ВУЧИЋ У "ЋИРИЛИЦИ": Председник упознао нацију са подацима које је цела Србија чекала (ФОТО)

Novosti online

16. 01. 2023. у 21:11 >> 23:10

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић вечерас је био гост емисије "Ћирилица" на ТВ "Happy".

ВУЧИЋ У ЋИРИЛИЦИ: Председник упознао нацију са подацима које је цела Србија чекала (ФОТО)

Foto: Printskrin/HappyTV

Вучић је прво рекао да је "Марић бирао друштво у протеклом периоду", па се "дружио са неким људима који мисле да заслужују поверење народа".

- Ја сам послао Марића као тајног агента. Марић је добио нове информације, вечерас ће да ме уништи - казао је председник.

Foto: Printskrin/HappyTV

Председник каже да свако од нас мора да носи терет који носи као јавна личност.

Говорећи о нападима на српску децу на Косову и Метохији и у Сарајеву, председник каже да је ситуација озбиљна и усложњава се. Он каже да ћемо ове године имати много изборних утакмица у региону, а то значи нове нападе на Србију. Вучић каже да морамо да пронађемо пут изласка из ситуације.

- На Бадњи дан после тешке кризе коју смо имали на Косову и Метохији, имали сте напад на српску децу. Људи у Србији су приметили, оно што је мене највише заболело, да нико, од ЕУЛЕКС-а, Американаца, Немаца, до Канцеларије УН на КиМ нису рекли да су нападнута двојица српских дечака. "Грађани Косова", "две особе", али да нико не може да закључи ко је нападач, а ко је нападнут. А једини разлог зашто су та деца нападнута је била што су били наоружани српским храстовим дрветом. Пуцано је само зато што су носили бадњак, само зато што су Срби, а они само то нису ни рекли. То кажем да би људи разумели колико је позиција државе и народа тешка - рекао је Вучић.

Foto: Printskrin/HappyTV

Подсетио је како су ових дана ти исти говорили о Рачку.

- Јесте ли икада видели да сви они осуде, нпр. то што председнику Србије није дозвољено да оде у Јасеновац или да кажу нешто на годишњицу оснивања логора Јасеновац? То се никада није догодило. Никада! Чак су бирали да ли ће да дођу у Доњу Градину на основу тога да ли ће се тамо појавити руски амбасадор у БиХ или неће - казао је председник.

Он се осврнуо и на срамне изјаве после напада на српску децу у Сарајеву.

- Нападнути су само зато што су Срби и сви то знају, али то не сме да се каже. То "није добро" да се каже. Да је било обрнуто, све би било другачије. За њих је проблем да изговоре име српског народа, да кажу "Срби". Просто, то постоји у неколико земаља у окружењу јер желе Србију понижену, на коленима и никакву другачију - рекао је Вучић.

Председник каже да никада није био снајпериста нити носио снајпер изнад Сарајева.

- Све су измислили. У фото-монтажи су ми ставили пушку, а носио сам кишобран. То је качила чак бивша хрватска премијерка на Твитеру. То су измислили, као што су измислили и то да сам носио Шешељу пиво. А не би ме било срамота и да јесам. Шешељ и не пије пиво - казао је Вучић.

Говорећи о тексту у "Јерусалем посту" да је спасао свет од Трећег светског рата, председник каже да тај човек није безвезно писао.

- Да је тај метак убио српско дете, да су Срби одговорили и напали НАТО. Ето вам рата. Зато сам молио људе. Да ли мислите да је неко од Срба хтео да склонимо барикаде? Молио сам их, знајући да су за све што говоре у праву, али ја морам да се борим да сачувам њихове животе. Нећу да они изгубе. Знам да је борба дуга. То није спринт, већ маратон. Потребни су нам живи људи да бисмо победили у трци - рекао је Вучић.

Foto: Printskrin/HappyTV

Он каже да је наше да покушамо да умиримо односе и да покушамо да имамо боље односе у региону. Вучић каже да се нада да је то могуће, али да није велики оптимиста.

- Ако кажете да Срби не могу да гоне они који су убијали децу на Петровачкој цести или да не смемо да говоримо о "Олуји" као о етничком чишћењу, а шта да кажем? Да говоримо о томе да смо ми геноцидни народ? - питао је председник.

Он је рекао да шест имена постоји у Јад Вашему, а једно је Јасеновац. 

Председник каже да се Србија опоравила боље него што су неки очекивали.

- Не руше они мене зато што имам дебеле усне или зато што су измислили да сам био снајпериста, већ зато што Србија напредује - казао је Вучић.

Говорећи о причама о "Вагнеру" у Србији, председник каже да се ради о ноторној лажи. Он је руским пријатељима поручио да није фер према некоме ко страда због тога што није казнио Чајковског, Достојевског или неког другог, због тога што смо примили сваког човека из Русије, што је руски језик овде као домаћи, што смо једина земља која није увела санкције да зову било кога у "Вагнер" - рекао је он.

