ВУЧИЋ У "НАЦИОНАЛНОМ ДНЕВНИКУ": "Скупштина СНС 27. маја, следи одлука о свим важним питањима"

Новости онлине

07. 02. 2023. у 18:36

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је вечерас у Националном дневнику на Телевизији Пинк.

ВУЧИЋ У НАЦИОНАЛНОМ ДНЕВНИКУ: Скупштина СНС 27. маја, следи одлука о свим важним питањима

Фото: Пинк Принтскрин

Председник је рекао да је у Скупштини говорио о КиМ и да су људи могли да виде ко је на озбиљан начин приступио тој теми, а ко није.

- Само сам се надао да ће барем моћи да подигну руку и притисну тастер, који ће бити исти барем по тој важној теми. Али, од када сам видео да смо на референдуму могли да одбијемо независно правосуђе, и шириле су се лажи и теорије завере, више ништа не може да ме изненади. Лично сам уложио много енергије и труда, и одговарао на сва питања. Мислим да су људи могли да виде колико је тешка наша позиција, не зато што је крив неко данас или јуче, већ је тешка ситуација деценијама. А сада је посебно тешка због рата у Украјини - рекао је он.

О плановима опозиције и хаосу у Скупштини

Вучић истиче да се трудио да буде рационалан и истакне важност мира, као и да се боримо да дођемо до решења, док су неки други искористили прилику да изнесу најтеже оптужбе.

- Оно што је мене изненадило је што сам видео да је то било припремано. То неком политичком лаику може да изгледа као спонтано. Сигуран сам да је било испланирано. План је био да ме оптуже за издају, а да ми не дозволе после да одговорим. Они су око 15 сати заказивали велике демонстрације, и да упадну потом у Скупштину. Нису очекивали да ће неко бити довољно упоран, и да ће да настави да говори - додао је председник.

Он је рекао да у Парламенту нису сви били уједињени око најважнијег националног интереса, и да сви имају различита виђења тог питања.

- Суштина је у томе да они имају само један циљ, а то је како оборити СНС и мене као лидера странке. Ја могу у неком будућем програму, пошто је сада дневник, да покажем шта је њихов план, како се то одвија са рејтинзима, да би могли да формирају неке друге Владе које немају смисла, али би добро дошле страним службама и интересима - каже Вучић.

Председник је истакао да су у питању научени политичари код којих нема стратешке дубине и садржаја, већ је питање само како ће да изнесу увреде.

Фото: Принтдсцреен/ТВ Пинк

- Увреде нису довољне. Али су се они само увредама користили, ничега ту супстанцијално није било. Они кажу Ана Брнабић има хрватски пасош. Па демантујете, и видите да су они који су оптуживали су исто изненађени. А онда схватите да су они поново поверовали у сопствене неистине, које су годинама ширили по мрежама, а ви немате могућност да одговорите јер се бавите озбиљним стварима. То је негативна кампања против мене и партије коју водим - каже он.

Вучић истиче и да када је показао да је то лаж, да се нико од оних који су то говорили није зацрвенео и извинио.

- План им је био супротан. План им је био да ја не смем да изговорим нешто, и да на основу тога се скупе људи испред, као да се народ самоиницијативно окупио, што је глупо. Када се то није десило схватили су да је нешто по злу пошло. То вам показује са колико проблема ћемо се суочавати. Када имате некога ко прича о поштењу, а свом тасту је наместио 685 хиљада евра, а при томе је ђак понављач који говори да је врхунски интелектуалац, онда се запитате где је овде крај - каже председник.

Он је рекао да ми морамо на рационалан начин да сагледавамо ситуацију на КиМ, и да сачувамо мир.

- Морамо да се понашамо озбиљно, а не паролашки, као што су се неки понашали. Не дај боже да се дочепају власти. Ја мислим да људи увек на крају препознају рад и марљивост - казао је Вучић.

Вучић о односу са Дачићем и СПС

О ћутању СПС председник је рекао да сви на политичкој сцени воле да глуме жртве, и онда поставио питање колико је пута поменут Бриселски споразум у Скупштини негативно.

- 190 пута, и сваки пут сам ја поменут као кривац, а не онај који га је потписао. И ја немам проблем са тиме. Када је потписан, ја сам отишао у Митровицу да га браним. Ја мислим да у политици не сме да буде фолирања, чак и када је тешко и лоше морате бити отворени. На дневним нивоу има 180 текстова објављених против мене у мејнстрим медијима. Само код њих, не у овом лудилу, код Бркића и тако даље. А реците ми колико има негативних текстова о тој политичкој партији. А ја на крају диктатор? И тако сам диктатор од Тадића, Коштунице, Милошевића и осталих, који никада нису били на Скупштинским распправама - каже он.

