БАБА АНУЈКА ЈЕ БИЛА ПРВИ СЕРИЈСКИ УБИЦА У СРБИЈИ: "Банатска вештица" годинама сејала смрт, а ево ко јој је био главна мета (ВИДЕО)

Novosti online

28. 02. 2021. у 19:04

БАБА Анујка, "банатска вештица", унесрећила је и усмртила више од 100 људи почетком двадесетог века захваљујући својој водици која је садржала најопасније отрове.

БАБА АНУЈКА ЈЕ БИЛА ПРВИ СЕРИЈСКИ УБИЦА У СРБИЈИ: Банатска вештица годинама сејала смрт, а ево ко јој је био главна мета (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб/Принтскрин

Село Владимировац је питомо банатско село на пола пута између Вршца и Панчева, које се због једне мистериозне жене уписало на мапу светског криминала.

Црну сенку над то насеље бацила је баба Анујка - први серијски убица на овим просторима и једна од најсуровијих тровачица на свету.

"Банатска вештица" - баба Анујка (Анујка ди Пиштоња), унесрећила је и усмртила више од 100 људи захваљујући својој водици, која је садржала најопасније отрове, као што су арсен, татула, жива, а понекад и мишомор.

Према речима сведока, тровачица је била високоинтелигентна, због чега су биле потребне деценије како би се открила њена злодела.

Како је све почело од сломљеног срца

Подаци о раном животу Анујке су непоуздани. Према неким изворима, рођена је 1838. године у Румунији у породици богатог сточара, а преселила се у Владимировац у Банатској војној крајини Хабзбуршке монархије око 1849. Тврдила је да је рођена 1836. године.

У Панчеву је похађала приватну школу са децом из богатих породица, а касније је живела у кући свог оца. Наводно је постала мизантроп са 20 година након што ју је завео млади аустријски војни официр. Од официра је добила сифилис пре него што ју је напустио сломљеног срца.

Након тога, тражила је осаму и почела да показује интересовање за медицину и хемију. Говорила је чак пет језика, а касније се удала за власника имања Пистов или ди Пиштоња са којим је имала 11 деце, од којих је само једно преживело до пунолетства. Био је много старији од ње и умро је након 20 година брака. Након што је постала удовица, Анујка се вратила изучавању хемије, па је направила лабораторију у једном крилу своје куће.

"Колико је тежак овај проблем?"

Била је моћна врачара и многи из Баната, али и шире обраћали су јој се за помоћ, да би нешто касније многи од њих умрли у највећим мукама.

Анујка је била позната као неко ко је, наводно, могао да реши љубавне проблеме, лечи болести, спасава мушкарце од одласка у војску, али и да по наруџбини убије. Како кажу сељани, уколико би неко пожелео да уклони свог напријатеља, обратио би се управо баба Анујки, која би им давала отровну водицу.

Колики је била стручњак и познавалац отрова најбоље доказује то што је на основу количине опасне супстанце могла тачно да утврди када ће жртва умрети.

Према подацима, за прављење отровних смеса кључна јој је била тежина жртве. На питање о проблему Анујка би питала свог клијента: "Колико је тежак овај проблем?", што је значило: "Колика је телесна маса жртве?"Потом је могла да израчуна потребну дозу.

Анујкине жртве су обично били мушкарци, од којих је већина била млада и иначе здрави. Њени клијенти су касније на суђењу тврдили да нису знали да њена "чаробна вода" садржи отров, али да су веровали да Анујка има неку натприродну моћ да убија људе користећи магију.

Напицима Анујке убијено је између 50 и 150 људи.

Многи наивни сељаци долазили су код ње како би им помогла у решавању здравствених проблема, а касније би умирали у највећим мукама.

Имала своје зле следбенице

Колико је била моћна говори и податак да је имала своје ученице, али и следбенике, који су ишли по другим местима, обигравали око несрећних породица и нудили им помоћ баба Анујке и њену чудотворну водицу.Те исте породице су, уместо решења проблема, доживљавале трагедије.

Владимировац је више од педесет година стрепео од ње, због чега су јој многи указивали велико поштовање и клонили је се, само да им не би наудила. Сумњало се да има натприродне моћи, а суштина њене активности се заправо заснивала на варању и тровању људи, што је дуго било тешко доказати због њене мудрости и лукавства.

- Када би клијент дошао код ње, захтевала би да јој донесе белу и црну кокошку, пепео и разно биље. У мистериозној тишини убацивала би састојке у воду и шапутала неке неразумљиве речи. Крајњи резултат би била водица - причали су сведоци.

Ђавољу водицу, како су је звали, наплаћивала је дебело, а њени злочини дуго нису могли да се докажу, јер су рођаци и особе које су наручивале течност често касније одбијали обдукције и сведочења, тврдећи да ништа не знају.

На тај начин су се завађени чланови породица у борбама око наследства решавали својих "непријатеља", а затим су одбијали обдукцију и прикривали Анујкина дела.

Стрељање девојака и мистериозна смрт

Међутим, Баба Анујка је ухапшена након што је својим напитком отровала имућног сељанина, због чега је покренута озбиљна истрага, која је показала да је Анујка била све само не обична врачара.

Утврђено је да су жртве имале огромне количине арсена у организму, што је био довољан доказ да Анујка буде изведена пред панчевачки суд и осуђена на 15 година затвора.

Суђење је почело јуна 1929. у Окружном суду у Панчеву, а исте године у јулу је стигла и пресуда. Анујка ди Пиштоња је тада имала 90 година.

Ексхумацијама је утврђено да се у многим лешевима налазе отровне честице арсена и живе, а једна неисплаћена ученица је пристала да сведочи о Анујкиним злочинима. Све Анујкине следбенице су стрељане 1945. године.

Према неким изворима, Анујка је пуштена на слободу у 98. години, након осам година затвора због старости и умрла две године касније у својој кући у Владимировцу, када је имала око 100 година.

Према другим изворима, у пожаревачком затвору је била све до почетка Другог светског рата у Србији, када су је немачки војници пустили из тамнице. Према овим изворима, живела је 104. године.

(Мондо.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)