ЛАЈЧАКОВА УДИЦА ЗА ЕВРОПСКУ ПЕТОРКУ: Словак узалуд путовао у Приштину, јер Курти одбија оснивање ЗСО

Д. МИЛИНКОВИЋ

27. 01. 2023. у 07:00

ОЧИГЛЕДНО притеран у ћошак и доведен пред свршен чин да коначно формира Заједницу српских општина, премијер привремених институција у покрајини Аљбин Курти у "фото-финишу" дипломатског обарања руку са западним емисарима подиже улог и покушава да истргује што више уступака за Приштину, односно чланских карата у међународним организацијама.

ЛАЈЧАКОВА УДИЦА ЗА ЕВРОПСКУ ПЕТОРКУ: Словак узалуд путовао у Приштину, јер Курти одбија оснивање ЗСО

foto: Tviter

Његов максималистички захтев био је да пет чланица ЕУ (Шпанија, Кипар, Грчка, Словачка и Румунија) које не признају лажну државу то учине, па ће формирати ЗСО и прихватити европски план за КиМ, заснован на Шолц-Макроновом предлогу. Како му је западни квинтет на недавном састанку у Приштини предочио да је то немогућа мисија, сада је активиран "план Б" - да се на Шпанију, Кипар, Грчку, Румунију и Словачку не врши притисак да признају Косово, већ да га не блокирају.

Специјални изасланик Брисела за дијалог Мирослав Лајчак по сопственом признању започео је мисију састанака са земљама ЕУ које не признају Косово како би их убедио да прихвате план ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине.

КОШАР: БЕЗ ФИКСИРАНОГ ДАТУМА

АМБАСАДОР Француске у Србији Пјер Кошар изјавио је да је неопходно да део Бриселског споразума који се односи на ЗСО буде спроведен, истичући да је потребно да власти у Приштини увиде да је то и у њиховом интересу.

Кошар је за Танјуг рекао да нема ултиматума, нити фиксираног датума за свеобухватни споразум између Београда и Приштине, али да је у интересу свих да до њега дође што пре.

Према информацијама из дипломатским извора, "удица" на коју покушавају да упецају европску петорку да прихватање европског плана ни на који начин не "закуцава" статус Косова, јесте и формулација у преамбули текста од 10 чланова, а која гласи:

"Поступање на основу историјских чињеница и без прејудицирања различитих ставова странака о основним питањима, укључујући питање статуса".

Петорци се покушава да предочи да је европски план само међукорак, који би требало да трасира пут ка споразуму који ће коначно решити односе између Београда и Приштине. Лајчак је већ претходних дана у Бриселу одржао први круг разговора са представницима пет чланица ЕУ, а затим се опет, у среду увече, упутио пут Приштине. Чим је крочио на Косово, бриселски званичник је послао поруку да ће се страна која не прихвати план суочити са "ускраћивањем подршке".

НЕМЦИ "ПРЕКРСТИЛИ" У АСОЦИЈАЦИЈУ

НЕМАЧКА Фондација "Фридрих Еберт Штифтунг" (ФЕС) најавила је да ће у понедељак, 30. јануара, објавити нацрт статута Заједнице српских општина, на којем је радила заједно са Европским институтом за мир. Међутим, како преносе "Репортери", Фондација је у нацрту статута преформулисала назив ЗСО, јер се у позиву на овај догађај наводи да је реч о презентацији статута "Асоцијације општина у Републици Косово у којима је заједница косовских Срба већина". За 31. јануар, дан након што ће ФЕС представити свој нацрт статута, амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер заказао је широку дебату о ЗСО у просторијама амбасаде. Према тексту нацрта који се појавио у јавности, косовским Србима на први поглед дата су широка права, како је и предвиђено Бриселским споразумом, али све мора да буде урађено у складу са уставом Косова.

У први мах чинило се да је Лајчакова мисија донела резултате и да је Курти "смекшао" када је реч о ЗСО. Наиме, Лајчак је после неформалне вечере са Куртијем, а на којој је био и главни преговарач Бесник Бисљими, написао на "Твитеру":

- Сложили смо се да сви претходни споразуми у дијалогу морају бити у потпуности имплементирани.

Да ли се Лајчак прерано порадовао или је Куртија "отрезнило јутро", тек приштински премијер наставио је јуче да удара у исте бубњеве неуставности ЗСО, што му је кључни аргумент да не формира Заједницу:

- Постоје 33 бриселска споразума и не може један споразум имати приоритет над осталима. Не постоји хијерархија у тим споразумима. Једино споразум о заједници општина није прошао уставни тест. Поштујем поверљивост дијалога, али наглашавам да ниједан од та 33 споразума не може да има хијерархијски приоритет - рекао је Курти и поновио став да споразум са Београдом мора да подразумева узајамно признавање.

Иако САД инсистира да формирање ЗСО буде први корак, па тек онда да се приступи европском плану и новом преговарачком оквиру, Курти је и то јуче одбио да прихвати, уз поруку да "неће толерисати да ЗСО буде обавезан предуслов".

Фото: Д.З.

Координатор Радне групе Националног конвента Европске уније за дијалог Београда и Приштине Драгиша Мијачић рекао је јуче да споразум који је у најави представља посебну битку за косовске Србе, јер "ако сад не решимо заштиту колективних права косовских Срба, то нећемо моћи да урадимо ни у једном следећем". Мијачић је током панел-дискусије Националног конвента "Немачко-француски предлог споразума о нормализацији - много буке (ни) око чега?!", навео и да је поменути споразум најављен као међуспоразум, а не као коначан, који ће решити односе између Београда и Приштине.

- Коначни споразум ће се формализовати кроз улазак Србије у ЕУ, када ће бити захтевано званично признавање Косова од Србије. Међутим, након овог споразума остаће само та тачка да Србија призна Косово. Француско-немачки споразум има и за циљ да се створе елементи да Словачка, Грчка и Румунија признају Косово. Не знамо како ће Шпанија и Кипар реаговати, али ове три земље чекају да се Курти и Вучић рукују, и они ће признати Косово - сматра Мијачић.

БОНУС ВИДЕО:

Петковић обишао рањеног Миљана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (3)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер