ОДБОР СКУПШТИНЕ: Усвојио предлог измене Закона о министарствима

Танјуг

17. 10. 2022. у 23:12

ОДБОР за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу усвојио је данас Измене и допуне Закона о министарствима, према којима се уводе 4 нова министарства, а укупан број министарстава утврђује се на 25.

ОДБОР СКУПШТИНЕ: Усвојио предлог измене Закона о министарствима

Фото М. Анђела

Одбор ће предложити Скупштини да на сутрашњој седници усвоји Измене и допуне Закона.

Такође, на предлог Дисциплинске комисије Високог савета судства усвојен је предлог Одлуке да се разреши дужности председник Основног суда у Бечеју Горан Чимберовић.

Образлажући предлог Измене и допуне Закона о министарствима који је поднело 148 посланика, посланик Српске напредне странке Миленко Јованов рекао је да измене подразумевају делимичну реорганизације постојеће структуре министарстава и предлажу се формирање четири нова министарства.

-То су министарства науке, технолошког развоја и иновација, министарство туризма и омладине, министарство информисања и телекомуникација и министарство за јавна улагања. Остајемо при оцени да ће формирање тих министарстава допринети јачању администрације у тим областима, рекао је Јованов..

Јелена Јеринић из Зелено-левог клуба рекла је да Одбор није добио права објашњења о томе зашто се формирају нова министарства и зашто после 10 година власти СНС имамо осам или девет министарстава више него раније.

Она је оценила да је формирање нових министарстава предложено да би се задовољили коалициони апетити и удомили партијски кадрови.

-Не видимо ниједан прави разлог нити имамо процену ефеката како ће то допринети бољем функционисању државе и потреба грађана, као и зашто нешто није функционисало и зашто ће боље функционисати са овим што је предложено, рекла је Јеренић.

Она је истакла да је у предлогу наведено да за спровођење тог закона нису потребна додатна средства што, тврди, није тачно, јер каже да ће свако ново министарство добити барем једног државног секретара.

Миодраг Гавриловић из Демократске странке рекао је да је велики проблем што се све ради по хитном поступку, због чега се, додаје, сви питају шта је иза тога, а сматра и да се тиме умањује значај посланика и парламента.

Он је запитао зашто је акценат стављен на трговину, а не на енергетику, здравство и образовање, као и зашто се оснива Министарство за јавна улагања када већ постоји Канцеларија за јавна улагања. Запитао је и с којим средствима ће она радити, с обзиром да држава касни са плаћањима десетак месеци.

Гавриловић је такође замерио што се Министарство за спорт и омладину дели тако што омладина иде у Министарству туризма.

Јелена Милошевић из посланички групе Уједињени оценила је да су нова министарства страначки феуди и подсетила да су чланови владајуће коалиције то исто рекли за владу Мирка Марјановића 2011.

Владимир Гајић из Народне странке оценио је да предлог Измена и допуна Закона о министарствима треба да се донесе да би влада била формирана и да је то жеља нове мандатарке.

Посланици опозиције замерили су због хитности доношења измена и допуна Закона и подсетили да су избори завршени 3. априла.

БОНУС ВИДЕО - НОВИ БЕОГРАД – СУРЧИН: Више од 300 радника са 220 машина ради на пројекту од 58 милиона евра

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (0)

ОАЗА МИРА И ЗЕЛЕНИЛА: Дом Радоша Бајића ограђен зидовима - породица чува своју приватност (ФОТО)