ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

М.Стевановић

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

Фото: Принтскрин

Усвојен извештај

Већина народних посланика гласала је за прихватање Извештаја о Косову и Метохији.

За извештај је гласало 154 посланика, против је било 23, уздржаних није било од укупно 186 присутних.

Вучић: Увек ћемо бити заједно

Председник каже да већ 11 година слуша да га је Запад довео на власт.

- Народ нас је довео на власт - рекао је Вучић.

Председник је рекао да на изборима одлучује народ.

- Ви стварно верујете да неко неког доводи или одводи? То има у банана држава, а Србија је слободарска држава и зато јесте поштована - рекао је Вучић.

Он је подсетио на речи владике Сергија да "издајници нападају људе за издају".

Вучић је најавио велику борбу за ЗСО са значајним овлашћењима. Каже да морамо да разумемо шта тражи Запад, те да је "Русија почела боље да ратује, а сукоб у Украјини ће се продужити".

- Плашим се да ће рат да буде само још тежи, са још већим размерама и последицама - рекао је Вучић.

Председник каже да је наше негативно искуство са санкцијама било јако лоше и да је важно да имамо некога ко би нам помогао у Савету безбедности УН.

Вучић је најавио и тешке разговоре и компромисе.

- Ја не волим да говорим о црвеним линијама јер тада ограничавате преговоре - рекао је Вучић.

Председник каже да је важно да са Албанцима покушамо да изградимо боље односе у будућности. Вучић је изјавио да наши људи на Косову и Метохију знају да је њихова држава Србија.

- Ви сте наша снага, али ми морамо да разумемо да огроман број људи не мисли да је то Србија, да нам позиција није лака - рекао је председник.

Истакао је да је то због тога што ситуација на Косову и Метохији није лака.

- Ја вам гарантујем само једну ствар - увек ћемо бити заједно - рекао је Вучић Србима са Косова и Метохије.

Председник је поновио да ће Србија да чува мир и да ће се понашати одговорно и озбиљно.

- Живела Србија! Нема предаје! - поручио је Вучић на крају говора.

Вучић о Кумановском споразуму и лицемерју ДС

Вучић је подсетио на чињеницу да је као члан СРС био против Кумановског споразума, док је ДС гласала за тај споразум.

- Ви мене оптужујете за оно што сте ви урадили - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на седници Скупштине да се боји да ће Албанце задовољити само столица у Уједињеним нацијама и додао да Србији преостаје само да разговара и да се противи чланству Косова у УН.

- Плашим да се неће задовољити оним за шта сам назван издајником, њих ће да задовољи само једна ствар, а то су УН - поручио је Вучић додајући да је то оно што га брине.

Нагласио је да неће Србију да враћа у 19 или 20 век, да неће да размишља о ратовима, већ да их избегне, и земљу води у будућност.

Вучић је рекао да мора Србија да настави да разговара и да би сваки одговоран човек урадио што и он.

- Морамо да преговарамо и истовремено не погазимо националне интересе. Курти хоће да нас превари. Хтео је да формира ЗСО након што Косово буде примљено у УН. Зато је Шаип Камбери говоиро да се споразум мора одмах постићи. Видећемо када дође тренутак ко ће како да се понаша - истакао је он.

Вучић: Писма сам послао у право време и на праву адресу

Председник каже да је разговарао са патријархом и архијерејима пре саопштења о томе да нико неће прихватити независност тзв. Косова.

Вучић каже да се сада види колико вреде његова писма када Курти тражи да их повуче.

- Писма сам послао у право време и на праву адресу - казао је Вучић.

Председник је поновио свој став да замрзнути конфликт није добро решење.

Он је рекао и да "никад није дао новац породици Клинтон".

- Запамтите народе, овај лажни патриота је рекла да сам дао два милиона долара Хилари Клинтон за кампању - рекао је Вучић о Милици Ђурђевић Стаменковски.

Одговарајући на питање посланика Дејана Булатовића да ли је проблем то што неко има двојно држављанство, Вучић је рекао да то није проблем, већ је проблем лицемерје неких посланика. 

- Проблем је када вам неко држи патриотске придике и тврди да Ана Брнабића има хрватски пасош, а нема. Онда се испостави да то држављанство неке од држава чије планове одбијају и чију политику презиру имају управо њихови коалициони партнери. Само то. Проблем је лицемерје и лаж - рекао је Вучић.

