ЗБОГ МОНОПОЛА: У САД поднете тужбе против Фејсбука

Танјуг

10. 12. 2020. у 01:02

АМЕРИЧКА Федерална трговинска комисија и готово све савезне државе тужиле су компанију Фејсбук због наводног кршења антимонополских прописа.

ЗБОГ МОНОПОЛА: У САД поднете тужбе против Фејсбука

Фото: Танјуг/АП

Из Федералне трговинске комисије је најављено да ће се тражити одлука која би, између осталог, од Фејсбука захтевала да се одрекне компанија које је купила, а међу њима су и Инстаграм, и Воцап.

Коалиција савезних америчких држава такође је захтевала да се Фејсбуково власништво над другим друштвеним мрежама прогласи незаконитим, пренео је Ројтерс.

"Готово целу једну деценију Фејсбук користи своју доминацију и монопол на тржишту да уништи слабије ривале и угуши конкуренцију, а све на штету редовних корисника. Од велике је важности да се заустави ово предаторско преузимање мањих компанија и да се поверење врати на тржисте", рекла је тужитељка државе Њујорк Летиција Џејмс, пренео је АП.

Из седишта Фејсбука је саопштено да компанија разматра оптужбе, оценивши да је реч о преседану који ће имати утицај на ширу пословну заједницу и људе који свакодневно бирају њихове производе.

Фејсбук је друга велика технолошка компанија која се суочава са оваквим правним изазовом пошто је америчко Министарство правде у октобру из сличних разлога тужило Гугл.

Непосредно након објаве ове вести, акције компаније Фејсбук пале су на тржишту новца за три процента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)