БИТНО ЈЕ КО ВАМ ПРВИ УЂЕ У КУЋУ У НОВОЈ ГОДИНИ: Ово су најнеобичнији новогодишњи обичаји широм света (ФОТО)

Novosti online

28. 12. 2020. у 20:52

МНОГИ људи не могу дочекати да овој, 2020. години, коначно виде леђа. Руку на срце – каква је била, није ни чудо!

БИТНО ЈЕ КО ВАМ ПРВИ УЂЕ У КУЋУ У НОВОЈ ГОДИНИ: Ово су најнеобичнији новогодишњи обичаји широм света (ФОТО)

Фото: Депоситпхотос

Једино што можемо да се надамо да ће следећа бити срећнија по све нас. А када говоримо о томе, незаобилазне су неке ситнице које ће нам, по веровању, осигурати благостање, здравље и повољније дане.

Тако многи без црвеног веша не дочекују нову годину, а има и оних који имају другачија веровања и ритуале. Ово су нека од најинтересантнијх обичаја из целог света, па не би било лоше да их испобамо 31. децембра.

Можда тако осигурамо да нам 2021. ипак буде боља и успешнија.

У Бразилу се носи бело

У Бразилу се Нова година сматра временом за размишљање о прошлости и доношење нових резолуција за наредни период. Сви носе бело, јер та боја означава срец́у, просперитет и намењена је да одврати лоше расположење. Како традиција иде, весељаци се окупљају на плажама облачец́и белу одец́у, где прескачу седам таласа – срец́ан број у бразилској култури, и бацају цвец́е у воду као понуду Лемањи, богињи мора.

У Колумбији се носе кофери

Колумбија се може похвалити низом новогодишњих традиција, чији је циљ да онима који учествују донесу богатство и просперитет. Љубитељи забаве у поноц́ носе празне кофере, у нади да ц́е наредних годину дана бити прожети путовањима. Они такође носе и новац у рукама како би привукли финансијску сигурност и стабилност у наредној години. Верује се да сочиво доноси срец́у и богатство, па га многи пеку у пиринач или га носе у џеповима.

Разбијање тањира у Данској

Једна од најпопуларнијих новогодишњих традиција у Данској, укључује разбијање тањира или старих чинија. Данци чувају своје неискоришц́ено посуђе и лагано их разбијају о врата својих породица и пријатеља, као начин да се заштите од лоше среће.

Друге традиције укључују скакање са столица у поноц́ да би се “ускочило” у нову годину и конзумирање “Крансекаге”, торте у облику венца, створене помоц́у прстенова марципана наслаганих један на други, са боцом вина у средини. Торта је украшена украсима и заставицама.

Овако изгледа тај колач:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Penelopia (@penelopia.pl)

Спаљивање пињата и слика у Еквадору

У Еквадору, запаљене слике представљају сагоревање “ано виејо”, односно “старе године”. Еквадорци стварају велике слике налик политичарима, личностима поп културе и другим иконама и пале их у поноц́. Симболизује чишц́ење лоше енергије из претходних дванаест месеци и има за циљ да донесе срец́у.

Традиција је потекла 1895. године, када је епидемија жуте грознице погодила Гуаиакуил и присилила многе да спале ковчеге препуне одец́е заражених. Традиција је од тада попримила лакшу, оптимистичнију природу и данас на слављенички начин испуњава улице Еквадора.

Фестивал Светог Василија (Грчка)

Грчка прослава Нове године позната је и као Фестивал Светог Василија, у част оснивача Грчке православне цркве. Сваке године постоји низ прослава које се одржавају као средство за привлачење срец́е и доношење просперитета. На пример, лук се традиционално веша на врата домова, као симбол поновног рођења, а на Нову годину родитељи буде децу тапкајуц́и их луком по глави.

Још једна уобичајена грчка традиција је конзумирање Василопита или колача Светог Василија. Ова торта се пече са сребрним или златним новчиц́ем унутра, а ко нађе новчиц́ у њиховом парчету сматра се посебно срец́ним у наредној години.

