ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ДАНАС И СУТРА У ТИРАНИ: Вучић са Рамом и Заевом, на столу 6 споразума

Танјуг

20. 12. 2021. у 07:49

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра у Тирани, где ће с премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевом, учествовати на састанку регионалне иницијативе за сарадњу Отворени Балкан, а предвиђено је потписивање укупно шест споразума, међу којима је и Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, преноси Информер писање Танјуга.

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ДАНАС И СУТРА У ТИРАНИ: Вучић са Рамом и Заевом, на столу 6 споразума

Фото: Танјуг

Вучић ће данас у Тирани имати неформалан сусрет са Рамом и Заевом на заједничкој вечери, а за сутра је предвиђено одржавање више састанака, речено је из Председништва Србије.

У Палати бригада у Тирани, 21. децембра, прво ће бити одржан састанак тројице званичника и чланова делегација са представницима Атлантског савета, на коме ће се разговарати о Стратешком плану за Отворени Балкан 2022. Затим ће уследити церемонија потписивања трилатералних и билатералних споразума, па Регионални форум о пољопривреди и регионалној сарадњи, на коме ће учествовати званичници, министри пољопривреде и руралног развоја, ректори пољопривредних универзитета и представници привредних комора. На крају ће тројица лидера, председник Вучић и премијери Рама и Заев, одржати заједничку конференцију за новинаре.

Претходно ће, како је предвиђено, потписати: Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, Споразум о повезивању шема електронске идентификације грађана ЗБ и Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ.

Такође, планирано је потписивање Споразума између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС), као и Споразума између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедност (АЕОС).

Потписан ће бити и Споразум о сарадњи акредитационих тела на Западном Балкану. Када је реч о успостављању јединственог тржишта рада, споразум би значио да би радна дозвола издата у било којој од ове три земље важила у свим чланицама иницијативе, Србији, Северној Македонији и Албанији. Иначе, Вучић, Рама и Заев су у суботу позвали у отвореном писму све у региону да се придруже иницијативи Отворени Балкан.

Они су још једном позвали све суседе да се окупе и својим грађанима понуде погодности које нуди ова иницијатива. Тројица лидера сматрају и да се сада цела ЕУ мора ујединити и потпуно подржати Отворени Балкан, као и позвати друге суседе да трансформишу свеобухватност иницијативе из потребе у акцију. "Време је да се све нације и народи у региону уједине за бољу заједничку будућност која нуди стабилност, мир и виши животни стандард за све и која превазилази несугласице из прошлости", закључују у отвореном писму Вучић, Заев и Рама.

На претходним састанцима Отвореног Балкана, у Скопљу у јулу ове године и новембру у Београду, најављено је да је циљ да од јануара 2023. буду укинуте границе за три земље када је реч о слободном протоку људи, робе, капитала и услуга, као и да од 2022. године заживи јединствена радна дозвола.

На састанку у Скопљу, када је неформално име "мали Шенген" промењено у "Отворени Балкан", потписана су три документа: Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану, Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на ЗБ и Меморандум о разумевању о слободном приступу тржишту рада на ЗБ. Вучић је заједно са Рамом и македонским премијером Заевом 10. октобра 2019. године започео иницијативу која је неформално била названа "мали Шенген".

Пред одржавање састанка у Тирани 20. и 21. децембра, истраживање албанског Јуроњуза показало је да већина Албанаца подржава Отворени Балкан, односно да две трећине Албанаца сматра да је та иницијатива у интересу Албаније. Истраживање је показало и да грађани Албаније имају позитивно мишљење о иницијативи Отворени Балкан, односно да њих 44 одсто сматра да Отворени Балкан убрзава европску интеграцију региона, пренело је Косово онлајн.

Такође, више од половине, односно 54 одсто верује да ће ова иницијатива повећати обим туриста из региона који посећују Албанију, и тако поспешити економију земље.

Како су пренели медији, бивши председник и премијер Албаније Саљи Бериша најавио је да ће током састанка Вучића, Раме и Заева 20. и 21. децембра у Тирани бити одржани протести Албанаца који се противе тој регионалној иницијативи. Медији преносе да иза организације тих протеста, поред Берише, стоје косовски премијер Аљбин Курти, као и Рамуш Харадинај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (3)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер