БЕЗ СТИДА И СРАМА: Не престаје болесна мржња Вечерњег листа према Вучићу због злочина на Петровачкој цести

Novosti online

25. 05. 2022. у 10:15

ХИСТЕРИЈИ у Хрватској која је експлодирала због оптужнице коју је српско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четири висока хрватска официра, због напада на српске избеглице на Петровачкој цести, придружио се и колумниста Вечерњег листа Давор Иванковић.

БЕЗ СТИДА И СРАМА: Не престаје болесна мржња Вечерњег листа према Вучићу због злочина на Петровачкој цести

Фото Д. Миловановић

Одлука да се коначно дође до правде после 27 година изазвала је бес у Загребу, одакле готово свакодневно стижу претње блокирањем пута у ЕУ, а Иванковић се без имало стида и срама поново острвљује на председника Вучића, називајући га "малим Путином", уз оптужбу да је хушкао на рат "у окупираној Глини" 1995.  

Иванковић, познат као ватрени присталица ХДЗ-а и Фрање Туђмана, Вучића је оптужио за селективно памћење и митоманију, због одговора на захтеве да се у Хрватској подигне оптужница против председника Србије.

- Хрвати су поубијали Србе који су тамо живели, а не Срби њих, Хрвати су протерали Србе, а не Срби њих. Никад никога нисам убио, а они јесу и то децу - рекао је пре неки дан Вучић кад су га упитали да прокоментарише најаву Хрвата да ће подићи оптужницу против њега.

Фото: Printscreen

Подсећамо, ово није први пут да се у хрватским медијима пласирају лажи о председнику Вучићу. 

Тако је крајем прошле године у хрватским медијима објављен исказ „сведока” који тврди да је лично видео Александра Вучића како 1991. у Петрињи туче Хрвате, мучи их и прети им клањем. 

Ипак, истина је да Вучић за време рата 1991. никада није био у Хрватској, као и да се у том периоду није бавио политиком, већ је био студент.

Злочин на Петровачкој цести 1995. био је један од највећих злочина хрватске војске над српским цивилима, који су услед погрома у Олуји у колонама напуштали своја огњишта.

Тада је хрватска авијација бомбардовала колоне српских избеглица код Босанског Петровца у селу Јањила.

Убијено је девет цивила, међу којима четворо деце узраста од шест до 13 година, док их је педесетак рањено.

Кобног дана страдали су Даринка Дрча (68) и њени унуци Јовица Дрча (6) и Мирјана Дубајић (21), брат и сестра Невенка (11) и Жарко (9) Рајић, Крстан Вуковић (44) и његов син Дарко (13), Бранко Стјеља (72) и његов син Мирко (34).

И Милановић прети Србији

И ХРВАТСКИ председник Зоран Милановић изјавио је да ће, како каже, Србију коштати оптужница која је подигнута против четири висока официра Хрватске војске и навео да због "неинтелигентног понашања" српског руководства наша земља, тврди, никада неће успети да уђе у Европску унију.

- Ми морамо у свом односу са Србијом бити јасни и праведни, артикулисани, што и од њих очекујемо. И ту су две-три ствари... Тражити да се одрекну мита о Јасеновцу, Степинцу, да пређу на католичку веру, да се крсте с два прста, то је иживљавање. Треба знати где је граница - рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Фото: AP Photo/Markus Schreiber

Када је реч о оптужницама српског Тужилаштва за ратне злочине против четворице високих официра Хрватске војске, која их терети да су наредили ракетирање колоне избеглица током хрватске војно-полицијске акције Олуја 7. и 8. августа 1995. на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, Милановић каже:

- Ове оптужнице су се догодиле упркос нашим вишегодишњим настојањима да их уверимо да се не играју с ватром и да ће их то коштати. Не могу бити пристојнији, надам се да ме слушају. Макните се од тога, људи, у противном нека их не изненађују реакције десничарских заступника у Сабору. Проблем је у томе што тако мисли већина људи у Хрватској - рекао је Милановић новинарима у Загребу.

Милановић је, како преноси Хина, позвао председника Србије Александра Вучића „да то не раде”.

БОНУС ВИДЕО: БОЛ У БАЊАЛУЦИ НЕ ПРЕСТАЈЕ 30GODINA:Majke 12 беба које су убиле УН и потресна песма о њиховој деци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)