Додао је да поново нисмо чули извињење премијерки Брнабић због лажи које су против ње изнeшене, пошто је, како каже, "дозвољено да се против ње све каже, а њима не сме да се одговори".

Вучић о нарушеном јединству

Председник је подсетио да је увек гласао јединствено по питању Косова и Метохије и када је био у опозицији.

Он је оптужио опозицију да је нарушила јединство одлуком да не гласа за извештај о преговорима са Приштином.

Навео је да је сигуран да посланици опозиције неће гласати за извештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара шта год он учинио.

- Могу овде не знам кога и шта да родим, не знам шта да изговорим и направим, салто, двоструки тулип да направим без клизаљки, нећете да гласате зато што је проблем у Вучићу, јер мора да се гласа против Вучића, а баш вас брига за Косово и Метохију. Кажите ми шта хоћете још да кажем да за нешто гласате, иако не гласате за то што ја говорим, него за извештај који сте сами читали - рекао је Вучић.

Вучић о Лалићевом сведочењу

- Питајте се како ми је као родитељу кад морам то да читам. Човек је рекао како су мом сину, преко медија и других, покушали да наместе да је Лазар Вукићевић убијен због "свађе са мог сином", а да га нису убили Веља Невоља и они. То су гутали ови ваши "нережимски медији" правећи ми од деце и породице криминалце - казао је Вучић.

Вучић: Ко верује у Куртија, не верује у истину

Председник је, одговарајући на изјаве председника Партије за демократско деловање Шаипа Камберија, рекао да ко верује Аљбину Куртију, не верује у истину.

Вучић је упозорио Камберија да не сања опасне снове и да ниједног тренутка на помишља да Албанци у Прешевској долини могу да ураде оно што су урадили после 2000. године.   

Камбери је у говору рекао да Срби имају проблем са прихватањем реалности, а Вучић му је на то рекао да је он мегафон Аљбина Куртија.

- Оно што он говори то је политика Аљбина Куртија, а не неког другог - рекао је Вучић који је оценио да је Камберијев говор био јефтин трик којим је покушао да изједначи права Срба на КиМ са Албанцима у Централној Србији.

Вучић је рекао да је Курти Камберију шеф.

- Од кога да спасете ваш народ? Од "геноцидаша", како кажете? - питао је Вучић Камберија.

Он каже да Камбери Србе назива "геноцидашима" кад се макне од страних амбасада, а у парламенту то не говори јер ту говори за стране амбасаде.

- Ову државу, од које добијате хлеб, која вам је изградила породилиште, путеве и пругу, назвали сте "фашистичком државом". Што то не кажете у народном дому, да људи чују? Од те "фашистичке државе геноцидаша" тражите да се понаша другачије? - питао је Вучић Камберија.

Председник је најавио да ће држава додатно да реши проблем са инвестицијама у Бујановцу.

- Верујем да ће пруга коју градимо до Прешева много да значи за вас Албанце - казао је Вучић.

Председник је рекао да су његова врата увек отворена за разговоре са Албанцима.

- Нема напада на вашу децу месецима и годинама и поносан сам на то што тамо где ми имамо власт понашамо се много другачије према вама, него тамо где ваш лидер и ментор има власт - казао је Вучић.

Вучић о расулу у "Заветницима"

Председник Србије каже да "бежимо од озбиљног разговора". Он је питао Милицу Ђурђевић Стаменковски зашто су ту странку напустили народни посланици Драган Стојановић, Душан Стојиљковић, као и неки одборници.

Вучић каже да ће дати све од себе да заштити интересе Србије.

- Нисам ја дошао код вас у клупу, него сте ви долазили овде сви. Велике сте звезде постале у Приштини - казао је он, подсећајући на јучерашњи инцидент у парламенту.

Председник се пожалио да су јуче на њега организовали хајку крпама, банерима...

- Шта сте испричали око Косова? Ништа - казао је Вучић.

Председник каже да не мисли да је време за нове изборе.

- Имам обавезу као неко ко преговара да се понашам одговорно и да ми не проширујете ви црвене линије - казао је Вучић.

Он је себи приписао заслуге за то што Приштина није примљена у УНЕСКО.

Вучић каже да не може себе да лаже да је тако да Албанци једва чекају повратак институција државе Србије.

- Никада нису били тако острашћени. Плашим се докле то може да доведе, зато је важно да разговарамо и преговарамо - рекао је Вучић о Албанцима и изјавио да им је једини циљ да протерају Србе.

Он је подсето на чињеницу да Албанци у небеса дижу на терористу који је пуцао на српског дечака Милоша Стојановића само због тога што је носио бадњак.

