ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗОРАН МИЛАНОВИЋ ПРОМЕНИО "ПЛОЧУ": Ублажио изјаву о "отетом Косову"

М.С.

01. 02. 2023. у 13:49

Хрватски председник Зоран Милановић покушао је данас да ублажи ранију изјаву да је Србији "отето" Косово, па је српским медијима поручио "без одушевљења, молим", те истакао своју приврженост представницима власти у Приштини.

ХРВАТСКИ ПРЕДСЕДНИК ЗОРАН МИЛАНОВИЋ ПРОМЕНИО ПЛОЧУ: Ублажио изјаву о отетом Косову

Фото: AP Photo/Markus Schreiber

Он је рекaо да је ситуација у Украјини тренутак или почетак краја једне привидно српско-руске романсе, односно да ће Русија кад тад морати да призна Косово.

Милановић је то рекао новинарима у Загребу након разговора са словеначком председницом, а на питање да ли се чуо са председником Србије Александром Вучићем, рекао је:

- Последњи пут сам телефонски разговарао кад је била мигрантска криза у јесен 2015. године. Добро је да је схватио да мора прво проучити моју изјаву. То је јако добро. Очито није реаговао на прву. Моја порука екипи у Србији, којој не желим да пакостим, то је одавно престала бити унутрашња ствар Србије. Ја јесам правник, али сам политичар и изабран демократски председник једне државе и желим да Србија види своју западну перспективу. Мислим да своју приврженост према косовским Албанцима не треба да истичем. Да, Србија је остала без Косова. Оно је у међувремену признато. Хрватска га је признала међу првима и ја користим прилику где стигнем да људе уверим да признају Косово, ако то нису урадили до сада -  рекао је Милановић.

Он каже да би Србија дошла на Запад, где је добродошла, неке ствари се морају променити.

- Чињеница да је ситуација у Украјини тренутак или почетак краја једне привидно српско-руске романсе у којој ће Србија схватити да је преварена љубавница. Наиме, Србија и Косово Русији сметају. Русија ће кад-тад морати признати Косово или се правити да га признаје да би реализовала оно што ради у Украјини. А гђе је ту Србија? Једна мала држава. Нема је - рекао је Милановић.

Изражавајући приврженост представницима власти у Приштини, Милановић је за Аљбина Куртија и Вјосу Османи рекао да су његови пријатељи:

- За почетак ће морати да дају некакав статус Заједници српских општина на северу Косова. То су потписали. Али испуњавање обавеза их води даље, а то је Запад, рекао је Милановић и поновио: "Моја порука је 'без одушевљења, молим'".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (13)

ПАДА ОДЛУКА! Може ли Новак Ђоковић да престигне Роџера Федерера и Рафаела Надала?