БРНАБИЋЕВА ПУТУЈЕ У ЈАПАН: Присуствоваће државној сахрани Шинза Абеа

Тањуг

26. 09. 2022. у 11:15

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић боравиће у посети Јапану, где ће сутра присуствовати државној сахрани бившег јапанског премијера Шинза Абеа.

БРНАБИЋЕВА ПУТУЈЕ У ЈАПАН: Присуствоваће државној сахрани Шинза Абеа

Фото: Танјуг

Током боравка у Токију, Брнабићева ће разговарати са премијером Јапана Фумиом Кишидом.

Такође, премијерка ће приредити и вечеру за представнике јапанских компанија које послују у Србији - Тојо Тајерс, Јазаки корпорације, Нидека....

Другог дана боравка у Токију, премијерка Србије имаће радни доручак са председником Парламентарне лиге пријатељства Јапан - Србија Ићиром Аисавом.

Брнабићева ће затим разговарати и са јапанским министром за дигитализацију Таро Коном.

Иначе, очекује се да државној сахрани Абеа, уз највише почасти, присуствују бројни светски званичници.

Фото: EPA

Шинзо Абе, најмлађи јапански премијер који се најдуже задржао на тој функцији, познат је као велики пријатељ Србије, због чега га је председник Александар Вучић одликовао на Видовдан Орденом Републике Србије на ленти.

Шинзо Абе посетио је Србију 2018. године и после те посете Јапан је одбио да гласа за чланство Косова у Унеску.

Јапанска влада одлучила је да државна сахрана убијеног Абеа буде одржана 27. септембра, уз образложење да је сахрана са државним почастима примерена због изузетног доприноса који је Абе дао као јапански лидер са најдужим мандатом, као и због његовог изузетног лидерства и одлучних потеза у многим областима, укључујући економски опоравак и промоцију дипломатије фокусиране на савез Јапана и САД.

Сахрана у арени изграђеној за Олимпијаду

Церемонија сахране биће одржана у арени Нипон Будокан, која је првобитно била изграђена за Олимпијаду у Токију 1964. године, а сада је место за многе спортске и културне догађаје.

Приватна посмртна церемонија одржана је у јулу, у храму Зођођи у Токију, а погребна кола превезла су Абеово тело кроз јапанску престоницу до гробља, где је кремиран.

Велики број људи тада је изашао на улице Токија да ода последњу пошту Абеу, а широм главног града заставе су се вијориле на пола копља.

Упуцао га Јапанац

Абе је убијен 8. јула током говора у граду Нара, а упуцао га је четрдесетеседмогодишњи Јапанац, који је полицији рекао да је "љут на одређену организацију", а Абеа је убио јер је веровао да је и он део те групе.

Његова смрт изазвала је шок у Јапану, где су случајеви насиља од оружја изузетно ретки, али је идеја сахране са државним почастима наишла на подељене реакције у земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!