Како Албанци могу са "РКС" таблицама у ужу Србију?

Говорећи о уласку Албанаца у ужу Србију са "РКС" таблицама, Вучић каже да Албанци улазе тако што то "РКС" прелепе.

Вучић је нагласио да није одушевљен споразумом о таблицама, али да је сачуван мир иако су Албанци поново кренули то да крше.

- Шта је ту кривица Александра Вучића? А што се барикада тиче, није било основа да задржимо људе, хтели су борбу, али та борба би нас довела до сукоба у коме бисмо у том тренутку извукли дебљи крај - рекао је Вучић.

Он је казао и да су Срби са Косова и Метохије морали да повуку барикаде приликом последњег протеста и да су тиме сачувани животи, јер би "НАТО снаге кренуле на њих".

Он је додао да је Србија спонзорисала рукометну екипу Зубиног Потока, а да је на то ИХФ запретио да ће, ако се то настави, избацити све српске екипе из европских такмичења.

Вучић: Наш интерес мора да буде да разговарамо

Председник каже да сваког дана меримо шта можемо, а шта не можемо у погледу Косова и Метохије.

- Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења. Све нас је мање. И њих је све мање. У проценту се њихов број више смањује - казао је Вучић.

Он је од посланика затражио "мало више интелектуалног поштења".

Вучић: Није ме демантовао ниједан страни представник који је био са мном на састанку

Вучић је рекао да ДС није желела консултације са њим о Косову и Метохији.

- Није ме демантовао ниједан страни представник који је био са мном на састанку. Ја нисам рекао да је неко изговорио реч санкције - казао је председник и поновио три претње представника "велике петорке".

Председник је рекао да је у парламент дошао зато што су то народни посланици тражили.

Председник je поручиo да треба да будемо рационални у решавању проблема, јер бисмо у супротном "награбусили и држава би нам нестала", како је рекао, "брзином муње".

- Немојте да вам говорим на шта би нам држава личила, могли су људи да виде и јуче и данас, бризном муње би буквално нестала - рекао је Вучић.

Он је казао да се то догађало много пута у новијој историји са државама и много богатијим од наше, у Африци, Азији, али и Европи, и да треба видети како су прошле због неодговорног државног руководство изабраног посредством страних обавештајних агенција.

Казао је да су ти посланици јуче за један дан уништили имиџ Србији.

- Шта вам се десило, да ли сте поносни што је то била главна и најружнија вест у региону? Сви су се спрдали са нама, будалама и лудацима, како нас доживљавају. Само зато што сте хтели парче славе - рекао је Вучић.

Српски младић избоден ножем на КиМ

Александар Вучић саопштио је данас у Скупштини да је српски младић са КиМ избоден ножем.

-Младић 20 година има, Ђузић Бобан, од стране двојице Албанаца, избоден је у раме, у селу Могила, општина Витина - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да очекује да ће наши западни партнери да реагују са тим "да се две стране умире".

Принтсцреен/РТС

Он наводи да је ово резултат мржње коју режим Аљбина Куртија и његови медији промовишу против Срба.

Вучић о преговорима у Бриселу

Председник је прочитао изјаву посланика Самоопредељења Хакија Абазија који каже да је тзв. Косову стављена омча Бриселским споразумом и ЗСО.

- Толико о томе колико смо "лоше" преговарали - казао је Вучић.

Председник је рекао да сматра да не бисмо добили ништа када бисмо добили седницу Савета безбедности УН о Косову и Метохији.

- Ми на терену имамо НАТО који је апсолутно суверен на Косову и Метохији - казао је Вучић.

Председник каже да су Куртијевих шест услова срамота.

Председник је подсетио да су међу Куртијевим условима то да ЗСО мора да буде у складу са "уставом и законима" тзв. Косова, да не може да буде једнонационална, односно само српска, да мора да се промени назив, да буде део коначног споразума и да Вучић повуче писмо упућено чланицама УН да не прихвате чланство тзв. Косова, које је он упутио.

- Да ли то значи да неће да формирају, можда неће, али ово је спрдња са међународном заједницом више него са нама - казао је Вучић.

Он истиче да је Заједница српских општина дефинисана првим и основним споразумом те да о садржини Заједнице постоје четири споразума.

Председник је приметио да се на данашњем заседању могло чути оно што говори и Аљбин Курти, а што оцењује као једну од најопаснијих ствари.