Каже да се поносимо тиме што смо слободна, слободарска земља и која сама доноси своје одлуке. Указао је и на лицемерје оних који не маре за територијални интегритет Србије. Каже да не жели да изједначи оне који су нападали ову земљу и оне који нису.

Председник каже да је један од Западних представника шапнуо другом да је он (Вучић) "delusional", мислећи да то Вучић неће чути. 

Вучић је додао да морамо да снажно чувамо интересе Србије, али и мир. Поновио је да не жели ниједној мајци да врати дете у ковчегу.

- На крају неко мора да води државу и како да кривуда у тешким временима да би нам брод упловио у сигурну луку. То је моја молба за људе у Србији, иако знам да нико неће послушати, јер лаж најбоље пролази - казао је Вучић.

Председник каже да је нама "ЕУ важна" и да је важно да останемо на "европском путу". 

- Бринем за инвестиције. Бринем много. Видео сам како су отишли из Русије где су имали много веће интересе него овде - казао је Вучић, говорећи о притисцима по питању увођења санкција Русији.

Каже да је цена новца скочила у свету.

- Имам једну добру вест за људе. Наши очекивани приходи су били 68 милијарди, ми ћемо имати скоро 80 милијарди. ПДВ домаћи је изванредан био. Тиме ћемо имати 100 милиона евра у каси више него што смо очекивали - саопштио је Вучић.

Он каже да имамо највећа повећања плата у региону, а пензија највећа у Европи. Он каже да пензија мора да прати плату и да више расти.

- Две године смо најбрже растући, не рачунајући Ирску. Кумулативно смо опет у прва три у последње три године у Европи - казао је Вучић и рекао да смо имали високу основицу за претходну годину.

Каже да ниједан километар нове пруге није урађен од 1990. до 2012. године.

- Ништа. Нула километара. Ништа од реконструкције. Није се то догодило зато што је неко имао лошу намеру, већ је дошло до колапса економије. Доносили смо само политичке односе, нико се суштински није бавио економијом. Отпустили смо 450 хиљада људи и тек сада смо их вратили - изјавио је он.

Вучић каже да је број запослених 2001. био 2,257,770, 2012. је био 1,865,614 а данас 2,245,049.

- Успели смо да се вратимо на тај број запослених и зато је одлив мањи него што смо очекивали. Има га још, нажалост, али је много мањи него што смо очекивали - тврди Вучић.

Foto: Printskrin/HappyTV

Путеви

Председник је прочитао и званичне податке о километрима изграђених ауто-путева и путева.

- Ауто-путеви до 2012. године су били Хоргош-Београд-Ниш-Грабовница, Ниш-Просек и Београд-Батровци. Укупно 596 километара. У тих 596 би могли да додају километра Уб-Лајковац, али морали смо свих 12 километара четири слоја да рушимо јер је био лоше урађен - навео је он.

Председник каже да ћемо за ових 11 година да урадимо више него сви остали за претходне године.

- Радило смо Просек-Градина 87,5 км, радили смо од Грабовнице 95,9 км са најтежим делом пута која је скупљи и компликованији, Сурчин-Паковраће свих 132,1 км до сада, а верујемо да ћемо до краја године и завршити "Милош Велики" до Пожеге, обилазница око Београда 21,5 километара, завршавамо Иверак-Лајковац, Рума-Шабац, до Мерошине. Верујемо да можемо неке деонице. Верујем да ћемо моћи да отворимо Кузмин-Сремска Рача. Верујемо да ће да граде према Бијељини. Градимо Пожаревац ка истоку - каже он и додаје да нам остаје да за годину и по дана пређемо 600 километара које ћемо да отворимо.

Foto: Printskrin/HappyTV

Foto: Printskrin/HappyTV

Каже да данас градимо укупно 502,7 километара. 

- То ће свакако бити завршено. Бићемо на 900 километара. Све то издржавамо и од ниједног пројекта нисмо одустасли - наводи он.

Foto: Printskrin/HappyTV

Председник каже да је крађа делова пруга скандалозна.

Такође, председник је поновио свој став да је потребно експлоатисати литијум.

- Ми причамо о изградњи ауто-путева и до краја 2024. ћемо имати преко 600 километара изграђених. Поносан сам на те резултате. То су невероватне ствари, другачија земља и све другачије, али ми морамо себе да променимо и не можемо да подржимо сваки штрајк. Довели смо себе у ситуацију да толико велики новац издвајамо за кошаркашке клубове Црвену Звезду и Партитан да није чудно што се боре за топ 8. То само јака држава може да финансира - каже он и додаје да је Звезда, по питању плаћања пореза, коректна.

Председник каже да људи хоће да се Београд представи у најбољем светлу и рекао да су наше службе добиле информацију да су се поједини момци са девојкама из Хрватске помало бахато понашали, али да момци са Сењака нису хтели да одговоре.

Каже да ћемо 2028. имати прву линију метроа у Београду.

- Мораћемо још много више да улажемо у југ Србије - каже Вучић.

О министрима који касне

Председник каже да је његова најнепопуларнија мера да се не касни на састанке.

