ДОЛИНА У КОЈОЈ СУ ЗАБРАЊЕНИ СЕЛФИЈИ: "То је наш дом, а не лепа Инстаграм позадина" (ФОТО)

Новости онлајн

16. 04. 2021. у 19:15

СЕВЕРОМ Сахаре протеже се величанствени ланац планина - у питању је пет утврђених градова долине М'Заб, која припада Алжиру.

ДОЛИНА У КОЈОЈ СУ ЗАБРАЊЕНИ СЕЛФИЈИ: То је наш дом, а не лепа Инстаграм позадина (ФОТО)

Фото: Пиксабеј

Они су, сви заједно, познати као Пентаполис.

Ових пет утврђених градова су Ел-Атеуф, најстарији, основан 1012. године, Мелика, Бунура, свети град Бени-Изген, као и Гардаја, главно насеље и комерцијално "срце" читаве М'Заб долине.

Пре 40 године, М'Заб је заузео и заслужено место на списку УНЕСКО културне баштине, због своје препознатљиве културе и архитектуре.

- Јединствена комбинација староседелачког народа Северне Африке и исламске вере чини ово место тако посебним. Таквог нечег нема више нигде, ни у Алжиру, ни у остатку света - рекао је за Би-би-си локални водич Калед Мегнин.

Мозабити, полуномадски народ са својим посебним језиком, Тумзабт, основали су градове долине М'Заб, у којој сада живи више од 360.000 људи.

Селфији нису дозвољени

Логично је да једна оваква реткост привлачи туристе, али је занимљиво то да постоји уредба којом се налаже да сви посетиоци, укључујући и Алжирце, могу да уђу у градове М'Заба само уз пратњу локалног водича.

- Ми то не доживљавамо као посао, већ као дужност. Желимо да заштитимо ове градове и начин живота који се у њима одвија", рекао је Мегнин.

Коришћење дувана је дуго било забрањено у историјским центрима из верских разлога, а још неке од бројних забрана укључују прављење селфија, ношење непристојних хаљина и употребу мобилних телефона.

- Ми смо врло љубазни, и посетиоци су добродошли, али их молимо да поштују мозабитски начин живота. То је наш дом, а не само лепа позадина за Инстаграм објаву. Не желимо да се М'Заб претвори у 'Дизниленд' у Сахари - објашњава Калед Мегнин.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)