"Ми морамо да чувамо нашу политику, која мора да буде самостална и независна"

Председник је одговорио Борку Стефановићу:

- Рекли су да ће Вучић одмах после 3. априла, чим се избори заврше, да уведе санкције Русији. Али гле чуда, они су већ 4. априла рекли да треба да се уведу санкције. Само да видите људи како то изгледа и коме можете да верујете. Е сад долазимо до суштинске расправе, јесте ли управу да плаћамо цену у међународним односима што нисмо увели санкције. Да, у праву сте. Никакав проблем немам да то кажем. Док не кошта нас виталних интереса, ми морамо да чувамо нашу политику, која мора да буде самостална и независна. Ми смо изабрали овај пут, самосталне Србије која треба да доноси одлуке у складу са оним што се њој дешавало. Мени нико не може да каже да радим ни за Русе, ни Американце. Увек сам спреман да седнемо да укажем која је цена. Треба да будемо чврсти. Да ли ће притисци бити све већи, апсолутно немам никаквих илузија.


"Никезић је мањи струњак од Синише Малог и то је показао"

- Господин Никезић је много мањи стручњак од господина Малог, што је и показао у претходном периоду и који не разуме оно што говори и зато се они баве једном очигледном преваром. Дакле они вам кажу биће јавни дуг 35 милијарди. Можда, али на 70 милијарди БДП-а, што је много мање него оно што смо налседили. Само то нисте објаснили грађанима. Држава је много озбиљна Ја једва чекам да наш јавни дух буде као онај што има Немачка, то ће бити за хиљаду година. Не рачуна се дуг у апсолутним него у релативноим бројевима – мрекао је Вучић показавши графиконе прилива директних страних инвестиција у 2012. години и данас.

- Србија ако нешто има што добро стоји то су јавне финансије. 11 година ми немамо проблем са курсом – навео је Вучић одговарајући на излагање Борка Стефановића.

- Ово је слика и прилика Србије, БДП у милијардама евра. Ове године очекујемо 68 милијарди – навео је председник и показао графиконе.

Председник је показао графиконе и других важних економских показатеља, попут стопе незапослености, нето зараде, просечне зараде, запослености младих слично, које најбоље показују еномску стабилност Србије.

Најавио је и водич за пензионере. 

- Пензије ће морати да расту. Спремили смо водич за пензионере. То ће добити вероватно сваки пензионер у Србији, много тога корисног могу да добију – навео је председник.

Одговор на увреде Срђана Миливојевића

Вучић је истакао да је два дана пажљиво слушао све посланике у нади да ће нешто чути, али се на крају све свело у утркивање посланика у томе ко ће га колико увредити.

Каже да смо од неколико говорника чули питање зашто је дошао у Скупштину. Каже да је дошао јер су га они знали, а не зато што је чуо неку лепу реч о себи и гомилу увреда.

- Да ли вас је мало стид? - упитао је Вучић.

Познат сте по томе што су сви ветеринари јурили да склањају кућиће да остану у животу, док сте имали продавницу пљескавица, рекао је Вучић одговарајући Миливојевићу.

- На најбољи начин су људи могли да виде – како може да влада неко ко не може да влада собом.

- Србију волим највише на свету, не постоји ништа што волим више него Србију, могу да упоредим то само са љубављу према својој деци и ни према чему другом - рекао је председник Вучић.

- Сви они коју су нам говорили како је Косово срце Србије, четворо њих шефова посланичких група су заједно провели времена у овој сали него ја сам. Толико колико мени није стало, а ја сам председник републике. Није ми тешко да будем овде. Толико о поштовању, о теми, о интересу, толико о борби – рекао је Вучић.

„СА КУРТИЈЕМ СЕ НИКАДА НИСАМ НИ РУКОВАО“ Вучић раскринкао лажи опозиције – показао срамну монтажу коју деле по мрежама

Показазао је и фотографију са друштвених мрежа на којој су наводно Курти и он.

- Ово смо Курти и ја, је ли тако? Тако изгледа, Курти и ја. Ми се никада нисмо сликали овако, нити смо се руковали у животу. Ово је слика Куртија и Дендијаса, само је уместо Дендијаса овај човек (Миливојевић) ставио моју слику и обмањивао јавност да каже – погледајте како се Вучић грли са Куртијем. Погледајте са каквим боленним лажовима имамо посла, погледајте поштовани грађани чиме се баве и то већ 30 дана. 30 дана најбруталнијим лажима. Желим грађане Србије да обавестим - не само да се нисам грлио са Куртијем, мој посао би био да се рукујем, а никада се нисам ни руковао. Само да имате у виду са каквим лажовима имате посла. То је човек који је главна звезда албанских медија – рекао је председник показујући фотографију чланка у којем је Миливојевић навео да се „Вучић напио од среће када је Ђинђић убијен“.