- Како мислите да касните на важан састанак? Одакле вам право да касните, а ништа вам се није десило? Какво је то поштовање према институцијама? То је питање односа према институцијама ове земље - казао је председник и каже да је недавно избацио једном министра и два директора великих јавних предузећа јер су закаснили.

Foto: Printskrin/HappyTV

Каже да је поносан на то и питао је Марића да ли је некад закаснио у емисију.

- Ја се извињавам људима када три минута закасним, а можете мислити колико обавеза имам - казао је он.

Вучић о спорту

Он каже да ћемо крајем марта отворити три стадиона "лепотице" - у Зајечару, Лозници и Лексовцу.

- Наши људи се лако наљуте, а подршку слабу пружамо - казао је Вучић поводом неуспеха фудбалске репрезентације на Светском првенству у Катару и поновио да верује у Драгана Стојковића и да ћемо да се пласирати на Европско првенство.

Показао је и фоготрафије пројекта националног стадиона и рекао да ће то бити нешто "изванредно". Додаје да напредујемо у рукомету.

- Улажемо у све и резултати ће се видети. Верујем да ћемо имати успеха у кошарци. То је репрезентација којој мало ко у Европи може да се супростави - изјавио је Вучић.

Санкције Русији

Председник каже да није сигуран да ћемо да уведемо санкције Русији и питао да ли треба да рушимо споменике и забрањујемо Чајковског, Достојевског... 

Говорио је и о Русима који долазе у Србију.

- Међу онима који долазе из Москве и Петербурга има оних који су против Путина, а они који долазе из других делова Русије и из Украјине су листом за Путина. Ако гледате по држављанству, они са подручја Украјине су више за Путина - казао је он и објаснио да они који су били угрожени више подржавају руског лидера.

Трикови међународног представника који је уплашио Ђурића и Петковића

Председник каже да му је један од међународних представника рекао да хитно склони барикаде седам дана пре стварног склањања и да му је тај представник рекао да ће Курти кренути на барикаде. Председник каже да је тај представник успео да уплаши Марка Ђурића и Петра Петковића.

- Ја сам га позвао и рекао му да продаје трикове овим мојима. Људи су били веома добро организовани и знао сам ко шта може, а ко не може - казао је Вучић.

Председник каже да су Србима гаранције дали НАТО, САД и ЕУ.

- Први пут имамо писмено на ком није само Тачијев и Расмунсенов потпис. То је формални извор права за нас. То је за нас веома важно. То је била већа тактичка победа него што смо је представили - казао је он.

Албанци направили велику грешку

Вучић је рекао да је велика грешка то што су Албанци радили са Марком Ђурићем када су га ухапсили.

- Ови су помислили да могу да раде све, а онда су схватили да не могу да раде све. Они не разумеју да су својим бахатим понашањем дотерали цара до дувара. Отпор народа је допринео томе да схвате да не могу да раде ништа. Наш проблем је што су сви у свету говорили о барикадама, а нису говорили да су људима забранили да изађу на референдум, изборе, да су хапсили људе који превозе робу, вакцине, лекове... - каже Вучић.

Председник каже да Курти условљава формирање ЗСО признањем лажне државе, а слично се налази и у француско-немачком предлогу, где траже да пустимо лажну државу у УН.

- Баш да видим шта ће Курти да ради са таблицама у марту - каже председник.

Вучић каже да Курти окупља око себе оне који су лажно оптуживали Србе.

О Данилову - Ја сам га васпитао да воли Републику Српску и Косово и Метохију

Говорећи о боравку Данила Вучића у Републици Српској, председник каже да је све урађено по процедури.

- Није прекршена ниједна процедура - казао је Вучић.

Он каже да је имао гаранцију Бакира Изетбеговића за безбедност, а линчован је у Сребреници.

- Код њих се мења власт, али свима њима је циљ само да нападну мене. Немају шта да кажу. Прво су у домаћим медијима рекли да је (Данило) члан делегације, а није. Ја се својом децом поносим. Свуда они мене негде лично могу да представе, али у институционалном смислу не. Кад се устасновило да су то слагали, онда су се питали зашто је отишао на Дан Републике Српске кад је то "противуставно". Ја сам га васпитао да воли Републику Српску, да воли Косово и Метохију и прихватам "кривицу" за то - казао је Вучић.

Миломир Марић каже да нико не зна како изгледају ћерке Бориса Тадића и чиме се баве, иако је био 8 година председник. Вучић каже да је то због тога што Тадић није био толико популаран и није имао толику моћ.

Председник каже да би председнику Републике Српске Милораду Додику биле укинуте све санкције када би рекао нешто против њега. Истиче да су његови пријатељи Андрија Мандић и Милан Кнежевић, а да има коректан однос са Небојшом Медојевићем.

Он је рекао да нас не очекује лака година, али је додао да је сигуран да ћемо се изборити.

БОНУС ВИДЕО: Ово је хотел у ком су нападнута српска деца у Сарајеву

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (118)

ПИЛОТ ДЕЛИЋ О ПОГИБИЈИ БРАЧНОГ ПАРА: Трагедија приликом полетања, авион скроз изгорео - не памтим кад се слично десило