У ИГРУ САДА УВОДЕ ЧАК И "РАМБУЈЕ ДВА": Испливала верзија нон-пејпера

С. С. Р. - Д. М.

31. 01. 2023. у 08:00

ИНТЕНЗИВНА шатл дипломатија западних дипломата како би се Београд и Приштина убедили да прихвате европски план за Косово и Метохију, заснован на Шолц-Макроновом предлогу за нормализацију односа, само је међукорак ка организовању нове међународне конференције, неке врсте "Рамбујеа 2" на којој би се ставила тачка на статус јужне српске покрајине.

У ИГРУ САДА УВОДЕ ЧАК И РАМБУЈЕ ДВА: Испливала верзија нон-пејпера

Велика дипломатска битка око статуса КиМ, Фото И. Р.

На овакав план "скован" у Бриселу и Вашингтону указују детаљи новог нон-пејпера, који је, према незваничним дипломатским изворима, нека врста пратећег документа предоченог недавно званичницима у Београду и Приштини од стране америчко-европске петорке.

У документу на шест страна, који је објавио "Албенијан пост", јасно се види журба западних центара моћи да што пре затворе косовско питање, а странама у спору детаљно је предочено какви их "штапови" чекају ако не прихвате европски план, и које "шаргарепе" добијају ако прихвате. Аутор овог документа, према тврдњама албанског портала, јесте западни дипломата који је дубоко укључен у процес нормализације односа између Београда и Приштине.

Документ Шолц и Макрон, Фото АП

Ако изабере да не формира Заједницу српских општина и у потпуности да се повуче из Бриселског споразума из 2013, Приштини се тако прети да ће сносити последице поништавања свих досадашњих достигнућа, слободно кретање, позивни број +383, интеграцију северног дела и контролу два административна прелаза са Србијом. Према овом документу, самопроглашено Косово не може да тежи да настави да ужива апсолутну заштиту од западног света, који је од виталног значаја за његово постојање, и да истовремено оклева да прихвати западне напоре за трајни мир.

На другој страни, "Србија не може истовремено да тежи да настави да ужива у финансијским, економским и политичким предностима постојећих споразума и подрива напоре Запада за трајни мир". Београду је предочено и следеће:

- Рецепт за катастрофу је коцкање лажним надама да ће се једног дана, у будућности, НАТО и ЕУ урушити, чиме би се омогућила поновна окупација Косова.

Тражи се и хитно одређивање јасног датума за потписивање споразума:

- Без одређеног датума, трајно одуговлачење, кашњења и блокаде ће поново управљати процесом, исмевајући немоћ Европе и западног света. Ако стране буду оклевале, организоваће се европска конференција, по узору на прошла искуства, као последњи покушај да се стране убеде - наводи се у документу.

На једној од страница документа појашњене су и предности за Приштину и Београд ако буду конструктивни и пристану на потписивање споразума, који има за циљ трећи уговор који значи "међусобно признање".

За Приштину се каже да, ако потпише и успостави ЗСО у два одвојена процеса, онда "откључава процес интеграције у НАТО и ЕУ и почиње да добија средства и инвестиције у вези са процесом интеграције".

Како се наводи, европски предлог би за Србију представљао први међународно признати документ у коме би Београд прихватио да су "Косово и Србија две одвојене правно-политичке реалности које подлежу принципима управљања према међународном праву".

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић истакао је, за "Новости", да је тешко бавити се "гатањем споразума који се појављује у албанским медијима, мада су их званичници мање више потврдили".

- Најновији папир треба примити са пажњом и са дозом веровања да је истинит. Претње и за једну или другу страну ако не буду кооперативне, подсећају на Рамбује. Тада је исто било предочено албанској страни да ће им бити ускраћена подршка Запада ако не прихвате, као што је прећено и југословенској страни ако се не сложимо. Методолошки, цео овај процес подсећа на Рамбује. Ни тада заправо преговора није ни било, иако су тако називани, јер је странама наметнут готов документ и тај акт је потписан као једнострана изјава воље Албанаца, а не акт слободне воље две или више страна.

Јовановић објашњава да западни фактори желе да се убрза ствар и да се отуда помиње идеја о међународној конференцији:

- Али, све што се тиче КиМ као територије под мандатом УН, треба да се решава под УН и Резолуцијом СБ УН 1244. Једино то би имало смисла и гарантовало би уравнотежен и компромисан приступ, а не да се решење доноси међу факторима који су 1999. изазавали агресију на СРЈ. Тешко да ће се доћи до решења за КиМ док траје криза у Украјини, и без Русије и Кине - навео је Јовановић.

ШОЛЕ И ЕСКОБАР: ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЗСО

САВЕТНИК у америчком Стејт департменту Дерек Шоле и специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар истакли су да је време за оснивање Заједнице општина са српском већином и да је то правно обавезујућа међународна обавеза.

Шоле и Ескобар, Фото АП

Шоле и Ескобар, у ауторском тексту за приштинску "Коху", објаснили су да стварање ЗСО не крши косовски Устав, нити угрожава суверенитет, независност или демократске институције. Истакли су да постоји 14 сличних аранжмана унутар ЕУ и да ниједан не подрива европске системе ефективног управљања. ЗСО не би додала нови ниво извршне и законодавне власти Влади Косова, што је, како су указали, важан принцип који датира још из Ахтисаријевог предлога. Нагласили су и да се снажно противе стварању било које етничке заједнице налик Републици Српској у Босни и Херцеговини.

"ФРИДРИХ ЕБЕРТ" ОБЈАВИО НАЦРТ СТАТУТА ЗСО 

АСОЦИЈАЦИЈА ПО СЛОВУ УСТАВА

ФОНДАЦИЈА "Фридрих Еберт Штифтунг" објавила је јуче званичан нацрт статута ЗСО, у којем се наводи да ће ово удружење имати званичне симболе, укључујући заставу, и да ће бити основано у складу са Уставом тзв. Косова. Како су "Новости" раније објавиле, заједница се назива "Асоцијација општина у којој је заједница косовских Срба већина", а нацрт има 18 чланова.

Наведено је да ће ЗСО имати скупштину, као и председника, потпредседника и савет заједнице, те свој статут и буџет, покретну и непокретну имовину, а да ће ревизију спровођења статута вршити приштинска влада.

Фото Д. Миловановић

Међутим, кроз текст се неколико пута назначава да ЗСО неће одступати од Устава тзв. Косова и да ће све спорове решавати Уставни суд.

- У испуњавању ових циљева, Заједница неће оштетити или заобићи овлашћења предвиђена уставом и законом заједница учесница и ни на који начин неће заменити нити нарушити уставност и односе између централне и локалне власти на КиМ - прецизирано је.

Представник фондације Рене Шле изјавио је јуче да у њиховом нацрту статута ЗСО постоје три циља: да он буде у складу са косовским уставом, да узме у обзир забринутост и захтеве Срба, као и да буде у складу са Бриселским споразумом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ЛЕОПАРДИ СУ ПРЕСКУПИ, ТО НИЈЕ ЧУДЕСНО ОРУЖЈЕ: Чешки генерал о украјинским тенковима - Подсетио на турску катастрофу