Принтсцреен/РТС

- Погледајте о каквим је бедним лажовима реч. Прислушкивали су ме у то време па случајно имам у поседу и то. Имам сопствени прислушкиван разговор са Шешељем у којем он говори у поподневним сатима о убиству Ђинђића где ме он пита да ли се људи радују а ја му два пута кажем „Не Војиславе, нико нормалан не може да се радује томе“. Снимила служба, прислушкивали су ме, тако то иде у демократским режимима. Али да то нису радили да данас не бих имао доказ о томе Жив је господин Шешељ и може да потрди шта сам рекао – навео је он наводећи да је то још један од хиљаде лажи на дневном нивоу.

Каже да пошто има важан посао не може да стигне да демантујете све лажи које се појаве на дневном нивоу.

- Дивно је када кажете Андреј и Данило пронађени у шахти као Гадафи. Ок, дирајте мене, разумем вашу жељу и идеологију, али зашто дирате породицама. Шта су вам они скривили. Како уопште можете да се радујете нечему што се десило Гадафију, какви сте то људи? Шта ли је у вашој глави?

- Замислите да ови овако бахати осиони још једном дођу на власт колико би ћерки остало без косе, и то не први пут, као што су после 5. окробра исекли косу ћерки Милована Бојића и хвалили се о томе по новинама. Као када су славили смрт Слободана Милошевића. Да ви идете да се радујете нечијој смрти и да то организовано славите на Тргу Републике, са вама нешто није у реду, није важно о коме је реч. Разумем да се радујете мојој погибији, да желите да ми брат и дете заврше као Гадафи, а онда помислите ви који толико често помињете Бога, гледа ли то неко одозго и како нам свима враћа – рекао је председник, реагујући на поклич „Доле тиранин“ посланика Миливојевића, којим се позива на његов линч, а на шта је упозорио посланик Лепомир Ивковић истичући да је то исти поклич којим су завереници позвали на линч краља Александра и краљице Драге.

Лепомир Ивковић: "Позивају на директан масакр председника"

Народни посланик Лепомир Ивковић реаговао је на покличе "Доле тиранин" упућене од стране посланика Миливојевића. 

- Те речи су употребили завереници пре масакра Краља Александра и краљице Драге. Те речи позивају на директан масакр председника наше државе и њихове породице. Претходни посланик је познат по Твитерима где позива да председник и његов брат и син буду постављени по шахтама. Ако су они по шахтама, он би вероватно био на јахтама. Стидим се увреда које су овде упућене нашем народу на Косову и Метохији - рекао је Ивковић. 

Одговор Ћути о "златној грозници"

Александар Јанковић Ћута оптужио је председника да га тресе "златна грозница".

- Можда мене тресе златна грозница, иако ми се чини да више ваш тресе нека друга грозница. Ја сам потврдио да ћу да пођем са вама на више тих места, а онда сте ме јавно позвали организујући скупине својих људи, а не да ме стварно позовете, када то нисам могао, а ја сам мислио да ме зовете због добре воље да нешто урадимо за људе, да нешто помогнемо. Ја немам тај проблем - отићи ћу и у Ракиту и у свако друго место, као што сам отишао у Недељеице. У Недељице које су они чували од мене, штитили од мене, бранили од злочинца Вучића и објашњавали народу како желим да их уништим. У том дивном селу где су они имали више контролора него ми, резултат је Александар Вучић 109, а они 11. Тако су гласале Недељице. Толико о поверењу људи и о томе шта људи стварно мисле - рекао је Вучић. 

Истакао је да се не плаши његовог викања. 

- Да ја мислим да сте уништили Србију, ми са вама заједно слушајући ваше бесмислице око литијума, да смо сви насели на озбиљно обављене обавештајне послове страних обавештајних агенција и тиме угрозили нашу земљу, у најбољем случају надам се да смо на две-три године, а бојим се заувек, одложили нешто што би био огроман приход наше земље и подигло у небеса Лозницу, Крупањ, Мали Зворник, Љубовију, али и Велики Зворник у Републици Српској и целу Србију. Уништили смо то захваљујући похлепи појединаца које су финансирали споља, који су узимали новац и уложили велику енергију да би говорили о зликовцу Вучићу, у једној аутократској земљи у којој ништа не могу да му кажу, јутрос у јуче чули сте више увреда и лажи него што је иједнан председник и премијер у Европи чуо о себи за време свог мандата. Рекли сте да сам ја дао Русима наш гас и нафту. Дао сам им гас и нафту 2007.? Интересантан случај. Кажете да сам дао нашу воду Кола-Коли, тај уговор је потписан 2006. године. 

