КО ЈЕ БЕНОА ЛА БЕРТ? Политико писао о човеку који је повезан са Шолаком, а који напада Србију

Novosti online

22. 10. 2021. у 14:26

ФРАНЦУЗ Беноа Ле Брет званични је лобиста при институцијама Европске уније и партнер у адвокатској фирми “Жид Луарет Нуел”, која је заведена у лобистичком регистру ЕК под бројем 353804021418-79, а Шолак се наводи као један од њихових клијената.

КО ЈЕ БЕНОА ЛА БЕРТ? Политико писао о човеку који је повезан са Шолаком, а који напада Србију

Фото Јутјуб

Ле Брет ради за Јунајтед групу од давне 2014. године и најзаслужнији је за измене Закона о медијима када је кабловским оператерима дозвољено да имају телевизијске канале у сопственом власништву.

НАПАДА СРБИЈУ И НА ТВИТЕРУ

Да су му Република Србија, али и комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи, на списку заклетих непријатеља Беноа Ле Брет је потврдио и јавно, на Твитеру! У преписци са неким својим западним истомишљеницима, овај иначе врло дискретни Француз се прво сагласио са тим да Европска комисија не ради довољно против “диктатуре Ердогана” у Турској, а онда додао: “Исто важи за Србију. То што је пријатељ Виктора Орбана комесар задужен за проширење баш и не помаже ЕУ да буде храбра”.

Према незваничним информацијама, он је лично претходних месеци био највише ангажован за лобирање у ЕК против Србије, поводом Извештаја о напретку који је објављен.

Наиме, како се наводи у његовој званичној биографији, Беноа Ле Брет је 2008. постао партнер у канцеларији фирме “Жид” у Бриселу, а пре тога је пуних девет година био на високим функцијама у Комисији, као шеф кабинета и заменик шефа кабинета најутицајнијих европских комесара задужених за економска питања. Такође, пре уласка у ЕК, радио је у Сталној мисији Француске при Европској унији, а пре тога у Министарству финансија у Паризу.

Као некадашњи шеф кабинета при ЕК, Беноа Ле Брет је био задужен за запошљавање службеника у Директорату за економију, од којих су се многи задржали до данас. Такође, претходних година, на пословима лобисте у Бриселу, овај “француски шпијун” је направио велику и моћну мрежу контаката са људима на најутицајнијим позицијама.

Највећи делови Ле Бретовог ангажмана су у последње три године заправо напади на Телеком Србија. Јунајтед група, која се у Србији стално представља као жртва власти и преко медија у свом власништву попут Н1 и Нове води пропагандни рат против Телекома Србија, заправо је веома моћна међународна компанија.

"Мајстор за сплетке"

Новинарска организација “Медијска опсерваторија за Југоисточну Европу” је још 2014. објавила велико истраживање о закулисним пословима Јунајтед групе у Бриселу, где се помиње и име Беноа Ле Брета као њиховог лобисте. Наиме, фирма “Жид” и Ле Брет су највише утицали на то да Европска комисија те године промени свој дотадашњи став и дозволи да у Србији дистрибутер ТВ програма уједно може и да их производи. Закулисним играма по бриселским кулоарима отклоњена је кључна препрека да Шолак користећи мрежу СББ-а покрене ТВ Н1, а за директну комуникацију са ЕК био је задужен управо Ле Брет!

Политико: Беноа ле Брет у сукобу интереса

Беноа ле Брет је постао лобиста при Европској комисији једва који месец након што је престао да у њој ради, што се сматра за сукоб интереса. Он се ангажовао као лобиста при Европској комисији од октобра 2008. године, једва који месец након што је престао да ради у тој истој Комисији!

О овом потезу Ле Брета који се доживљава као сукоб интереса и кршење етичких норми - да неко почне да лобира у моћној институцији за коју је до јуче радио и где му је познато све, од поверљивих информација до запослених - врло негативно је тада извештавао утицајни Политико.

- Беноа ле Брет, шеф кабинета европског комесара за правду Жака Бароа, прешао је у приватни сектор. Изгледа да је стари добри обичај ‘хлађења’, период између рада у Комисији и ангажовања на лобирању, постао жртва глобалног загревања - писао је Политико, уз подсећање да је Ле Брет дуго времена провео на јавним функцијама у Бриселу, како у ЕК  тако у Сталном представништву Француске при ЕУ.

Посебно проблематично у деловању Шолаковог лобисте по бриселским кулоарима јесте да је он у Комисији био на позицијама које су и званично означене за “највишег службеника”, дакле шеф кабинета и заменик шефа кабинета европских комесара. Многи од људи које је Ле Брет својевремено запошљавао и био им претпостављени до данас раде у Комисији, што он користи да на њих утиче, врло извесно у замену за новац и разне услуге.

Далеко од тога да је Беноа ле Брет једини који се овако понаша у Бриселу, мада оно што њега издваја су високе функције на којима је био у ЕК и одсуство било каквих етичких норми у раду за клијента попут Јунајтед групе.

Овим проблемом, да на законе и извештаје Комисије утичу они који су до јуче у њој радили, недавно се бавио и посланик Европског парламента Данијел Фројнд.

“Правила ЕУ о етичким стандардима њених службеника, поготово око прелазака у приватни сектор, слабо се примењују и лоше су дефинисана. На пример, одредбу да лобиста који је радио у Комисији не сме да контактира службенике ЕК с којима је непосредно сарађивао практично нико не поштује. И поред крупних речи о транспарентности и спречавању сукоба интереса, лобисти имају веома широко поље за нелегитимно деловање”, упозорио је Фројнд, посланик Зелених у Парламенту ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)