ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ БИЛАТЕРАЛНИХ И ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА ДВЕ ЗЕМЉЕ: Председник Вучић се састао са амбасадорком Шан Маклеод

Танјуг

25. 10. 2021. у 13:42

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Уједињеног Краљевства Шан Маклеод, са којом је разговарао о даљем јачању билатералних и економских односа две земље.

ДАЉЕ ЈАЧАЊЕ БИЛАТЕРАЛНИХ И ЕКОНОМСКИХ ОДНОСА ДВЕ ЗЕМЉЕ: Председник Вучић се састао са амбасадорком Шан Маклеод

Фото: Танјуг

Вучић и Маклеод су разговарали и о учешћу председника Србије на предстојећем Самиту УН посвећеном клими и климатским променама ЦОП26, који ће за седам дана бити одржан у Глазгову, а на којем ће бити обрађене теме које се тичу, како је рекла амбасадорка, највећег глобалног изазова са којим се суочавамо.

Вучић је истакао да у временима у којима се цео свет бори против пандемије ковида 19, као једне од највећих глобалних пошасти, питања климатских промена и енергетске кризе никако не смеју да буду потиснута у други план, будући да би последице занемаривања тако свеобухватних проблема биле катастрофалне по човечанство.

Он је захвалио на финанансирању пројекта Моравски коридор у којем Велика Британија учествује заједно са САД, саопштила је прес-служба председника Републике.

Тема разговора била је и конкретна економска сарадња на пројектима од националног значаја за Србију.

Говорећи о климатским променама, Вучић је подсетио да је Србија чврсто опредељена да свој допринос у овом смислу пружи и у виду конкретних планова, активности и закона који би на најбољи начин регулисали питања очувања животне средине, поготово у светлу климатских промена.

У том смислу, председник је посебно истакао значај заједничког деловања, размене искустава, мишљења и предлога, који би се бескомпромисно спроводили и примењивали у пракси, како би резултати били што пре видљиви.

Амбасадорка Маклеод је нагласила да Уједињено Краљевство придаје огроман значај питању климатских промена, очувања животне средине и одрживог решења енергетске кризе, те је изразила уверење да ће Србија још амбициозније учествовати у смањењу емисије угљен-диоксида, како би допринела изградњи "зелене економије" и остварењу других циљева те врсте.

- Задовољни смо што је тема климатских промена постала важна и у Србији и што су видљиви напори српске владе да се подигне свест о значају овог питања - истакла је амбасадорка Маклеод и додала да је учешће Србије на Самиту о клими и климатским променама ЦОП26 од изузетног значаја.

Британска амбасадорка је такође истакла бројне могућности које борба против климатских промена отвара, не само у смислу заштите животне средине, већ и технолошког и економског развоја.

Говорећи о билатералној и економској сарадњи, Вучић је поновио посвећеност Србије јачању политичког дијалога на највишем нивоу између Србије и Велике Британије, што би допринело и јачању сарадње двеју земаља у различитим областима од заједничког интереса, укључујући економију и одбрану.

Он је такође изразио и потребу јачања сарадње у оквиру међународних организација, с обзиром на то да су и Србија и Уједињено Краљевство искрено посвећени принципима мултилатерализма.

Састанку је присуствовао и Џајлс Портман, директор за Европу у Министарству за спољне послове, међународни развој и послове Комонвелта Уједињеног Краљевства.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ВУЧИЋ У ДУБАИЈУ: Председник се уписује у књигу утисака

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)