Напомиње да мора бити фер, и да би он потписао исти тај уговор да је био тада на власти. 

Истиче да је само Ћута хтео да гради малу хидроелектрану на реци Темска и да има доказе за то. Вучић је прочитао и документ који ово потврђује. 

- Све времен сте ви слали мејлове са својих мејлова и борили се за то. Што то, нисте добили бизнис, па онда смета кад неко други добио бизнис - истиче Вучић. 

- Сви сте такви, док има пара у џеп може, а онда су сви други криви. 

- За разлику од свих у Србији, ја сам за, јер то би спасило Подриње. Тамо би се доселило 30 хиљада људи, па би Лозница имамла 110 хиљада реалних. Процветао би нам цео крај, имали би буџет три пута већи него што имају данас, имали би паре да бацају по улици. Нема ниједне земље у свету која се тог права одрекла. Глуп је Олаф Шолц, ал је паметан Ћута. Сви су глупи, само је он паметан. Не паметан је он, ја сам глуп што сам под њиховим притисцима попустио да то учиним. То је тачно. Спреман са вама да одем, само немојте тамо да вичете, да без грознице одемо тамо, да разговарамо - поручио је Вучић Ћути. 

Замолио је да се не измишља о контрамитинзима. 

Каже да нам је буџет за пољопривреду три пута већи него раније. Наводи да ћемо још једном покушати за млеко да подигнемо премије. 

- Многе земље су подигнуте због рада рудара и рудника, а ви бисте да затворите руднике. Да немамо ни угља ни струје, ничега. Ја бих да чувамо и сељака и рудара. А тамо где имамо нешто што је нафта 21. века, страшно је глупо, и већ смо добили златну медаљу за глупост у свету, пошто смо ми једини. Молим вас да не пустите да не мисле сви да морају да добију новац да би имали свој став. Мене нико није плаћао, мене интересује Србија. Показаћу вам шта смо због вас и ваше неодговорности изгубили као земља. 

Каже да Ћута није хтео да гради минихидроцентралу на своје име већ на име Драгише Лилића, а да имају и снимак његовог признања. 

- Имамо снимак где кажете - "Да тачно је да сам помагао бившем пријатељу да преда и добије папире да добије папире за изградњу МХЕ од 50 кв". То је рекао 30. 8. 2018. То је та званична документација, а ово је изјава Ћуте за "Јужне вести". Сам је дао такву изјаву. Када бизнис није прошао, онда смо установили, кога брига, идемо у напад на тај бизнис. Када ми не могу ја да згрне те паре онда неће ни други. Немојте да причате то, Косово је овде, Косово је онде, много је тешка мука неком народу на Косову - рекао је Вучић показавши папире. 

Вучић је показао и фотографију на којој је Ћута ципелама стојао на скупштинској столици и снимао јучерашњи инцидент. 

Полемика о страним инвестицијама

Председник Вучић изјавио је да су стране директне инвестиције много значајне за српску привреду и да  се од тога исплаћују и веће плате и веће пензије додајући да, уколико има заинтересованих инвеститора из Русије, добродошли су у Србију.

Одговарајући на критике посланика Двери Ивана Костића у вези са сарадњом са Руском Федерацијом, Вучић је, на седници Скупштине на којој се расправља о КиМ, казао да је током прошле године у Србији забележен скок азијских, односно кинеских и јапанских инвестиција, нешто мање је било европских, али су и даље доминантне, а руске инвестиције су око 2,5 одсто.

- Разумљиви су и разлози - казао је Вучић коментаришући низак ниво руских инвестиција додајући да када се држава води, мора се израчунати све.

Вучић је указао и да је трговинска размена са Немачком прошле године била 8,3 милијарде, а да ће ове године ићи преко девет, можда 10 милијарди.

- То је питање фабрика које овде раде. То је лек за српску привреду, одатле нам се исплаћују веће плате, веће пензије - рекао је Вучић.