Председник додаје да се многи склањају када дођу тешка времена, и да пусте да "туку по Вучићу".

- Видео сам и то да је кренуо напад на нас у Скупштини, поносан сам на људе из СНС који су били јединственији него икада. Говорим о свим члановима посланичке групе. То сам могао да видим и данас, наравно уз сву забринутост у руководству СНС. Жао ми је што нисам то видео код осталих. Што се наше реакције тиче, о томе сам причао и са Дачићем. Не мислим да је важно ко је кога звао, нити да правимо шпанске серије. Ништа се неће догодити преко ноћи, а оно што се догодило је значајно нарушило наше односе - рекао је председник.

Он додаје да ће се сутра видети са Дачићем, и да не мисли да су у овом тренутку избори добро решење за нашу земљу.

- Имамо много ствари које морамо да урадимо, како би грађани и лето и зиму дочекали сигурно и на најбољи начин. Они очигледно нису имали поверења у нас, лично ни ја немам поверења, али држава је изнад личних односа. Ми поштујемо ту партију, али сада знамо да у тешким временима можемо да се ослонимо само на себе. Нећу ни да причам о другим стварима и пројектима који за циљ имају могућност прављења неке друге већине, како по рејтингу, тако и на друге начине. То је све ок, али немојте од нас да очекујете да се томе не супротставимо - истакао је Вучић.

Фото: Принтдсцреен/ТВ Пинк

Председник је са министрима јутрос говорио о свим проблемима са којима се држава суочава, и о тешким задацима пред нама.

- Како да оснажимо привреду, војску, здравство, енергетику. Јутрос сам причао са Норвежанима, када треба да дође до тектонских промена сви беже од тога, никоме то не одговара. Ја сам питао како је могуће да штрајкујете, а вас 30 одсто не долази на посао. Жао ми је што сам виђен као реметилачки фактор оних који снивају сне о лаком животу без рада. Шта да радите, то је Србија у којој сви треба да имају права, и сви траже од државе, а нико не пита одакле. То тако иде. Мој посао као председника је да бринем о држави, наставићу то да радим - додаје он.

"Не могу да се кандидујем за премијера, нисам то изговорио"

Вучић је рекао да никада није изговорио да жели да буде поново председник владе нити да ће да се кандидује за премијера, пошто не може да се кандидује за премијера, нити му је то жеља.

- То је зато што људи мисле да је власт нешто без чега неко не може да живи. Ја сам више времена провео у опозицији. Нисам као они што причају о стотинама ресторана мога брата и сина. А када имате чисту савест, и када су вам одлични резултати, наш посао је да сачувамо државу и гледамо како да још брже напредује у наредном периоду - рекао је председник.

Он каже да никада у животу није попио шољу кафе, нити запалио цигарету, као ни видео никакву дрогу, након оптужби Бојана Пајтића и представника опозиције.

- Сваки пут када кажете да неко нешто може да сања, и када кажете страним агентима истину, увек ће вам рећи да сте пијани. Зарад јавности желим да кажем да никада у животу нисам попио шољу кафе, нити запалио цигарету, као ни видео никакву дрогу. Када је Звезда играла против Жељезничара, био сам клинац, видео сам неке момке како дувају лепак, па смо се посвађали. Само то желим да кажем људима, да виде какви су лажови у питању. Они кажу да ми оптужујемо за нешто социјалисте. Не, само смо хтели да поделимо терет, да се не праве да нису живи. А увек сам био громобран за све државне функционере, пошто знам да механизам мора да функционише чак и када је шраф лош - каже Вучић.

Председник је додао да неће ништа лоше рећи о СПС, или о онима који су напустили СНС зато што нису добили функцију.

- Као што је Зорана Михајловић. Неће чути од нас никада ниједну лошу реч. Наше је да се понашамо фер, никоме не желимо лоше, а народ види ко је у праву. За изборе ћемо да видимо. Избори долазе када постоји криза легитимитета. Очигледно да одређене партије које хоће да узимају женске гласове на пароли "Жене су закон", то све велики пријатељи раде, да би направили другачију структуру на политичкој сцени Србије, ја их обавештавам да сам све осим пијан и дрогиран. Ми схватамо шта нам желите и шта планирате, борићемо се, али не на прљав начин - рекао је он.

Вучић је поменуо и пример "стручњака из ПОКС-а", који је га је оптуживао да је издајник, а радовао се гласовима Вучића који су њима доносили корист

- Кренуло је чишћење, сада ћете мало без директорских функција, па ћете на следећим изборима то да промените. Хајте мало да морал вратимо у политику. Морал постоји у политици, али они имају проблем са тиме. Они не разумеју да постоје људи који живе за то да се боре за своју земљу. Не разумеју да неко нема рачуне у иностранству и земљи, сем регуларног текућег рачуна. Они то не разумеју, и зато и не верују у све то, и када оптужују полазе од себе. Аутопројекција је чудо. Зато причају о ресторанима и свему. Мени су пружили прилику сада да покажем народу какви су лажови, и какве су то бесмислице једна до друге. Али не можете да се одбраните од свега, ја сутра имам 14 састанака, када да одговорим на све то. Опет су ми потребна два или три дана да дођем у скупштину, да им покажем - рекао је председник.

