КУЋЕ У ИТАЛИЈИ ЗА ЈЕДАН ЕВРО: Сви се питају - у чему је тајна?

Новости онлајн

11. 05. 2021. у 07:21

МНОГИ италијански градови протеклих година мамили су купце ценама и понудом кућа за један евро како би оживели крај и удахнули нов живот на пусте улице. Но, с разлогом се многи питају – у чему је тајна?

КУЋЕ У ИТАЛИЈИ ЗА ЈЕДАН ЕВРО: Сви се питају - у чему је тајна?

Фото: Депоситпхотос

Вероватно сте већ видели разне понуде, огласе и новинске чланке о италијанским кућама које се продају за један евро. Чак и они најскептичнији међу нама нису могли одолети да не кликну и виде о чему се ради, а можда и пожеле да купе једну.

Многи италијански градови протеклих година мамили су купце овим ценама како би оживели крај и удахнули нов живот на пусте улице. Камена кућица у зеленилу и миран живот, али и повратак коренима, жеља су многих.

На пример, америчка глумица Лорејн Брако, коју памтимо из улоге психијатра мафијаша Тонија Сопрана, једна је од оних који су искористили прилику и купили јефтину кућу како би се вратили у своју родну домовину.

Градић Кастиљоне ди Сицилија (познат и као град вина) прошлог месеца најавио је продају чак 900 напуштених кућа по цени од један до 5.000 евра.

Но, с разлогом се многи питају – у чему је квака? Зашто би кућа у прекрасном руралном делу Италије, с погледом на море, коштала тако мало?

Много је разлога због којих кућа кошта један евро

Први је разлог тај што не можете само тако купити кућу и држати је „на лагеру“. Оне долазе с одређеним условима, а зависно од тога које сте место одабрали, могли бисте остати пријатно изненађени или потпуно разочарани.

Најпре, тако јефтине куће морате да реновирате. Већина кућа које коштају један евро на крају ће вас коштати много више од једног евра јер им је потребна темељна обнова: од кровова и подова, зидова и фасаде, до увођења струје и воде. Углавном су то старе пастирске куће које деценијама нису биле коришћене, па их је оштетила влага и прекрила вегетација. 

Други је услов често тај да купљену кућу морате да обновите у року од највише три године. Приликом куповине дајете и око 5.000 евра депозита који вам се касније враћа, а треба платити и административне трошкове.

Неки који су се упустили у овај подухват кажу како се труд исплатио – локалне власти биле су од помоћи и на услузи током целог тог „путовања“, а коначна цена ипак их је задовољила. На крају крајева, кућа је била један евро.

Други кажу како су након дуге потраге и десетина прегледаних кућа (тачније – рушевина) закључили како ће радије купити пристојну кућу за више новца, с више садржаја и бољом саобраћајном повезаношћу, па извршити минималне поправке.

Затим, могли бисте се изненадити кад схватите да је један евро само почетна цена и да је кућа заправо на лицитацији. Коначна цена може вас изаћи неколико хиљада евра – што опет није лоше, али вас и даље чекају послови и мајстори.

Уколико планирате да живите у њима, биће вам потребна радна дозвола, а временом вероватно и италијанско држављанство, те знање италијанског језика. Наиме, за куповину неких кућа услов је да се доселите у дотично место те онде живите и радите, односно покренете бизнис.

Можда бисте помислили да ће вам бирократија и папирологија задавати главобоље, но, изненађујуће – бројни купци потврдили су како то уопште није био проблем. Процес пријаве је једноставан, сви потребни документи могу се пронаћи на интернету, а они најхрабрији успели су да прођу кроз тај процес без честог одлажења до Италије.

Сада им преостаје радовање селидби или пензији коју ће провести под сунцем, уз море, можда чак и са италијанским држављанством.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)