не смеју и не могу да Вам одговоре на неистине које износите у својеврсној кампањи против Вишег јавног тужилаштва у Београду и Вишег јавног тужиоца, дозволићете да Вам струковно удружење скрене пажњу на основне ствари, јер између осталог, зато и постоји.

Свесни смо да Вам смета што током мандата Ненада Стефановића у Вишем јавном тужилаштву у Београду нема тзв. афера, које би Вам послужиле за даље унижавање правосуђа.

Колико пре два дана су сви заинтересовани новинари из прве руке могли да присуствују представљању резултата рада ВЈТ у Београду. Наравно нису дошли поједини медији који као и Ви пласирају тезе којима се покушава урушавање интегритета ВЈТ и уопште не показују заинтересованост за његов рад. 

Па ево да Вас обавестимо, да је у току 2022. године Више јавно тужилаштво у Београду водило  547 истраге и 49 доказних радњи против 822 осумњичена, подигло је 533 оптужнице против 818 окривљених,  у Посебном одељењу за сузбијање корупције водиено је 69 истрага против 197 осумњичених, а у 82 предмета оптужена су 133 окривљена, заплењена  имовина велике вредности проистекла из кривичног дела...

Дакле, упркос очекивањима појединаца којима џепове пуне Сороши и амбасаде Квинте, Палата правде се избором Ненада Стефановића није срушила, напротив,  тужилаштво ради одлично, отворено је за јавност, ништа не крије, што мора да Вас изузетно нервира.

Заправо, Више тужилаштво у Београду не само да ради одлично у погледу кривичних дела из своје директне надлежности, већ предузима и одлучне кораке у областима у којима примарно не поступа, попут нелегалне градње и предлаже да се на ''инвеститоре'' примени Закон о одузимању имовине простекле из кривичног дела, што сигурно обесхрабрује потенцијалне извршиоце овог кривичног дела.

Због тога је излишна сва лажна забринутост коју промовишете у Народној скуштини са циљем довођења лаичког дела јавности у заблуду - Удружење судија и тужилаца  Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (8)

МОЈЕ ТЕЛО ПОШАЉИТЕ У ЧАЧАК, СРЦЕ ОСТАВИТЕ У ЉУБЉАНИ: Бора емотиван пред концерт у родном граду