Он је подсетио и на захтев Двери да виде француско-немачки предлог, а пошто су добили позив нису дошли.

Вучић истиче да неће да учествује у хајци на посланика социјалиста који је гледао порно филм током седнице Скупштине, и да је он бољи од 90 одсто посланика СПС.

- Није то озбиљан приступ. Нећу да учествујем у личној хајци, ја причам о структуралним и ширим проблемима, а не о томе шта је посланик у 30 секунди радио - каже председник.

Скупштина СНС 27. маја

О повећањима пензија и плата у војсци, Вучић је рекао да смо испали неправедни према пензионерима раније, али да ће сада пензије пратити плате. Он је потом говорио и о плану Србија 2025.

Фото: Принтсцреен/ТВ Пинк

- 27. маја биће скупштина СНС. Пре тога ја ћу као председник, управо због програма Србија 2025. ићи у посету готово сваком округу у Србији. Оно што су причали, за шта су ме опомињали и говорили да сам пијана будала, сада могу да сазнају када је скупштина СНС, и када ћемо доносити одлуку о свим великим питањима - казао је председник.

Он додаје да је план да до краја 2025. просечна пензија буде 460 евра, а просечна плата да буде 900 евра.

- Када се присетите оних 320 евра када сам постао председник Владе, онда видите колики је то напредак. Добар део данашњег састанка је био о државним питањима, шта можемо да урадимо, и верујем да ће наши коалициони партнери дати свој допринос, барем до избора, а онда куд који мили моји, неко у опозицију. Али ми настављамо да радимо за грађане Србије, јер је то важно. Морамо да појачамо грађевински сектор, због ЕУРИБОР-а и ФЕД-ових одлука, па се људи не одлучују да купују некретнине. Али имамо ми и структуралних проблема, морамо и у сточарство да улажемо, нико неће да улази у то - казао је председник.

Вучић је рекао да све супстанце које је набројао он и Пајтић треба да иду на тестирање, па да се види ко је шта користио.

- Само да не побегне, као са полиграфа прошли пут. Ја прошао, а он побегао.

Литијум и злато

Он додаје да сви беже од питања литијума, и да постоје бројни интереси оних који су то спречавали.

- Колико су новца уложили Рокфелери и разне НВО. Сада и Олаф Шолц каже да Немачка мора да крене у производњу литијума, најразвијенија земља ЕУ, шта да кажемо? ДА смо испали глупи и да не користимо нашу предност, већ смо зауставили наш раст на пет година - рекао је председник.

Вучић је открио и да Србија има значајно већа налазишта злата од Жагубице, и да то може значајно да подигне Србију.

- Рудници су живот. Један Мајданпек који је био на ивици потпуне катастрофе, као и Бор, данас је у првих четири и пет градова по платама. Тешко је супроставити се негативној кампањи, много је новца уложено у то. Шта ја имам да чувам, осим да говорим истину, мени је ово последњи мандат. Разни преваранти узимали паре од страних служби да разоре своју земљу, шта мене то брига. Јесам ли ја добио неки политички поен када сам рекао да у Застава оружју 600 људи не долази на посао сваки дан, а питају се што је фирма непрофитабилна. Баш ме брига. Ја сам поносан што имам поверење народа - казао је председник.

Он додаје да су неки улазили у Владу и по три пута када нису били потребни за већину, а да то никада није спочитавао.

- А све има своје време, ја поштујем сваки глас. Али није важно, схватио сам у каквој се ситуацији налазимо. Још када је био онај референдум, замислите нација на референдуму да гласа против независног правосуђа. Сећате се теорија завере, о преамбули из Устава. И ето сада, шта је било? Дошло и прошло - каже председник.

О ситуацији у Украјини

Вучић је рекао да очекује велику ескалацију сукоба у Украјини.

- После западних тенкова, који су фантастични, Челенџери, Леопарди и Абрамси, све одличне машине, али неће бити довољне. После очекујем одлуку о слању Ф-16 од стране Американаца, и потпуну ексалацију рата. Очекујем много лоших вести, и сматрам да је важно да наше личне интересе оставимо по страни, јер резервну отаџбину немамо - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (130)

МАЂАРИ НЕЋЕ ЛАКО ПУСТИТИ ШВЕДСКУ У НАТО Сијарто: Понизили су наш народ, изјаве њихових политичара нечасне и без поштовања