ПРОДОР У СВЕТУ НАУКЕ КОЈИ ЈЕ ПОКРЕНУО МНОГА ЕТИЧКА ПИТАЊА: Научници су први пут узгојили ембрионе мајмуна који садрже људске ћелије

Novosti online

18. 04. 2021. у 19:51

НАУЧНИЦИ су први пут успешно узгајали ембрионе мајмуна који садрже људске ћелије,а ова прекретница у свету науке поставила је многа етичка питања.

ПРОДОР У СВЕТУ НАУКЕ КОЈИ ЈЕ ПОКРЕНУО МНОГА ЕТИЧКА ПИТАЊА: Научници су први пут узгојили ембрионе мајмуна који садрже људске ћелије

Фото: Депоситпхотос

У истраживању, чији су резултати објављени 15. априла у Целл1, тим је убризгао ембрионе мајмуна људским матичним ћелијама и посматрао њихов развој.

Приметили су да се ћелије човека и мајмуна делиле и расле заједно у посуди, са најмање 3 ембриона која су преживела 19 дана након оплодње, преноси Nature.

- Укупна порука је да је сваки ембрион садржао људске ћелије које се различито размножавају и разликују - казао је Хуан Карлос Изписуа Белмонте, развојни биолог са Института за биолошке студије Салк из Ла Јола у Калифорнији, и један од истраживача на овом пројекту.

Даље у тескту пише да се истраживачи надају да би неки хибриди човек-животиња - познати као химере - могли да пруже боље моделе за тестирање лекова и да се користе за узгој људских органа за трансплантацију. Чланови овог истраживачког тима први су показали 2019. године да могу да узгајају ембрионе мајмуна у посуди до 20 дана након оплодње. 2017. године пријавили су низ других хибрида: свињски ембриони који су узгајани са људским ћелијама, крављи ембриони узгајани са људским ћелијама и ембриони пацова узгајани са ћелијама миша.

Али најновији рад поделио је развојне биологе. Неки доводе у питање потребу за таквим експериментима на блиско сродним приматима - ове животиње вероватно неће бити коришћене као животиње узорци на начин на који то чине мишеви и глодари. Нехумани примати заштићени су строжим истраживачким етичким правилима од глодара и брину се да ће такав рад вероватно подстаћи противљење јавности.


- Постоје много разумнији експерименти у овом подручју химера као извора органа и ткива - каже Алфонсо Мартинез Ариас, развојни биолог на Универзитету Помпеу Фабра у Барселони, Шпанија. Експерименти са крупном стоком, попут свиња и крава, „више обећавају и не ризикују да оспоре етичке границе“, казао је он.

- Постоји читаво поље органоида, које се надамо да могу укинути истраживања на животињама.

Изписуа Белмонте каже да тим не намерава да уграђује било који хибридни ембрион у мајмуне. Уместо тога, циљ је боље разумети како ћелије различитих врста међусобно комуницирају у ембриону током његове ране фазе раста.

Мартинез Ариас није тако уверен у резултате овог истраживања.

- Очекујем боље доказе - посебно о каснијим фазама развоја, казао он. Да се ​​број ембрија брзо срушио како су се приближавали 15. дану развоја, сугерише му „да су ствари веома болесне“.

Комбиновање људских ћелија са блиско повезаним ембрионима примата намеће питања о статусу и идентитету насталих хибрида.

- Неки људи могу видети да тамо стварате морално двосмислене ентитете - каже Инсоо Хиун, биоетичар са Универзитета у Кливленду. Он каже да је овај тим темељито следио постојеће смернице.

- Мислим да су водили рачуна о прописима и етичким питањима.

Ограничења истраживања

У међувремену, међународне смернице сустижу напредак на терену - очекује се да ће следећег месеца Међународно друштво за истраживање матичних ћелија (ИССЦР) објавити ревидиране смернице за истраживање матичних ћелија. Они ће се обратити нехуманим приматима и људским химерама, каже Хиун, који предводи ИССЦР комитет који расправља о химерама. Смернице те групе тренутно забрањују истраживачима да дозволе да се химере између човека и животиње паре. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)