НЕМЦИ ПОТКОПАВАЈУ ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора све ближа регионалној иницијативи, што није по вољи Берлина

Д. М.

28. 05. 2022. у 08:00

КОРАК који је нови црногорски премијер Дритан Абазовић начинио ка "Отвореном Балкану" поново је подгрејао хистерију у региону и активирао оптужбе да је ова иницијатива скривена замка за "увлачење" региона у "српски свет".

НЕМЦИ ПОТКОПАВАЈУ ОТВОРЕНИ БАЛКАН: Црна Гора све ближа регионалној иницијативи, што није по вољи Берлина

Фото: Инстаграм

Абазовићева одлука да присуствује предстојећем самиту "Отворени Балкан" у Охриду, уз објашњење да још није чуо "валидан аргумент за то да ова регионална иницијатива није добра за Црну Гору", упалила је аларме у политичким круговима у комшилуку, али и у појединим западним центрима моћи.


Према незваничним информацијама, Вашингтон здушно подржава ову иницијативу о повезивању региона коју је покренуо председник Србије Александар Вучић и којој су се придружиле Северна Македонија и Албанија. Главни кочничар за сада је Немачка, која предност даје свом Берлинском процесу и има одређене резерве према "Отвореном Балкану", иако и ова иницијатива има исти циљ - да се смање чекања на границама и укину бизнис-баријере.

Вучић је у петак одржао видео-конференцију са партнерима из Албаније и Северне Македоније и најавио "велике ствари за грађане три државе".

Он је у више наврата поручио да врата "Отвореног Балкана" остају отворена и за Приштину и Сарајево.

За Зорана Миливојевића, дипломату у пензији, нема дилеме да се у околностима украјинске кризе и огромних проблема са којима се цео свет суочава, "Отворени Балкан" већ показао као један од најпродуктивнијих механизама, можда чак и једини који тренутно функционише на терену:

Фото: Инстаграм

 

- Он је већ допринео повезивању три важне државе, Србије, Албаније и Северне Македоније, допринео је побољшању српско-албанских односа, смиривању политичких тензија у региону и конкретној сарадњи у економско-социјалној сфери. Притом, иде у сусрет евроинтеграцијама и зато и има подршку САД и појединих западних центара, на челу са Бриселом. Оспоравање "Отвореног Балкана" које долази из региона искључиво је политички мотивисано, сконцентрисано у три центра - Приштини, у структурама ДПС и Мила Ђукановића у Црној Гори, и у политичком Сарајеву под контролом СДА Бакира Изетбеговића - као брана утицају и деловању Србије на овим просторима.


То што Американци стоје иза "Отвореног Балкана", за Слободана Зечевића, из Института за европске студије, најснажнији је аргумент против тезе да је ова иницијатива стварање "српског света":


- Апсурдно је да нешто што је и амерички пројекат буде и великосрпски пројекат. "Отворени Балкан" има за циљ да унапреди слободу кретања људи, робе и капитала. Мислим да је потписаним споразумима у оквиру ове иницијативе већ олакшана сарадња, као и да се он показао ефикаснијим од Берлинског процеса.

ДРИТАН НА УДАРУ ЗБОГ ВУЧИЋА И ПАТРИЈАРХА


АБАЗОВИЋ је у петак одговорио и на критике које стижу из групације окупљене око ДПС Мила Ђукановића, да је "Отворени Балкан" Вучићев пројекат, да се нуди као замена за чланство у ЕУ и да је "понижење за Црну Гору". Премијер владе у Подгорици рекао је да су представници Црне Горе, у статусу посматрача и раније били на самитима ове иницијативе и да она има за циљ да убрза европске интеграције, а не да буде некаква алтернатива за чланство у ЕУ.


Иначе, на јучерашњој веома бурној седници црногорског парламента, на којој је Абазовић први пут одговарао на посланичка питања, посланик Демократа Момо Копривица оптужио је шефа владе за десничарење и затражио да поднесе оставку због, како је рекао, "одласка код патријарха Порфирија и Вучића на канабе".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара