ДА ЛИ ЋЕ ОВО ПОМОЋИ ЉУДИМА? Сензационално откриће - научници помогли да парализовани мишеви проходају!

Срна

21. 01. 2021. у 22:58

ДА ЛИ ЋЕ ОВО ПОМОЋИ ЉУДИМА? Сензационално откриће - научници помогли да парализовани мишеви проходају!

Фото: Free Images Pixabay

НЕМАЧКИ истраживачи омогућили су мишевима парализованим након повреда кичмене мождине да поново ходају, успостављајући неуронску везу која се до сада сматрала да је код сисара непоправљива.

Повреде кичмене мождине код људи, често изазване спортским или саобраћајним несрећама, остављају их парализованим јер нису сва нервна влакна која преносе информације између мишића и мозга способна да поново израсту.

Али, истраживачи са Универзитета "Бохум" у Руру успели су да стимулишу нервне ћелије парализованих мишева на регенерацију користећи направљени протеин.

Третман укључује убризгавање носача генетских информација у мозак како би се произвео протеин, назван хипер-интерлеукин-6 /хyпер-интерлеукин-6/, према веб локацији Универзитета.

- Посебност наше студије је да се протеин не користи само да стимулише оне нервне ћелије које га саме производе, већ се и даље преноси кроз мозак - рекао је шеф тима Дитмар Фишер у интервјуу за Ројтерс.

Он је додао да се на овај начин, релативно малом интервенцијом, стимулише веома велики број нерава да се обнавља и то је на крају разлог због којег мишеви могу поново да ходају.

- Парализовани глодари који су добили третман почели су да ходају после две до три недеље - рекао је он.

Тим истражује да ли се лечење може побољшати, односно да ли метода делује на веће сисаре и ако успеју, онда ће се знати да је терапија сигурна и за људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)