- Немамо проблем да сарађујемо са Руском Федерацијом, ми смо отворени за то, као што плаћамо гас, дана не каснимо, све плаћамо у валути, ни од кога не зависимо. Ако су заинтересоваи и имају инвеститоре, увек су добродошли, али нажалост сада имају других брига - казао је председник.

Вучић каже да када је реч о односима Србије и Русије, не постоји ниједна друга европска земља од Србије која има боље односе са Руском Федерацијом.

Каже да се Србија понаша одговорно и фер.

- Али, ја да бринем све бриге и Русије и Запада, а и једни и други то траже, нисам у стању, нити хоћу. Довољно брига имамо у Србији које морамо да решавамо. Неће ту Бог помоћи ништа, ту ћемо ми мало да помогнемо, ви да нам не одмогнете - казао је Вучић одговарајући Костићу.

О јучерашњем инциденту - "Колико се обрадовао Курти!"

- Лоше, срамно је било ово јуче, срамно за нашу земљу, за вас ужасно, а свима нама непријатно. Није то први пут, радили сте ви ти и испред скупштине, лупајући, проваљући... Није то решење. Сада сте у Парламенту, у институцијама, говорите, износите аргументе, побеђујте, губите то је политика. Нисте ви одве дошли да говорите лепо, јер ваша посланичка места су мало даље. Немате ви шта овде да радите ни са Пословником ни са било чим другим, него на својим местима. А насиље није нешто што људи воле, ни неред, ни хаос. Колико се обрадовао Курти и његови медији вашим понашањем, Хрвати - и гле чуда, сви су на вашој страни! Можда сте задовољни тиме, можда нисте - рекао је Вучић. 

"Ја поштујем Русију, а не служим Русији, служим само Србији"

Истиче да геополитичке околности сада најлошије у последњих десетак, 15 година. 

- Знам ја како то изгледа код нас Срба - нек је мечка заиграла пред њиховим вратима, сад ће Руси да узврате, овако, онако. А онда видите да у ствари дебелу цену свега, плаћамо ми. једино је лошије за нас. Био сам један од ретких који срео са Лавровом у УН у септембру и због тога оштро критикован на Западу, Шта је то што ми тачно замерате? Шта је проблем, шта ми замерате ту? Ви јесте, ја нисам заборавио да се тај сусрет десио. Јел мислите да треба да Србију излажемо притиску да то треба да радимо сваки дан, са свим могућим? А што тако "помажете" земљи? Шта је то што смо урадили против руских интереса? Што седимо и трпимо. Не мешамо им се у сукобе никоме. Знају да је против наших закона да имате добровољце, а сваки дан на Телеграму гледам приче о српским добровољцима - а што рушите законе Србије? Јесам ли им некада замерио што вас помажу, а ја никада у животу нисам позвано Наваљног или неког другог. Разлика између мене и вас је што ја поштујем Русију, а не служим Русији, служим само Србији и то је била моја политика и биће - поручио је Вучић. 

Фото: Принтскрин

Вучић одговор опозицији: "Да не преговарамо 10 година морали бисмо да признамо независно Косово"

- Људи морају да разумеју због бесмислица које сам касније чуо - питање је и политичког моментума, околности, живота око нас и шта је оно што можете да урадите у датим околностима, то је оно што неретко заборављамо, набијамо главу као ној у песак. Ми смо живели у времену и нисмо пратили како је снажила хрватска војска, па нисмо разумели шта се догодило 1995. године, нисмо разумели како су се неки на Косову наоружавали 97,8 и 9, мислећи да ћемо све лако, увек потцењујући све - ми када седимо у кафани или Скупштини, не поседићи кафану и скупштину, мада је јуче нажалост личила, надам се грешком људи, желим да верујем грешком а не злом намером, иако ми је више личило на злу намеру. Надам се да ћемо имати довољно мудрости да извучемо поуке из тога, да научимо кад је време, колико да чекамо и шта је то што можемо да урадимо. 

- Кажете "Види Вучићу преговараш 10 година"! Да не преговарамо 10 година морали бисмо да признамо независно Косово. Знам да је то ваша политика, само да то и јесте смисао да то не учинимо, јер нам околности не иду на руку. Не знам шта бисте друго. Нисам за замрзнути конфликт, и не мислим да је замрзнути конфликт решење - напротив. 

Фото: Н. Скендерија

Истиче да је јуче у чињеничном смислу демантовао 24 директне лажи. 