Рош Хашана у Израелу

Рош Хашана, јеврејска Нова година, слави се у многим земљама света. Празник се одржава на јесен, током седмог месеца хебрејског календара. Током ноц́и када празник започиње, изговара се фестивалски благослов свец́а, као и кидуш, благослов уз вино. Прослављачи уживају у јабукама и другом воц́у умоченом у мед, што симболизује слаткоц́у и благослов у наредној години. Током целе прославе Рош Хашане звучао је шофар. Овај инструмент је направљен од овновог рога, а намењен је да симболизује понизност која стоји пред Богом.

Ошогацу, Јапан

Јапанска нова година Ошогацу, један је од најважнијих празника у Јапану. Као и друге новогодишње прославе, симболизује обнављање, опраштајуц́и се од проблема из претходне године кроз разне обичаје и прославе. У децембру се одржавају “забаве које заборављају годину” познате као Бонекаи. 31. децембра будистички храмови 108 пута ударају у своје гонгове – сваки прстен представља једно од 108 земаљских искушења које човек мора да превазиђе да би постигао нирвану и протерао погрешна дела и несрец́у протекле године.

На Нову годину, уобичајени начини прославе празника укључују узимање слободног дана, ношење традиционалних кимона и конзумирање танких нудли, што означава дуговечност. Деца добијају отошидаме, мале поклоне са новцем унутра. Још једна уобичајена јапанска пракса је слање писама пријатељима и породици, која су посебно означена да се достављају 1. јануара.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by あっし (@akiko_._._)

Ватромет и светло у Холандији

Холандске новогодишње традиције обележене су ватрометом и фантастичним експлозијама. Ватромет се покрец́е у вец́им градовима сатима, што многи описују као “хаотични провале светлости”. Пале се светла на аутомобилима, као и на божиц́ним дрвцима, а све у циљу дочек нове године, а испраћања старе.

Још једна холандска новогодишња традиција је конзумирање “олиеболлена”, што у преводу значи “уљане куглице”. Слично крофнама, ове куглице прженог теста умоченог у шец́ер у праху продају се на угловима улица и у тржним центрима. Као завршница прославе, пливачи скачу у ледене воде Северног мора да славе Нову годину.

Ко први уђе у кућу – Шкотска

Шкотска прослава једна је од најбудљивијих на свету. “Хогманаy” укључује уличну забаву, ватромет, концерте, уличне фестивале и још слављеничких чинова, али је такође познат по својој традицији “првог уласка”. Према обичају, прва особа која пређе праг вашег дома, треба да донесе поклон среће. Традиционално, овај поклон је био угаљ за ватру или пециво.

Након забране божићних празника у Шкотској у 16. и 17. веку под владавином Оливера Кромвела, Хогманаy је постао још важнији, јер је шкотским грађанима био излаз да фигуративно прогоне мрак светлошћу, топлином и свечаним чиновима.

Конзумација грожђа, Шпанија

Шпанци сваке године учествују у годишњој традицији, да у поноц́ поједу по једно грожђе за сваки месец. Дванаест конзумираних грожђица треба да представља срец́у за сваки месец у години. Неки чак припремају грожђе тако што га претходно ољуште и ослобде семенки, како би се осигурали да су лака за конзумирање.

Верује се да је та традиција настала на прелазу у 20. век у јужном делу земље, где су произвођачи вина радили на повец́ању потражње за грожђем зими.

Бацање сладоледа, Швајцарска

У прослави Нове године, Швајцарци каналишу срец́у, богатство и обиље, бацајуц́и у подне и поноц́ сладолед на под, односно на улицу. Они такође излазе напоље у живописним костимима и изводе симболичне церемоније намењене протеривању злих духова.

Канада, пецање

У руралним областима Канаде, новогодишња ноц́ је време за провод у леденом риболову са пријатељима. Прославе на залеђеним барама и рекама обично трају целу ноц́, док другари лове рибу на отвореном или у рибарским колибама.

Ирска, бацање хлеба о зид

Ирци имају традицију да у новогодишњој ноц́и лупају хлебом о зидове својих куц́а. Идеја је да се лова срец́а и зли духови прогоне и позове срец́а. Такође осигурава да ц́е наредна година бити испуњена обиљем хлеба и друге хране.

Који од ових обичаја вам се највише допада?

(Објектив.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)