- Морао дам да слушам свакакве бесмислице, лаБио сам приморан да демантујем 24 чињеничне лажи, не у смислу политије, другачијих ставова и тако даље. Толико су избројали моји сарадници - 24 директне лажи о томе ко има двојно држављанство, ко нема. Нисам држао никакво предавање, само сам дао у једноју реченици дефиницију, шта је "нон-пејпер". Да нисам дошао да причам о томе, рекли бисте нисам дошао, када причам о томе - зашто причаш о томе - шта год да сам урадио рекли бисте исто.

Коментарише и нападе да је уцењен он, а не Србија.

- Да бисте некога уценили прво морате да имете нешто чиме да га уцените. Нити имам рачуне, нити било какво богатсво у иностранству, нити било где у земљи да би било ко имао било шта да ми одузима, да било шта имам да изгуби. Друго, мене не интересује, знам ја политичаре који су под санкцијама и Америке и Велике Британије са којима се редовно састајем - па шта? Ви стварно мислите да мене интересује да ли ће неко да против мене уводи санкције. Па ја сам био поносан на санкције које су против мене уведене 99. године - био сам крив пошто сам бранио земљу, а нападао агресора. Објавите молим вас то још једном, да сам био под њиховим санкцима 99. године, срећан што сам био против оних који су извршили агресију на моју земљу. У ком свету ви живите? Ви стварно мислите да се неко забринуо због тога? Што, да ми забране да негде отпутујем? Ништа вас ја не разумем, не разумем тај однос. Због грађана Србије - нико ми никада ничим није претио, нити има чиме, само да знате о каквим лажима је реч. То је она иста мантра - они поверују у сопствене лажи. Свакога дана набаце на камару безброј лажи о онда узми коју хоћеш лаж - измисли и онда причај глупости пред свима. 

Како каже, не стигне да одговори на све лажи које се изговоре о њему. Истиче да је опозиција поново учествовала у криминализацији нашег народа са севера Косова. 

Упитао је када је опозиција пренела неки лек на Косово и Метохију. 

- Ја сам лично. Али шта вас брига за чињенице. Говорите све оно што поједине стране службе наменски раде разарајући Србију и разарајући српско национално ткиво на северу КиМ и на целом Косову и Метохији, преко медија и преко политичара које на најбруталнији начин. Нисте рекли ни реч о Косову, ни о Куртију, ни оправди или неправди. Ни о чему, и ову тему, нашли сте да причате о мени. Ја разумем да ви патите што никада нисте могли и  нећете моћи да ме победите, али да ви у свему видите нешто како бисте могли да наудите мени лично - за то морате неком другом да се обратите. Молим вас да размислите шта је тема, о чему данас разговарамо - рекао је Вучић. 

- Размислите какве су ваше поруке грађанима. 

Орлић отворио седницу

Председник Народне скупштине Владимир Орлић отворио је седницу, након чега је настављена расправа од јуче. На дневном реду је Владин Извештај о преговoрима са Приштином.

И Петковић на седници

Седници присуствује предедник Александар Вучић и 165 посланика. 

Седници присуствује и директор канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић. 

Инцидент обележио први дан заседања

Први дан заседања обележио је инцидент до којег је дошло када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

У инциденту су учествовали посланици Двери, Народне странке и ДСС-а, који су скандирањем ометали Вучића и говорили "издаја", "предаја", "оставка" а затим су кренули ка председнику.

Председник Вучић изјавио је након инцидента да су опозициони посланици циркусом који су направили у парламенту нанели огромну штету Србији.

"Одбранићемо Косово и Србију од вас", поручио је Вучић посланицима опозиције који су га прекинули док се обраћао представницима Срба са КиМ и одговарао на позив лидера Двери Бошка Обрадовића да Скупштина одбаци француско-немачки предлог за КиМ.

Председник је обраћајући се на крају јучерашњег заседања поручио да су сви неуспеси Србије резултат наших зађевица, неслагања...

- Много ми је жао што сте ово данас урадили. Себи сте наштетили, за то ми је мање жао, али мислим да је Србија данас претрпела ударац због онога што сте урадили - казао је Вучић говорећи о данашњем инциденту.

Рекао је и да се нада да ће то бити брзо заборављено.

- Ми сви заједно, колико год различито мислили, мораћемо што је могуће више јединствено да се боримо за нашу отаџбину којој неће бити лако у наредном периоду - казао је председник обраћајући се посланицима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (152)

НЕОБИЧНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ЛАНЕТА ГУТОВИЋА: Породица је морала да спроведе, многи су се чудили